Prima pagină » Știri » Magistrații din România cer ambasadelor să participe la discuția cu CSM despre implicarea SRI

Magistrații din România cer ambasadelor să participe la discuția cu CSM despre implicarea SRI

Magistrații din România cer ambasadelor să participe la discuția cu CSM despre implicarea SRI
Judecătorii și procurorii din România cer ambasadelor să fie prezente în plenul CSM, în momentul în care va avea loc discuția despre implicarea SRI în justiție.

Judecătorii și procurorii din România cer ambasadelor să fie prezente în plenul CSM, în momentul în care va avea loc discuția despre implicarea SRI în justiție, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR).

„Toate ambasadele țărilor membre UE, ale Statelor Unite, Norvegiei, Elveției și Canadei au fost solicitate de organizațiile judecătorilor și procurorilor din România să își trimită un reprezentant la ședința CSM din data de 15 iunie 2015 când se va discuta raportul «de apărare a independenței justiției în fața influenței serviciilor secrete românești»”, conform UNJR.

Solicitarea a fost adresată ambasadelor „deoarece avem îndoieli temeinice că cererea va fi analizată cu seriozitate de către membrii CSM”, afirmă reprezentanții judecătorilor și procurorilor din România.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în cadrul ședinței de plen din 26 mai, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a fi făcute verificări cu privire la posibila afectare a independenței justiției și magistraților de către Serviciul Român de Informații.

Sesizarea a fost făcută în urma unei solicitări transmise în acest sens de Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Magistraților din România și Asociația Procurorilor din România.

Astfel, inspectorii judiciari au întocmit un raport cu privire la posibila încălcare a independenței actului de justiție în urma afirmațiilor șefului Direcției juridice a SRI, Daniel Dumbravă, care a spus că instanțele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI și că „în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”. Raportul IJ urmează să fie prezentat în 15 iunie plenului CSM.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a cerut, în 18 mai, Consiliului Superior al Magistraturii să apere indepența justiției și a magistraților în fața suspiciunii că SRI se implică în actul de justiție, conform unui comunicat de presă al UNJR.

Solicitarea judecătorilor a fost făcută în contextul în care șeful Direcției juridice a SRI, Daniel Dumbravă, a afirmat ca instanțele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI, și că „în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”.

„Asemenea afirmații sunt de o gravitate fără precedent și aduc gravă atingere atât aparenței de imparțialitate a judecătorilor, cât și independenței ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraților”, se arată în scrisoarea trimisă Plenului CSM.

Conform legii, CSM „are dreptul și obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”.

De asemenea, UNJR reclamă că în interviul respectiv generalul Dumitru Dumbravă a afirmat că „maniera de lucru a SRI angrenează alături de procurori (…) și judecători”.

„Această exprimare denotă pur și simplu o neînțelegere a noțiunii de independență a justiției. (…) Astfel de declarații venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparența unei lipse de independență din partea magistraților, motiv pentru care CSM este solicitat să intervină pentru ‘a apăra independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă că Serviciul Român de Informații este implicat și influențează actul de justiție dincolo de limitele legii”, afirmă judecătorii în scrisoare.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în cadrul ședinței de plen din 13 mai, sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a face verificări cu privire la eventualii ofițeri acoperiți din rândul judecătorilor și procurorilor, potrivit reprezentanților CSM.

Reprezentanții CSM au precizat, pentru MEDIAFAX, că s-a dispus sesizarea CSAT pentru a se stabili care sunt ofițerii sub acoperire care activează în magistratură.

Decizia CSM a venit ca urmare a solicitării Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), care a cerut CSM să facă verificări și să îi elimine pe eventualii ofițeri acoperiți din magistratură și, totodată, să ceară clarificări de la Serviciul Român de Informații.

Citește și