Hotărârea a fost aprobată în ședința de luni a Guvernului.
În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunțat că Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea prețului gazelor naturale produse în România și destinate consumului populației și va prelungi cu cel puțin doi ani și jumătate dereglementarea pieței gazelor pentru companii.
El a arătat că, pentru a amâna aplicarea majorării prețului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui să emită o hotărâre de guvern, iar mai apoi o amânare de câțiva ani va necesita modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012.
Calendarului de liberalizare a prețului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018.
În cazul în care Comisia Europeană va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operată până la 1 iulie 2021.
Calendarul de liberalizare presupune mai multe creșteri trimestriale ale prețului gazelor din producția internă.
Departamentul pentru Energie arată, într-un comunicat transmis la începutul lunii septembrie, că, din cauza unor neînțelegeri cu DG Întreprinderi, structură din cadrul CE, în privința dreptului consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din producția internă, mai ieftine față de cele importate din Rusia, aplicarea calendarului agreat în 2012 de Guvern este momentan suspendată.
Astfel, prin suspendarea calendarului de liberalizare, creșterea de preț programată pentru 1 octombrie este anulată.
Nicolescu declara în luna august pentru MEDIAFAX că legislația românească actuală prevede obligativitatea ca producătorii de gaze naturale să livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populație, dar DG Întreprinderi din cadrul CE dorește liminarea acestei prevedere.
România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale și produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferența este importată din Rusia, prin firme intermediare, la prețuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.
Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piața liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preț reglementat.