Mai mulți hackeri au pus la cale unul din cele mai mari jafuri din istorie. Câți bani au reușit să fure de la băncile internaționale

Publicat: 15 02. 2015, 17:27

Chiar dacă băncile nu au vorbit despre acest furt de proporții, experții au spus că hackerii au pus la cale unul din cele mai mari atacuri cibernetice din istorie. „Acesta este cel mai sofisticat atac cibernetic înregistrat vreodată, în privința tacticilor și metodelor pe care hackerii le-au folosit pentru a-și pierde urma”, a declarat Chris Doggett, managerul biroului nord-american al Kaspersky din Boston.

Cei de la Kaspersky precizează că hackerii au fost răbdători și au acționat cu prudență. Pentru a fura 10 milioane de dolari de la unele din bănci, aceștia au infectat computerele instituțiilor respective și au instalat de la distanță programe specifice, pentru a monitoriza activitatea zilnică. Ulterior, escrocii s-au dat drept angajați și au făcut tranzacții uriașe, care păreau legitime și nu au atras atenția nimănui. Pentru a fi încasați, banii erau canalizați în conturi temporare, deschise în avans. Un client al Kaspersky a pierdut circa 7,3 milioane dolari, toate „tranzacțiile” fiind realizate prin intermediul bancomatului.

Potrivit informațiilor Kaspersky, cele mai multe bănci afectate se află în Rusia. Totodată, specialiștii precizează că instituțiile au dorit să păstreze tăcerea cu privire la aceste breșe grave de securitate și clienții nu au fost anunțați.