Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, Vasile Râmbu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că banii care vor fi încasați prin introducerea coplății la externare ar putea acoperi cheltuielile pentru asigurarea papucilor de unică folosință și, eventual, a unor materiale de curățenie.
Râmbu a spus că, deși orice ban este binevenit pentru spital, totuși sumele care ar urma să se încaseze prin introducerea coplății „nici nu vor salva financiar sistemul și nici nu-l vor completa substanțial”.
El a spus că prin introducerea coplății spitalul ar încasa, anual, între 100.000 și 150.000 de lei, sumă care ar acoperi cheltuielile pentru asigurarea papucilor de unică folosință pentru vizitatori și, eventual, pentru achiziționarea unor materiale pentru curățenie.
Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Suceava a arătat că valoarea coplății va fi stabilită de Consiliul de Administrație al spitalului.
Râmbu a precizat că dacă se introduce coplata pentru pacienții externați din luna aprilie, SJU Suceava este pregătit din punct de vedere logistic, în sensul că în fiecare secție vor exista chitanțiere, pacienții vor putea achita suma respectivă în secția în care sunt internați, iar banii încasați vor fi depuși, zilnic, la casieria spitalului.
Anual, în SJU Suceava sunt peste 35 000 de cazuri rezolvate, majoritatea internărilor fiind făcute prin Unitatea de Primire a Urgențelor.
La rândul său, managerul Spitalului Municipal Fălticeni, Mircea Lupu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că încă nu au fost primite instrucțiuni privind data introducerea coplății și stabilirea cuantumului acesteia, dar a apreciat că introducerea coplății la externarea pacienților va ajuta spitalul.
„Orice ban intrat în spital este binevenit”, a spus Lupu.
Pacienții vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o taxă cuprinsă cuprinsă între 5 și 10 lei, reprezentând coplata pentru serviciile de spitalizare.
Taxa va fi plătită o singură dată, la externarea din spital, indiferent de durata spitalizării, iar anumite categorii de pacienți sunt excluse, printre care internările de urgență, toate internările pacienților cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, copiii până la 18 ani, gravidele și lauzele, pensionarii care au pensii sub 740 de lei și cei cu statut de persoane cu handicap, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, la conferința MEDIAFAX.
Nicolăescu a precizat că suma ce va fi achitată ca și coplată va fi stabilită de fiecare spital, prin Consiliul de Administrație, dar trebuie să se încadreze între 5 și 10 lei.