Maior: Starea de securitate a României este bună, dacă au fost greșeli mi le asum

Publicat: 10 12. 2013, 16:55

Directorul SRI, George Maior, a declarat, marți, în plenul Parlamentului, că starea de securitate a României este bună, iar, dacă au fost greșeli, și le asumă.

„Starea de securitate a României este bună. Dacă au fost greșeli, mi le asum. Cu siguranță nu poate exista perfecțiune în acest domeniu. Numeni nu are monopolul cunoașterii totale, al absolutului în acest domeniu. Am evitat surprizele strategice majore pentru statul român capabile să creeze prejudicii mari pentru securitatea națională, catastrofe, dacă vreți. Acest lucru a fost evitat”, a menționat George Maior.

El a mai spus că Serviciul a fost „neutru”.

„Nu avem altă umbrelă de protecție, noi, față de orice altă categorie pe care v-o puteți imagina, în afară de legalitate. Nu avem niciun sistem de imunități, suntem responsabili strict în fața legii, o greșeală aici costă foarte mult, și pe alții, dacă se produce”, a precizat el.

Maior a transmis mulțumiri Parlamentului pentru sprijnul în privința legislației. „Adesea se vorbește că este perimată, dar s-a completat în timp, pe multe aspecte, inclusiv pe combaterea terorismului”, a spus directorul SRI.

George Maior a menționat că a existat o cooperare între serviciile din România, cu SIE și cu Ministerul de Interne și zona Parchetelor.

În privința relației cu Parlamentul, Maior a precizat că SRI este serviciul de informații din comunitatea de informații a României cel mai bine controlat de Parlament.

„Noi mergem permanent la comisia de control, iar comisia de control poate vizita oricând, inclusiv intempestiv, unități centrale sau locale ale Serviciului, poate discuta cu ofițeri. Au făcut acest lucru, nu ne temem”, a spus Maior.

În plenul Parlamentului au fost dezbătute marți rapoartele de activitate al SRI din 2007 până în 2012.