Mai mult sport în școli. Varianta în care învățătoarea și copiii fac mișcare în sala de clasă în care învață română

Mai mult sport în școli. Varianta în care învățătoarea și copiii fac mișcare în sala de clasă în care învață română
Publicat: 18/02/2013, 20:50
Actualizat: 23/10/2014, 14:45

Elevii de la clasele I și a II-a vor avea două ore de ”Educație fizică” și alte două ore de ”Muzică și mișcare”, iar cei de la clasele a III-a și a IV-a vor avea în total trei ore de sport, două ore de ”Educație fizică” și una de ”Joc și mișcare”.

Marți este ultima zi în care profesorii și părinții pot face observații cu privire la această propunere a Ministerului Educației, al cărei scop este ca elevii din ciclul primar să facă mai multă mișcare.

În ce condiții se vor desfășura, însă, aceste ore și cum e mai bine pentru copii să facă mișcare? În timp ce oficialii de la Educație spun că orele de mișcare se vor face la clasă, inspectorii și învățătorii arată că ar trebui făcute în săli diferite.

Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, a declarat pentru gândul că orele de sport și mișcare de la clasele primare pe care le propune Ministerul Educației prin noile planuri cadru le vor fi făcute de învățători.

„Aceste ore de joc și mișcare erau și până acum, dar alegeau dacă le făceau sau nu. Unii le făceau, alții deloc. Așa că acum propunem să le facă toată lumea. Orele de mișcare vor fi făcute de învățătoare. Le vor face în sala de curs sau afară când e vremea frumoasă”, a spus Fedorca.

Secretarul de stat a declarat că sunt discuții ca numărul orelor de sport să fie extinse și la gimnaziu.

„Acest lucru va fi analizat astfel încât elevii să facă cât mai multă mișcare, pentru că ocupăm primele locuri la obezitate”, a spus Fedorca.

Învățătorii: Să nu tăiem din orele de română

De cealaltă parte, învățătorii spun că orele de mișcare sunt binevenite, numai că n-ar vrea să fie tăiate alte ore, precum cele de limba română.

„Nu vrem să tăiem din orele de limba română și să le dăm la sport. Ne este teamă să rămână mai puține ore de română, dar filosofia celorlalte ore să rămână la fel. Noi propunem construirea tuturor celorlalte programe pornind de la ideea că, la toate celelalte discipline, formarea unui limbaj de specialitate corect în limba română”, a spus Viorel Dolha, președintele Asociației Învățătorilor din România.

Reprezentantul învățătorilor susține că școlile au nevoie de mai multe săli de sport pentru orele elevilor, dar jocurile și mișcarea se pot face, la o adică, și în sălile de clasă.

În schimb, inspectorii școlari spun că cel mai bine ar fi ca orele de mișcare și sport să fie făcute într-o altă clasă și nu în aceeași clasă.

„Având în vedere că legea educației prevede ca orele de limbi moderne, religia și educația fizică să fie efectuate de profesori de specialitate, atunci aceste ore ar trebui făcute în alte săli. Nu știu dacă ar fi recomandat ca cei mici să facă mișcare în aceeași clasă. Ar trebui să fie alt spațiu în care să se poată organiza aceste ore. Dar, la acest moment, nu avem garanția că așa se va întâmpla”, a spus Riana Bucur, inspector școlar general la Brașov.

Cornel Petroman, inspectorul general de la Timiș, consideră că orele de mișcare le pot face și învățătorii, care au mai făcut acest lucru și înainte, dar subliniază că nu există nicio garanție că vor avea aceeași calitate precum orele ținute de profesori de specialitate.

„Orele de sport nu se pot face decât în sălile de sport. Dar dacă e vorba de mișcare și muzică se poate face și în sala de clasă. Trebuie să vedem cum le facem, vom discuta cu toată lumea”, a spus Cornel Petroman, inspectorul general de la Timiș.

El a spus că, cel mai probabil, se vor tăia din orele de matematică și română pentru orele de mișcare în plus.

„De la începutul anului școlar nu se puteau ține atâtea ore, pentru că s-ar fi ajuns la 22 de ore pe săptămână. Dar dacă se scot două ore, una de matematică și alta de română, atunci se pot introduce orele de mișcare”, a spus Petroman.

Elevii: e nevoie de săli de sport

La rândul lor, reprezentanții elevilor susțin introducerea mai multor ore de sport în programa școlară a elevilor din ciclul primar, dar spun că, pentru ca orele să se desfășoare în condiții optime, trebuie făcute investiții în bazele sportive din școli.

Liderii elevilor arată că unitățile de învățământ trebuie să dețină baze sportive dotate corespunzător și spații exterioare în perimetrul școlii pentru ca elevii să facă mișcare în aer liber.

Pe de altă parte, și sindicaliștii din Educație spun că, pentru mărirea numărului orelor de sport în școli, sunt necesare mai multe săli de sport.

„În țările civilizate, sălile de sport sunt dotate și cu bazine de înot, astfel ca elevii să poată avea cât mai multe activități sportive. Așa este normal să fie și în România”, consideră Simion Hancescu, președintele FSLI, care se întreabă, retoric, unde vor face copiii patru ore de sport pe săptămână în timpul iernii.

„Guvernul ar trebui să ia în calcul faptul că peste o treime dintre elevi > la metoda scutirilor medicale pentru sport și să analizeze de ce recurg copiii la această metodă, de ce fug de sport”, a adăugat Simion Hancescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar