Potrivit unui comunicat transmis, marți, de DIICOT, în urma identificării și prelucrării documentelor ridicate după perchezițiile făcute în 22 octombrie la sediul Primăriei Buzău, în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale față de mai mulți funcționari cu funcții de conducere și execuție din instituția buzoiană, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu în dauna intereselor publice.
Astfel, în perioada 2010 – 2015, în Primăria Buzău s-a constituit un grup infracțional organizat format din mai mulți funcționari publici „care activau în cadrul compartimentelor de colectare, urmărire și executare a creanțelor persoanelor fizice și juridice”.
„S-a reținut că membrii grupului au introdus în sistemul informatic de taxe și impozite date nereale, prin care au fost clasate și anulate nelegal 114 amenzi contravenționale (parte din ele vizând funcționari cu atribuții de conducere la nivelul unor instituții publice din municipiul Buzău, rude ale acestora, un magistrat, rude ale unor cadre de poliție). De asemenea s-a reținut că, în baza aceleiași rezoluții infracționale, membrii grupului au diminuat cuantumul debitelor datorate de către doi agenți economici, nu au urmărit, executat și încasat creanțele fiscale datorate cu titlu de impozite și taxe locale pentru bugetul local al municipiului Buzău, precum și a amenzilor contravenționale date unor persoane juridice”, arată DIICOT.
Prejudiciul produs bugetului de stat este de 3.135.454, 76 lei, din care 36.595 de lei reprezintă amenzi șterse nelegal din sistemul informatic și 3.098.859,77 lei, creanțe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău și de stat, neurmărite, neîncasate și neexecutate silită.
Marți, 13 suspecți în acest caz vor fi duși la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, pentru audieri.
În 22 octombrie, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au făcut mai multe percheziții la sediul Primăriei Buzău, la Direcția Economică, în cadrul unei acțiuni ce vizează săvârșirea de către mai multe persoane a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică și abuz în serviciu.
Șeful DIICOT Buzău, Nicolae Petroșel, spunea că „minim zece” funcționari ai Primăriei Buzău sunt vizați de cercetări, existând suspiciunea că s-au introdus date false privind clasarea unor amenzi și diminuarea debitelor unor firme, dar prejudiciul nu a fost stabilit deocamdată.