Prima pagină » Știri » Majorările din Sănătate și Educație, tranșate după alegeri. CCR amână din nou luarea unei decizii

Majorările din Sănătate și Educație, tranșate după alegeri. CCR amână din nou luarea unei decizii

Majorările din Sănătate și Educație, tranșate după alegeri. CCR amână din nou luarea unei decizii
CCR a decis, miercuri, să amâne pentru 14 decembrie discutarea cele două obiecții de neconstituționalitate asupra Legii care modifică OUG 20 privind salarizarea, ridicate de Guvern și de PNL. Motivul invocat de CCR a fost depunerea târzie a rapoartelor.

„S-a amânat pe 14 decembrie pentru aprofundarea studierii dosarelor. S-au depus rapoartele abia ieri (marți, n.r) și nu am avut timp toți judecătorii să le vedem și e nevoie de o aprofundare care să ducă la o soluție corectă”, a precizat miercuri președintele CCR, Valer Dorneanu.

Astfel, cele două sesizări depuse de Guvern și PNL referitor la OUG 20 privind majorările salariale vor fi discutate pe 14 decembrie, în aceeași zi în care este programată și discutarea sesizării depuse de președintele Klaus Iohannis privind legea PSD referitoare la eliminarea a 102 taxe nefiscale.

Cele două obiecții de neconstituționalitate, amânate miercuri, se referă la Legea privind aprobarea OUG nr. 20/2016, adoptată de plenul Camerei Deputaților, pe 7 noiembrie, cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educație și Sănătate de aproximativ 15%.

Premierul Dacian Cioloș anunța, pe 8 noiembrie, că Executivul va contesta la Curtea Constituțională legea care modifică OUG 20, adoptată de Parlament, argumentând că impactul său bugetar periclitează posibilitatea, în perioada următoare, de a adopta și de a aplica o lege a salarizării unitare. „În mod clar acest impact bugetar, care vizează doar sănătatea și educația, va avea un efect negativ asupra marjei bugetare pe care am putea-o avea pentru a aplica o lege a salarizării unitare care să viseze tot sectorul bugetar”, explica, la acel moment, Cioloș.

„Problema acestei modificări a OUG e lipsa de coerență și de integrare a acestor decizii într-o abordare coerentă a politicii salariale pe termen lung”, spunea, atunci, Cioloș.

Premierul avertiza, totodată, faptul că „o abordare populistă, electorală a politicii salariale fără o analiză în spate și fără o dezbatere publică pe acest subiect” riscă să pună în pericol posibilitatea Guvernului și Parlamentului de a adopta și aplica o politică a salarizării unitare.

„Este vorba de impactul în anii următori, nu de câte economii putem face anul acesta pentru că crește foarte mult masa salarială cu adoptarea acestei ordonanțe și spuneam că utilizarea acestei marje bugetare pentru a crește salariile în educație și sănătate periclitează aplicarea unei legi a salarizării unitare, dacă se aplică și această ordonanță, pentru că se strică echilibrele”, mai preciza premierul.

În plus, premierul evidenția faptul că în ședința comisiilor reunite de muncă și buget din Camera Deputaților, în care s-a decis acordarea majorărilor salariale în Sănătate și Educație, s-au discutat și votat amendamente care nu erau încă formulate clar, în condițiile în care „procedura și legislația spun că e nevoie de un punct de vedere al Guvernului”. În acest context, Cioloș reamintea și de răspunsul pe care secretarul de stat din Ministerul Muncii l-a primit, la acel moment, când a întrebat dacă s-a făcut o analiză de impact.

„În al doilea rând, nu se poate ca Parlamentul să nu fi știut de Legea responsabilității fiscal-bugetare care spune că cu șase luni înainte de alergerile parlamentare nu se mai adoptă acte normative care vizează măriri salariale. Această lege oricum prevede foarte clar că instituțiile publice nu adoptă astfel de acte normative și, conform definiției instituțiilor publice, instituție publică e și Parlamentul, nu doar Guvernul”, mai spunea Cioloș.

Mai mult, în viziunea sa, „dacă s-ar fi dorit într-adevăr ca această lege adoptată să fie constituțională și aplicabilă, s-ar fi respectat principiul bicameralismului, care spune că o lege care e modificată fundamental față de formula votată de cealaltă cameră, e întoarsă la camera inițială pentru a fi discutate și votate amendamentele”. În acest sens, Cioloș sublinia că OUG 20 a fost „a fost modificată substanțial în Camera  Deputaților” fără ca Senatul să fie consultat și fără să i se ceară votul pe cele amendamente.

„Asta presupunând că vei avea colectări la buget, dar această creștere a masei salariale decisă acum reduce mult marja de manevră pentru alte politicii la fel de importante în educație și în sănătate. Modificarea acestei ordonanțe, cu acest impact bugetar, periclitează posibilitatea în perioda următoare de a adopta și de a aplica o lege a salarizării unitare pentru că, în mod clar, acest impact bugetar care vizează doar sănătatea și educația va avea un efect negativ asupra marjei bugetare pe care am putea-o avea, pentru a aplica o lege a salarizării unitare care să vizeze tot sectorul bugetar”, mai explica premierul.

 

 

Citește și