În ceea ce privește eutanasierea ca soluție în problema câinilor maidanezi, 50 la sută dintre respondenți au spus că sunt în total dezacord, 12 la sută, în dezagord, 10 la sută au fost nehotărâți, 8 la sută s-au declarat de acord, iar 20 la sută, total de acord.
Românii au fost întrebați și de intențiile de vot în legătură cu acest subiect, iar cei mai mulți – 66 la sută – au răspuns că nu ar vota un partid care susține eutanasierea, în timp ce 25 la sută ar vota cu o asfel de formațiune.
De asemenea, peste jumătate dintre respondenți – 58 la sută – au spus că nu sunt de acord ca primăria să finanțez eutanasierea, 33 la sută fiind însă de acord.
Majoritatea românilor – 62 la sută – cred că imaginea României va avea de suferit din cauza eutanasierii câinilor fără stăpân, un sfert dintre respondenți fiind de părere că nu.
Și mai mulți români decât cei care se declară împotriva eutanasierii susțin alte soluții, respectiv prinderea și menținerea câinilor maidanezi în adăposturi (63 la sută – total de acord, 21 la sută – de acord, 5 la sută – nehotărâți, 4 la sută – în dezacord, 7 la sută – în total dezacord) și sterilizarea, identificarea și returnarea în teritoriu (49 la sută – total de acord, 23 la sută – de acord, 8 la sută nehotărâți, 7 la sută – în dezacord, 13 la sută – în total dezacord).
Adopția este însă susținută de numai 7 la sută dintre români, care sunt în mare măsură dispuși să adopte un câine maidanez, în timp ce 11 la sută sunt dispuși într-o oarecare măsură, 10 la sută – indeciși, 8 la sută – într-o mică măsură, iar 64 la sută nu sunt deloc dispuși să facă acest lucru.
Cei mai dispuși să adopte sunt tinerii între 18 și 24 de ani, iar cel mai puțin dispuși sunt românii de peste 54 de ani. Totodată, cei care au copii sunt mai puțin dispuși să adopte decât cei care nu au.
Majoritatea românilor se mai declară și pentru înăsprirea sancțiunilor pentru maltratarea animalelor (74 la sută – de acord, 16 la sută nu sunt de acord), sancționarea efectivă de către autorități a abuzurilor față de animale (80 la sută – de acord, 11 la sută nu sunt de acord) și implementarea unor programe de educare/ informare a posesorilor de animale privind responsabilitatea pe care o au (83 la sută – de acord, 8 la sută nu sunt de acord).
Studiul a afost realizat în aprilie 2014 de Mercury Research pe un eșantion de 1.242 de persoane de peste 18 ani, care au fost intervievate la domiciliu, pe calculator. Eșantionul este reprezentantiv la nivel național, fiind intervievate 823 de persoane din mediul urban, din Capitală, orașe mari, medii și mici, și 419 persoane din mediul rural, din toate zonele țării.