Mai mulți bistrițeni au fost acceptați să lucreze în străinătate, dar niciunul nu a vrut să plece

Publicat: 15 02. 2012, 11:45
Actualizat: 03 06. 2012, 15:42
Mai mulți bistrițeni au fost acceptați să lucreze în străinătate prin intermediul programului Eures și, cu toate că unii patroni din Cehia au trimis chiar și precontracte scrise, niciunul nu a vrut să plece.

Mai mulți bistrițeni au fost acceptați să lucreze în străinătate prin intermediul programului Eures și, cu toate că unii patroni din Cehia au trimis chiar și precontracte scrise, niciunul nu a vrut să plece. De la înființarea postului de consilier EURES în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud, sute de oameni au cerut informații, iar 60 și-au depus inclusiv CV-uri.

Adina Preda, consilier EURES în cadrul AJOFM Bistrița-Năsăud, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că patru bărbați au fost acceptați de un patron din Cehia să lucreze în construcții pentru un salariu lunar de circa 750 de euro la care s-ar fi adăugat și bonificații, dar au refuzat să mai plece. Alte câteva persoane au fost acceptate să muncească în Polonia și Cipru ca strungari pentru salarii între 700 și 1000 de euro lunar, dar nici aceștia nu au mai vrut să plece. În schimb, din Bistrița-Năsăud au plecat la muncă în străinătate, prin intermediul AJOFM, o asistentă medicală în Germania, cu un contract de un an, și trei sezonieri care vor lucra ca și expozanți, ospătari și îngrijitori la domiciliu, în aceeași țară.

EURES (European Employment Services), adică Serviciul European de Ocupare a Forței de Muncă, este o rețea de cooperare constituită de serviciile publice de ocupare a forței de muncă la care participă ca parteneri și organizații sindicale și patronale. Obiectivul rețelei EURES este de a facilita libera circulație a lucrătorilor în cadrul Spațiului Economic European (SEE) în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Islanda, precum și în Elveția.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro