MAI: 120 de incidente, înregistrate în perioada campaniei pentru referendum

MAI: 120 de incidente, înregistrate în perioada campaniei pentru referendum
Ministerul Administrației și Internelor (MAI) informează, sâmbătă, că în perioada campaniei pentru referendum, la nivel național, s-au înregistrat 120 de incidente, cele mai multe fiind reclamate în mediul urban.
Publicat: 28/07/2012, 14:07
Actualizat: 22/08/2013, 18:23

Ministerul Administrației și Internelor (MAI) informează, sâmbătă, că în perioada campaniei pentru referendum, la nivel național, s-au înregistrat 120 de incidente, cele mai multe fiind reclamate în mediul urban.

Conform datelor statistice existente la nivelul MAI, în perioada campaniei pentru referendum (7 – 28 iulie), au fost înregistrate, la nivel național, 120 de incidente constând în infracțiuni, contravenții și fapte de altă natură.

Din totalul incidentelor, cele mai numeroase s-au produs pe raza municipiului București (21) și a județelor: Buzău (12), Cluj (opt), Brașov (șapte), Gorj și Dâmbovița (câte șase).

Cele mai numeroase dintre acestea au fost reclamate în mediul urban (64 incidente, reprezentând 53,3 la sută), majoritatea fiind sesizate prin apelul de urgență 112.

Au fost înregistrate 46 de infracțiuni, dintre care 34 la Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, constând în împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum, precum și în promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului.

De asemenea, au fost aplicate 13 contravenții (patre la Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii si liniștii publice, una la Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice și opt la alte acte normative), pentru care au fost aplicate șase amenzi contravenționale în valoare de 3.100 de lei și șapte avertismente scrise.

Procurorul general, Codruța Kovesi, a dispus ca cercetările și soluțiile privind infracțiunile comise în timpul referendumului, printre care oferirea sau darea de bani și împiedicarea participării la vot, să fie verificare de procurori de la parchetele curților de apel.

„Având în vedere rezonanța socială a indiciilor de comitere a unor infracțiuni în cadrul desfășurării referendumului privind demiterea Președintelui României, care va avea loc la data de 29 iulie 2012 și văzând dispozițiile art.52 – 57 din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, și alte infracțiuni săvârșite în legătură cu desfășurarea referendumului, pentru a asigura soluționarea cu celeritate și în mod unitar a acestor cauze, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus măsuri la nivelul unităților de parchet competente din punct de vedere material și teritorial pentru exercitarea supravegherii cercetărilor de către lucrătorii de poliție judiciară”, informa joi Ministerul Public.

Acțiunea penală în cazul acestor infracțiuni, printre care promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum, se pune în mișcare din oficiu.

Cauzele vor fi înregistrate și soluționate la unitatea de parchet competentă din punct de vedere material și teritorial, iar la nivelul fiecărui parchet de pe lângă curte de apel va fi desemnat un procuror care va verifica modul în care se efectuează cercetările și soluțiile dispuse de către unitățile subordonate și va analiza oportunitatea preluării cauzelor, în funcție de împrejurările concrete și natura faptei săvârșite, preciza Ministerul Public.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță