Manager „M. Curie”: În septembrie, prima operație pe cord la copil; până acum, era lacăt pe clinică

Manager M. Curie: În septembrie, prima operație pe cord la copil; până acum, era lacăt pe clinică
Publicat: 13/08/2013, 20:38
Actualizat: 23/05/2015, 08:39

Prima operație pe cord la copil în clinica de chirurgie cardiovasculară a Spitalului „Marie Curie” din Capitală va fi realizată în septembrie, iar până la sfârșitul anului ar putea fi operați până la 30 de copii, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, managerul unității, Daniel Buzatu.

„Secția este gata, dar mai trebuie puse la punct foarte multe detalii. Aparatura mare există. Va trebui să luăm consumabile și alte aparate mai mici. În prezent, în secție se fac pregătiri pentru luna septembrie, când vom face prima operație. Când am venit ca manager, în august, aveam o listă cu priorități. Una dintre ele era să iau lacătul de pe ușa clinicii și să dau drumul lucrărilor”, a spus Buzatu.

Managerul spitalului estimează că, până la sfârșitul anului, în clinică vor fi făcute între 12 și 30 de operații pentru malformații cardiace la copii.

Potrivit lui Buzatu, programul lansat de Ministerul Sănătății privind recrutarea medicilor pentru calificare în chirurgia cardiovasculară pediatrică este foarte bun. „Avem nevoie de trei chirurgi cardiovasculari, patru medici de ATI, personal mediu, adică asistente, infirmiere, îngrijitoare. Programul Ministerului Sănătății a început în august și se va desfășura pe trei ani. Este un program foarte bun, pentru că personalul va fi școlarizat în străinătate. Nu vă ascund că la noi ar putea reveni medici care lucrează în străinătate. Deocamdată, nu am acordul lor să vă spun”, a mai spus managerul Daniel Buzatu.

În spital sunt deja câțiva copii pregătiți pentru intervențiile chirugicale care vor începe în septembrie. Astfel, șeful secție de cardiologie de la „Marie Curie”, dr. Alin Nicolescu, are sub observație doi copii cu malformații congenitale.

„Majoritatea sunt malformații cardiace care au indicații chirurgicale. Noi, aici, pregătim copiii pentru operațiile care se vor desfășura în spitalul nostru. După operație și cele 48 de ore petrecute în terapie intensivă, copiii vor reveni, pentru tratamentul postoperator, în clinica de cardiologie. Pentru a putea fi operați, copiii sunt supuși unui set de analize, pentru că ei nu trebuie să aibă vreo infecție”, a explicat Nicolescu, acesta salutând, la rândul său, ideea Ministerului Sănătății (MS) de a lansa campania de recrutare a medicilor pentru clinicile de chirurgie cardiovasculară.

Potrivit lui Nicolescu, prin proiectul MS, medicii vor beneficia de pregătire în străinătate pe banii statului.

„Este o mare oportunitate, un moment extrem de favorabil pentru pregătirea acestor medici. Până acum, toți ne-am pregătit pe banii noștri și ai familiilor noastre. Este pentru prima dată când au fost găsite resurse din partea statului, pentru pregătirea medicilor. Chirurgia cardiologică pediatrică a mers din prost în mai prost. Este absolut necesară înființarea unui centru în București, care să poată prelua patologia cardiovasculară din sudul țării și din Moldova”, a adăugat șeful secției.

Dr. Nicolescu a mai spus că are tratative cu medici care lucrează în străinătate și care ar vrea să se întoarcă pentru a lucra la „Marie Curie”.

„Pentru unii dintre ei, este mai important să vină și că creeze ceva, decât să fie în străinătate, ca unul din zecile sau sutele de doctori din acea țară. Pentru ei, este dorința de a face ceva. Sunt convins că mulți medici români vor reveni în țară”, spune Alin Nicolescu.

În clinica de cardiologie de la Spitalul „Marie Curie”, care dispune de zece locuri, pot fi internați pacienți cu vârste între o lună și 18 ani. „Deocamdată, nu primim nou-născuți. Toți au un defect la inimă. Unii trebuie operați imediat după naștere, iar alții, la șase luni, alții peste un an”, a precizat medicul.

Ministerul Sănătății (MS) a lansat un amplu proces de recrutare a medicilor care vor să se califice în operații pe inimă la copii, pregătirea lor, realizată în clinici din Italia și Germania, urmând să fie finanțată de către stat, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Raed Arafat.

În perioada august 2013 – august 2016, Ministerul Sănătății desfășoară un amplu proiect de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Proiectul se realizează în colaborare cu experți de la Clinica San Donato din Italia, finanțarea fiind susținută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, și de Fundația L’Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia, a explicat Arafat.

Potrivit secretarului de stat din MS, proiectul se adresează medicilor anesteziști în general și chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenților de ultim an, din ambele specialități, care doresc să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice și să lucreze în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” București, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, precum și în vederea creșterii capacității de operații la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș.

„Iată de ce Ministerul Sănătății a lansat un amplu și transparent proces de recrutare. Nu avem timp de pierdut. Dacă vor fi mai mulți candidați, vom organiza un concurs, dacă nu, vom face o selecție de dosare. Medicii doritori se vor înscrie la Ministerul Sănătății, la Biroul Medicină de Urgență, până la 20 august 2013, în vederea realizării selecției, în colaborare cu experții din Italia. Programul de pregătire va asigura cheltuielile de călătorie și cazare a persoanelor care vor fi încadrate în program, pe lângă salariul lor din țară”, a mai precizat Arafat.

Medicii selectați, care vor participa la proiect, vor semna un acord prin care se vor obliga să lucreze în centrele respective timp de cinci ani, după finalizarea pregătirii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...