Mai mulți preoți hunedoreni se împart între sutană și alte meserii -polițist, jurist, inginer
Mai multi preoți din județul Hunedoara profesează și ca juriști, ingineri sau polițiști. Unul dintre ei este purtător de cuvânt al Poliției și este preot onorific, neluând niciun ban de la biserică, iar altul este jurist la OPC și își donează salariul de preot pentru construcția unui lăcaș de cult.
În vârstă de 37 de ani, inspectorul principal Bogdan Nițu este, de șapte ani, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Hunedoara, însă duminica, îmbrăcat în straie preoțești, Bogdan Nițu oficiază slujbe, alături de alți preoți, la Catedrala Episcopală din Deva.
El are o diplomă obținută în Științe juridice, iar din 2000 este și absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității București – Specializarea Teologie Pastorală. Bogdan Nițu a fost hirotonit ca preot la sfârșitul anului 2011, după promovarea unui examen de capacitate preoțească.
Inspectorul principal de poliție Bogdan Nițu este preot onorific, adică nu are o parohie și nu este remunerat pentru activitatea duhovnicească și religioasă pe care o desfășoară. În fiecare duminică, el oficiază însă slujbe religioase la Catedrala Episcopală din Deva, împreună cu ceilalți preoți, și este, în același timp, preotul polițiștilor hunedoreni.
„Vorbim despre împlinirea unei vocații și a unei dorințe mai vechi ce merge în paralel cu munca de poliție, amândouă fiind în slujba oamenilor. Mi se întâmplă, uneori, ofiicind o slujbă, să mă întâlnesc cu persoane care mi se adresează ca și politist sau, invers, mi se întâmplă ca anumiți colegi să-mi ceară sfaturi privitoare la viața morală sau creștină. Am avut parte și de o întâmplare mai puțin obișnuită. O enoriașă vârstnică m-a întrebat dacă am un frate polițist pentru că între mine și purtătorul de cuvânt de la Poliție există o asemănare. I s-a părut interesantă asocierea după ce i-am explicat”, povestește Bogdan Nițu.
Un alt preot care are o a doua slujbă este Liviu Ciocan, în vârstă de 35 de ani.
De cinci ani, el este jurist la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Hunedoara, unde, pe lângă somații și citații, răspunde la telefoanele date de consumatori supărați ca le-au fost încălcate drepturile. După ora 16.00, Liviu Ciocan îmbracă sutana de preot și străbate ulițele a două sate din Munții Apuseni până la bisericuța din Brotuna, unde este preot de un an.
La fel ca purtătorul de cuvânt al Poliției Hunedoara, Liviu Ciocan a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității București, iar de un an este preot în două sate din comuna hunedoreană Vața de Jos.
„Sunt 350 de suflete în amândouă satele unde slujesc eu. Sunt sate mici și salariul este mic și am și slujba de la Protecția Consumatorilor de consilier juridic. Cred că nu este nicio incompatibilitate între cele două slujbe. Ca și preot, ca și duhovnic, ajut oamenii pe partea spirituală, iar ca angajat al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Hunedoara îi reprezint și îi ajut pe consumatorii de produse și servicii”, spune Liviu Ciocan.
Biserica din lemn din satul Brotuna are o vechime de peste 100 de ani, iar timpul a degradat acoperișul și a distrus picturile din interior. De șase ani, locuitorii satului Brotuna au început construcția unei alte biserici, însă până acum, din cauza lipsei banilor, nu au reușit să ridice decât pereții lăcașului de cult.
„Anul trecut, când am preluat parohia, am găsit biserica în construcție, așa că am hotărât să nu încasez salariul de la parohie pentru a ajuta la construcția lăcașului de cult. Taxele bisericești impuse de consiliul parohial se duc spre construcția bisericii noi”, afirmă preotul Liviu Ciocan.
Enoriașii spun că, după ce a fost hirotonit preot la ei în sat, Ciocan a propus consiliului parohial să nu perceapă diferite taxe pentru slujbe, pentru care plăteau până anul trecut.
„Slujbă ca părintele Liviu nu a făcut niciun preot care a fost la Brotuna până acum. Părintele nu ia bani când face slujbe pentru oameni bolnavi sau pentru călători și de când a venit el nu se plătesc taxe pentru enoriașii sub 18 ani”, spune o enoriașă, Viorica Ban.
Bisericile de sat sunt administrate de consiliul parohial, din care fac parte, pe lângă preoți, localnici. Consiliul parohial stabilește taxele percepute pentru slujbele oficiate, iar preotul este un simplu angajat, care beneficiază de un salariu lunar. Preotul poate decide să reunțe la salariu în beneficiul parohiei.
Mai marii bisericii își dau acceptul atunci când un preot intenționează să își ia un al doilea loc de muncă, însă doar dacă noula slujbă nu contravine normelor promovate de biserică.
„Preotul primește de la stat un ajutor la salariu, un sprijin salarial care nu acoperă de multe ori nici măcar deducerile salariale și atunci este nevoit să mai aducă din fondurile parohiei o sumă de bani pentru a o întregi. De multe ori este în imposibilitate de a-și recupera din parohie sumele și atunci desfășoară o muncă de apostol acolo în parohie și sigur că, în aceste condiții, își iau povara de a avea o activitate pentru a-și asigura existența”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu.
Alți doi preoți din județul Hunedoara sunt realizator de emisiune, respectiv cameraman la posturi locale de televiziune, iar un altul este inginer silvic și lucrează la Direcția Silvică Hunedoara.