MAI îi învață pe polițiști ce drepturi și obligații au, după scandalul Boureanu
„Solicit Poliției Române să demareze o acțiune de informare asupra condițiilor în care se desfășoară principalele interacțiuni cu cetățenii ale polițiștilor aflați în misiune. Numai așa se pot diminua cazurile de abuz, dar și de ultraj. Vreau să fie un demers care să ajungă la câți mai mulți cetățeni pentru că numai cunoscând drepturile și obligațiile pe care le avem putem trăi într-o societate cu un grad de civilizație ridicat!” a susținut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
Demersul Ministerului Afacerilor de Interne vine, susține instituția, pe fondul constatării faptului că, deseori, unele măsuri luate de polițiști sunt interpretate în mod diferit,”în special sub aspectul legalității și/sau oportunității lor”.
Ministerul Afacerilor Interne transmite că situațiile care țin de activitatea zilnică a polițiștilor, pornind de la legitimare, oprirea în trafic și ajungând până la încătușare și conducere la sediul Poliției, trebuie știute de către publicul larg.
„Aceste informări se înscriu într-un exercițiu firesc al conștientizării cetățenilor asupra drepturilor și libertăților acestora și nu vor afecta eficiența acțiunilor
polițienești, prin prezentarea publică a elementelor de tehnică și tactică polițienească, specifice procedurilor și manualelor de bune practici pe care aceștia le utilizează”, precizează MAI.
Cel mai recent scandal în care au fost implicați polițiști este cel legat de arestarea fostului deputat Cristian Boureanu, care i-a acuzat pe agenții care l-au legitimat că l-au agresat. De altfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis și un dosar penal in rem pentru purtare abuzivă după aceste incidente. Fostul deputat a contestat arestarea, termen fixat de instanță fiind de 16 iunie.