MAJORĂRI de preț la produsele alimentare. Uleiurile vegetale și zahărul dau tonul
Creșterile de șapte procente înregistrate în luna ianuarie 2020 la prețurile uleiului de palmier, de soia, de floarea soarelui şi de rapiţă – cele mai mari din ultimii trei ani -, precum și majorările înregistrate la zahăr în cuantum de 5,5% au dus la un reviriment al indicelui global al preţurilor la produsele alimentare de 0,7 la sută, în comparație cu decembrie 2019.
Majorarea prețului zahărului este pusă de analiștii din piață pe seama prognozelor referitoare la o producţie mai scăzută în mai multe ţări mari producătoare.
În contrapartidă, preţul cărnii a pus capăt unei tendinţe de creştere care a durat 11 luni şi a înregistrat o scădere de 4% în ianuarie.
Și asta în contextul reducerii achiziţiilor în China şi Extremul Orient, dar şi al cantităţilor mari de carne de porc şi vită disponibile la export.
Potrivit anunțului FAO de joi, 6 februarie 2020, specialiștii organizației se aşteaptă în acest an la o producţie record de cereale la nivel global de 2,715 miliarde tone, cu 2,3% mai mult decât producţia înregistrată în 2019.
De asemenea, comerţul mondial cu cereale în sezonul 2019-2020 este prognozat să crească cu 2,3%, până la 420,2 milioane tone, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, ca urmare a creşterii livrărilor de grâu din Uniunea Europeană şi Ucraina spre Asia.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În luna ianuarie 2020, acest indice a crescut cu 0,7%, comparativ cu luna decembrie 2019, şi cu 11,3% faţă de luna ianuarie a anului trecut, până la un nivel de 182,5 puncte.
Sursă foto: Pixabay