„Așa ceva nu poate fi acceptat”, a spus ministrul Lucian Șova, care i-a avertizat pe sindicaliști că fiecare oră care trece fără a fi semnat contractul colectiv de muncă înseamnă o scădere de un procent din majorările salariale convenite.
Șova îi acuză pe sindicaliști și pe liderul sindical Ion Rădoi de șantaj, în contextul în care aceștia au declanșat grevă de avertisment joi dimineața.
Ministrul spune că Ion Rădoi vinde sindicaliștilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creștere salarială de 42%. O asemenea creștere salarială este ilegală, spune Șova, pentru că ar trebui corelată cu creșterea productivității.
Șova spune că miza reală a conflictului de muncă este contractul de exploatare a spațiilor comerciale de la metrou de către sindicate, contract care a expirat. AGA de la Metrorex a decis evacuarea spațiilor și declanșarea unei proceduri competitive pentru ocuparea spațiilor comerciale, dar comercianții nu au părăsit spațiile. „Vor fi notificați pentru sistarea utilităților”, a spus Șova.
Ministrul a spus că veniturile din exploatarea spațiilor au fost de 2,8 milioane lei în 2016, dintre care administrația a primit 700.000 de lei, de 2,9 milioane lei în 2016, dintre care 734 milioane lei pentru administrație, de 3 milioane de lei în 2017, din care 796.000 de lei pentru administrație și de 2,376 milioane lei în acest an, din care 855.000 de lei pentru administrație. Comercianții au plătit 495 de lei/an/metru pătrat în 2015, 500 de lei/mp/am în 2016, 529 de lei/mp/an în 2017 și 409 lei/mp/am în 2018.
Lucian Șova a declarat că au avut loc până în prezent opt runde de negocieri. În ultimii patru ani majorările salariale de la metrou au fost de 9% în 2015, de 12% în 2016, de 21% în 2017.
Salariile la metrou sunt de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici și de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea. La salarii se adaugă beneficii: tichete de masă de 12 lei/zi, reducere de 75% la biletele de tren, 75% la abonamente, permis pentru 6 călătorii CFR și reducere de 99% la cazare la hotelul Zamora din Bușteni, hotel ce aparține sindicatelor.
Ministerul a dezmințit informațiile legate de problemele de siguranță a traficului de la metrou. „În 39 de ani nu am avut niciun incident major”, a spus Șova. Ministerul crede că liderul Ion Rădoi a adus prejudicii Metrorex în ultima perioadă, vorbind despre riscuri de securitate în exploatarea metroului. „Nu există niciun element care să pună în pericol viața și integritatea călătorilor”, a spus Șova.
Ion Rădoi, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), a declarat pentru MEDIAFAX, joi, după ce angajații Metrorex și-au reluat activitatea, că trenurile de metrou circulă normal și n-au fost incidente în timpul grevei de avertisment de dimineață.
„Am văzut (n.red. – declarațiile ministrului Transporturilor, Lucian Șova, de miercuri seara). Am văzut toate minciunile pe care le-a înșirat. În viața lui n-a ajuns o zi în metrou. Mi-e greu să aplec urechea la măgăriile afirmate acolo”, a precizat Rădoi.
Legat de faptul că o majorare a salariilor de la Metrou ar duce la scumpirea prețului biletului, președintele USLM a afirmat că „este o altă prostie, idioțenie”.
„Este subvenționată călătoria în funcție de câți călători sunt și cu asta basta. Ce legătură are una cu alta? Nu este nimic. Va răspunde în fața instanței pentru abuz în serviciu. Nici nu are rostul în presă”, a subliniat Rădoi.
Administrația Metrorex a anunțat că a fost notificată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) cu privire la decizia declanșării grevei de avertisment joi, 15 noiembrie 2018, între orele 04:00 – 06:00.
Consiliul General al USLM a respins, luni, ultima ofertă de creștere salarială lansată de Metrorex și a decis să continue conflictul de muncă, anunțând că va declanșa greva de avertisment joi, între orele 4 și 6 dimineața. Înainte de ședința Consiliului General al USLM, liderul sindical Ion Rădoi a spus că au în vedere greva de avertisment, pentru joi, între orele 4 și 6 dimineața, iar dacă nu se găsește o soluție, după greva de avertisment, va urma o grevă generală, „cel mai probabil luni dimineață”, respectiv în data de 19 noiembrie.
Societatea de Transport București (fost RATB) a scos, joi, în traseu liniile de tramvai, troleibuz și autobuz începând cu ora 4 dimineața.
„Ca urmare a grevei de avertisment a angajaților Metrorex SA, programată pentru ziua de 15.11.2018, între orele 4:00 și 6:00, în vederea asigurării serviciului public de transport la nivelul Capitalei, STB SA scoate în traseu liniile urbane de tramvai, troleibuz și autobuz începând cu ora 4.00„, a informat STB, printr-un comunicat de presă.