Prima pagină » Știri » Mai mulți voluntari s-au mobilizat pentru a SALVA o biserică de lemn din Timiș, veche de peste 250 de ani

Mai mulți voluntari s-au mobilizat pentru a SALVA o biserică de lemn din Timiș, veche de peste 250 de ani

Mai mulți voluntari s-au mobilizat pentru a repara șindrila unei bisericii de lemn din localitatea timișeană Dragomirești, veche de peste 250 de ani, care se află în stare avansată de degradare și în care plouă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În total, 15 voluntari, printre care și studenți de la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, s-au mobilizat, în ultimele zile, pentru a salva biserica de lemn din localitatea Dragomirești, județul Timiș.

Lăcașul de cult datează din anul 1754 și pentru că nu s-au mai făcut intervenții, în interior plouă, pentru că șindrila se află într-o stare avansată de degradare.

„Pe parcursul celor două zile în care am fost la Dragomirești, ne-am strâns aproximativ 15 persoane, atât studenți de la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, cât și oameni care nu au nicio legătură cu domeniul, care pur și simplu au fost atrași de ce se întâmplă și au dorit să dea o mână de ajutor. Am înlăturat o parte din șindrila care este deja afectată și am curățat locul pe care de luni se va începe să se lucreze. Am săpat pe o latură a bisericii, unde pământul ajungea în contact cu talpa lemnului, am săpat un șanț, el exista, dar s-a acoperit de pământ din cauza ploilor”, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, Daiana Maciulschi, student voluntar în cadrul proiectului.

Intervenția la biserica de lemn din Dragomirești se desfășoară până la mijlocul lunii aprilie, perioadă în care voluntarii își propun să înlocuiască șindrila veche. În acest moment, în biserica de lemn din localitatea timișeană se oficiază slujbe din când în când.

„Sperăm ca la mijlocul lunii aprilie să se termine intervenția. Avem șindrilă din esență de molid, aceeași esență care a fost și inițial, se va păstra totul identic cum a fost de la început. Noi vom înlocui șindrila astfel încât să nu mai plouă în biserică, ceea ce se întâmplă acum. Preotul din parohie nu oficiază constant slujbe în biserică, ci doar nunți din când în când, ultima fiind anul trecut în vară. Biserica este un obiect de patrimoniu, ea a fost construită într-un alt sat și de acolo a fost vândută către oamenii din Dragomirești. A fost pictată în jurul anului 1776 și încă există pictura originală în biserică, de aceea este foarte important ca șindrila să fie schimbată în timp cât mai scurt și protejată, pentru că este foarte valoroasă”, a detaliat Daiana Maciulschi.

Voluntarii s-au mobilizat pentru a salva lăcașul de cult în cadrul proiectului cultural „Ambulanța pentru Monumente Banat”, derulat de mai multe instituții din județul Timiș. În trecut, în cadrul aceluiași proiect, voluntarii au intervenit la o moară de apă din județul Caraș-Severin sau la Cula de la Banloc, unul dintre cele mai degradate obiective turistice din Timiș.

Autor

Citește și