„În urmă cu un an, la această oră, am vorbit cu Bogdan pentru ultima dată. Mi-a spus că nu s-a retras din teren că o va face. Eram îngrijorată pentru că ploua abundent. Mi-a răspuns doar «mamă, nu-ți fă griji, ne auzim când mă retrag»”, a fost mesajul postat de mama lui Bogdan Gigină, la un an de la decesul acestuia.
Zeci de polițiști de la Brigada Rutieră l-au comemorat joi pe Bogdan Gigină, venind cu lumânări și flori la locul accidentului. Aceștia s-au adunat, în jurul orei 13.00, la sediul Brigăzii de unde, cu un autocar și cu mai multe autospeciale de la Rutieră, au plecat spre Bulevardul Știrbei Vodă, acolo unde Bogdan a murit. La crucea amenajată la locul accidentului de familia lui Bogdan Gigină un preot a ținut o slujbă, iar polițiștii au aprins lumânări, au adus flori și au ținut un moment de reculegere. La ceremonie a fost prezent și tatăl lui Bogdan Gigină, polițist în cadrul Brigăzii Rutiere, soția fostului agent dar și prieteni ai acestuia. Ulterior, aceștia au mers la mormântul lui Bogdan Gigină.
„Bogdan a fost colegul nostru, pentru noi încă este colegul nostru, a plecat într-o misiune din care nu s-a mai întors. E o zi tristă și am zis să-i cinstim memoria venind aici, mergând la cimitir. (…) Noi suntem polițiști și știm cum merg anchetele. Pentru a se putea dispune în cunostință de cauză este necesar să se facă o anchetă minuțioasă în care să se determine cei cu adevărat vinovați de moartea colegului nostru.(…) Acum nu mai există aceeași presiune. Coloanele oficiale sunt asigurate la nivel central, la nivel IGPR și Brigada Rutieră nu mai are aceeași presiune. Acum e o altfel de abordare. Sunt, cei care conduc, sunt mai deschiși, mai comunicativi, s-au schimbat puțin lucrurile, cel putin în ceea ce privește comunicarea și în ceea ce privește logistica, aici mă refer la autovehicule, motociclete, e altfel. Noi o simțim mai bine. Era mai închisă, nu prea se comunica pe verticală, adica între subordonați și șefi. Acum există o comunicare mai bună”, a declarat polițistul Valentin Riciu.
Bogdan Gigină avea 28 de ani și lucra la Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei de opt ani. În seara de 20 octombrie 2015, agentul Gigină a fost motociclistul desemnat să deschidă coloana oficială lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier și ministru al afacerilor interne. Pe o ploaie măruntă, vizibilitate redusă și cu o viteză de 84 km/h, spun procurorii, în zona Bulevardului Știrbei Vodă agentul a pierdut controlul motorului și a căzut într-o groapă ce fusese săpată pentru remedierea unei avarii la rețeaua de distribuție a gazelor.
Ulterior a fost deschis un dosar penal care a ajuns de la Parchetul Capitalei la DNA, după ce cercetările au arătat că ministrul ar fi folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în 2015. Pe 25 ianuarie 2016, DNA cerea aviz pentru urmărirea penală a demnitarului iar pe 5 februarie, oficial, Oprea era suspect.
Procurorii DNA susțineau atunci că Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin „încălcarea dispozițiilor legale menționate, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat”.
De la accident până în prezent, procurorii au strâns probe în dosar, astfel că la începutul lunii septembrie DNA a cerut avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale și pentru omor din culpă în cazul lui Gabriel Oprea. Pe 19 septembrie Senatul a respins solicitarea DNA, lucru ce a stârnit revoltă în rândul opiniei publice și a familiei lui Bogdan Gigină.
Câteva zile mai târziu, aproape 3.000 de oameni s-au adunat în fața Senatului protestând cu mesaje precum „Nu Imunitate!”, „73 de indolenți apără un impostor”, „Vrem dreptate”, „Alături de familia Gigină” sau „Egalitate în fața legii”. Ulterior, pe 23 septembrie Gabriel Oprea a anunțat că demisionează din funcția de senator. „‘Nu mă ascund în spatele niciunei imunități „, spunea atunci Oprea.
După demisia din Senat, DNA a cerut din nou aviz de urmărire penală , de această dată la președinte. Klaus Iohannis a încuviințat ridicarea imunității iar pe 17 septembrie Gabriel Oprea a fost pus sub învinuire de procurori pentru omor din culpă.