„Se menține prevederea potrivit căreia statul răspunde patrimoial pentru erorile judiciare. Dacă o hotărâre judecătorească cauzează un prejudiciu, cel prejudiciat trebuie să aibă garanția că are cine să îi acoperă prejudiciul. Spe deosebire de actuala reglementare care spune că statul se poate îndrepta împotriva judecătorului, adică o acțiune facultativă, în regres, modificarea arată că statul se îndreaptă, prin ministerul de Finanțe, împotriva magistratului care a produs eroarea”, a declarat ministrul Justiției, la prezentarea noului pachet de legi în Justiție.
Toader a anunțat că va face publice toate situațiile în care statul a fost nevoit să plătească despăgubiri în baza unor decizii CEDO, iar ministerul Finanțelor nu a îndreptat niciodată vreo acțiune de recuperare a prejudiciului de la vreun magistrat.
„După ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se îndreaptă cu acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudiciu. Termenul de prescripție este cel din Dreptul Comun, adică dreptul de acțiune este de un an. Într-un an nicio hotărâre judecătorească nu rămâne irevocabilă ca să arate eroarea. Într-un an, termenul de acțiune s-a prescris. Acest capitol, dacă va fi menținut, răspunde cerințelor pe care societatea le are ca să nu avem o categorie în afara răspunderii juridice”, a mai spus Tudorel Toader.