Majorări salariale pentru peste 28.000 de polițiști. Motivul pentru care aceștia vor primi sporuri de până la 10% sau indemnizații
„Dintre cei peste 28.000 de polițiști, fac parte, spre exemplu, polițiștii de la acțiuni speciale și polițiștii cu atribuții pentru cercetarea la fața locului: judiciariști, criminaliști, pirotehniști, conductori câini, etc. În plus, începând cu anul 2018, se acordă o indemnizație pentru pază și supraveghere de 5% pentru polițiștii care asigură paza, escortarea și supravegherea deținuților, reținuților, arestaților preventiv, pe timpul efectiv prestat în astfel de condiții. Aceste majorări vin pentru stimularea unor polițiști care desfășoară activități deosebite și care sunt similae cu cele de poliție judiciară”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
De asemenea, MAI precizează că pe măsură ce vor fi încadrați mai mulți polițiști, se vor asigura resursele necesare pentru asigurarea permanenței serviciului polițienesc.
„În anul 2017, au intrat în sistem 6.629 de oameni : 3.477 din sursă externă (din care 3.211 agenți/subofițeri în primăvara anului 2017), 1.080 agenți/subofițeri reprezentând promoția școlilor din luna iulie, 565 ofițeri din Academia de Poliție, respectiv 1.507agenți/subofițeri, reprezentând promoția școlilor de agenți și subofițeri din luna decembrie. În acest an, vor intra în sistem peste 7.000 de oameni: 1.800 din sursă externă în luna mai, 700 ofițeri Academia de Poliție promoția iunie 2018, 2.438 agenți/subofițeri școli promoția iulie 2018, 2.880 agenți/subofițeri școli promoția noiembrie 2018″, mai reiese din comunicatul instituției.
Potrivit ministerului, a fost reevaluat modul de acordare a sporului pentru lucrări de excepție și misiuni speciale, astfel, 50 de indicatori reprezentând 50% din salariul de bază conform legii, destinați conducerii ministerului au fost redistribuiți către angajați cu funcții de execuție din zona operativă a Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră.
Ministerul Afacerilor Interne menționează că, în cadrul sistemului, niciun angajat nu va avea un salariu brut mai mic de 1.900 de lei, fără a adăuga sporurile de are beneficază. Și în acest an se va aplica în continuare plata majorării de 75% pentru orele lucrate în weekend-uri sau sărbători legale, menținându-se și toate celelalte drepturi de echipament și hrană.
În același timp, MAI subliniează că venitul salarial net nu va scădea în 2018, ci va crește cu până la 4-5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajații care își vor desfășura activitatea în aceleași condiții de muncă. Singura excepție o reprezintă cei care în ultimele 7 luni au beneficiat de majorarea pentru permanența la domiciliu.
Liderii Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL, nemulțumiți
Măsura este departe de a-i mulțumi pe liderii Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL care susțin că, astfel, peste 15.000 de polițiști vor pierde 500 de lei la salariu. Pentru evitarea acestei situații, sindicaliștii propun preluarea drepturilor salariale cuvenite pentru asigurarea continuității serviciului de la domiciliu, pe principiul aplicabil medicilor și angajaților din sistemul sanitar.
„Le-am explicat celor din MAI că aceste soluții sunt insuficiente în condițiile în care, polițiștii, la 14 februarie, cei care asigură continuitatea, vor pierde aproximativ 500 lei net la salariu, iar ei vor să ne închidă gura cu 75 lei brut pe lună. Este pentru prima dată în istoria ministerului când un drept salarial de o asemenea anvergură este pierdut definitiv. Nu vom accepta asemenea firimituri pentru polițiști și trebuie să le arătăm că suntem dispuși la orice dacă nu vor accepta soluția propusă mai sus, astfel încât acest drept salarial să fie conservat”, spune Cosmin Andreica, președinte al Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL.