Managerul „Marie Curie” refuză să-și dea demisia: „Nu am ce să-mi reproșez ca director de spital”

Managerul Marie Curie refuză să-și dea demisia: Nu am ce să-mi reproșez ca director de spital
Publicat: 09/07/2013, 11:34
Actualizat: 05/02/2019, 20:18

Managerul Spitalului „Marie Curie”, Gabriel Smarandache, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, că nu va demisiona, „din bună-credință, și nu din lipsă de bun-simț”, pentru că nu are ce să-și reproșeze ca director, răspunzând ministrului Sănătății, care i-a cerut să renunțe la funcție, altfel îl demite.

„Ocup acest post în urma unui concurs, nu sunt afiliat politic, singura mea afiliere este la profesia de medic, fiind dintre cei care au profesat atât în țară, cât și în străinătate. În cele din urmă am ales să lucrez în România. Din bună-credință, și nu din lipsă de bun-simț, pentru că nu am ce să-mi reproșez ca director de spital, nu voi demisiona”, a spus managerul Spitalului „Marie Curie”, Gabriel Smarandache.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că i-a cerut managerului Spitalului „Marie Curie” din Capitală, Gabriel Smarandache, să-și înainteze demisia până marți, altfel îl va demite, apreciind că managementul acestei unități este „sub orice critică”. El a precizat că dacă managerul spitalului „va avea bun-simț, își va da demisia”, dacă nu, va trebui să îl demită.

Nicolăescu a mai spus că în urma mai multor controale dispuse și a unuia făcut personal cu o echipă de la minister, a constatat că „managementul este sub orice critică, un management prost”. El s-a referit la faptul că secțiile de chirurgie cardiovasculară și de terapie intensivă neonatologie din spital, deși dotate la standarde europene, nu sunt în funcțiune.

Referitor la declarațiile ministrului Sănătății, făcute atât luni, cât și vineri, după vizita în spital, cu privire la deficiențele manageriale constatate la Spitalul „Marie Curie” și în special la adresa managerului, Smarandache a spus că „toate așa-zisele deficiențe constatate de Nicolăescu nu sunt și nu pot fi imputabile conducerii unui spital, ci sunt generate de lipsurile dintr-un întreg sistem sanitar de stat, care din cauza subfinanțării cronicizate a rămas blocat în timp”.

„Nu numai că acest sistem nu a putut progresa, dar, din lipsa banilor, neputând remunera adecvat performanța, a pierdut în ultimii ani și foarte mulți specialiști de valoare”, a precizat Smarandache.

Ministrul Sănătății mai arăta că a constatat că o parte dintre problemele spitalului, unele chiar grave, în special cele legate de lipsa personalului de specialitate, cu preponderență asistenți medicali, puteau fi rezolvate prin soluții manageriale, în cadrul legal existent.

„Aduci asistenți medicali și doctori în aceste secții, dar după câteva luni în care nu faci nimic, doctorii pleacă, iar asistentele sunt mutate în alte secții. Asta înseamnă dezinteres total”, spunea Nicolăescu.

În replică, Smarandache a spus că toate posturile vacantate în ultimul an au fost scoase la concurs conform legii, după existența unui buget și în urma aprobării Ministerului Sănătății.

„Concret: bugetul a fost definitivat în lunile mai – iunie, iar posturile au fost publicate la sfârșitul lunii iunie. În acest moment se desfășoară concursurile pentru ocuparea legală a posturilor de asistent medical și infiermiere. Motivul pentru care compartimentul de chirurgie cardiacă nu funcționează încă este acela că nu există medici anesteziști. Posturile au fost scoase la concurs de mai multe ori în ultimii doi ani, dar din cauza remunerației precare oferite de sistemul sanitar din țara noastră, nu a existat nici un candidat înscris. Trebuie precizat că se cautau medici cu specialitatea de anestezie și terapie intensivă pentru chirurgie cardiovasculară la copii. Pe cale de consecință, medicul chirurg, cu greu convins să vină în țară, a demisionat”, a mai spus Smarandache.

Managerul Spitalului „Marie Curie” a precizat că prevederile legale au fost întotdeauna respectate fără nicio abatere, iar posturile vacante au fost scoase la concurs ori de câte ori au existat, cu aplicarea legii și cu aprobarea Ministerului Sănătății.

„Prioritatea medicilor a fost întotdeauna salvarea vieților, făra a fi nevoie de o directivă specială a ministrului în acest sens. Prioritatea ministrului ar trebui să fie aceea de a asigura fondurile necesare activității medicilor, pentru ca noi să putem salva vieți. Dacă managementul este sub orice critică, un management prost, cum spune domnul ministru, atrag atenția că urmare a acestui «management defectuos», indicatorii medicali ai spitalului au crescut în ultimii trei ani și spitalul a ajuns să asigure asistență medicală de vârf pentru peste 25.000 de copii în anul 2012. Toate acestea s-au facut cu eforturile personalului medical, în condițiile constrângerilor bugetare din anii trecuți”, a adăugat Smarandache.

Acesta a mai spus că, tot în ultimii trei ani, spitalul a fost vizitat de numeroase delegații străine, printre care ministrul Sănătății din China, ambasadorul Japoniei la București, ambasadorul Poloniei la București, care au apreciat felul cum arată spitalul și nivelul actului medical.

„În urma acestor aprecieri, spitalul a primit donații și grant-uri de la aceștia, care au fost utilizate pentru dotarea Spitalului «M. S. Curie»”, a precizat managerul Spitalului „Marie Curie”.

Gabriel Smarandache susține că atacurile prelungite ale ministrului Sănătății asupra lui nu sunt cauzate de activitatea managerială pe care o desfășoară, ci mai degrabă de interese personale ale „politicianului Nicolăescu”.

„Interesul acut al domnului ministru pentru Spitalul «M.S. Curie» – spital de copii, cu impact emoțional mare la public -, este probabil generat de dorința de a rezolva problemele de imagine pe care le are în ultimul timp. Nu din alte considerente, dar în urma controalelor repetate, nu s-au constatat și nu mi-au fost comunicate, în perioada prevăzută de lege, deficiențele amintite. Constat că ministrul Nicolăescu nu dorește rezolvarea problemelor din spitalele publice, ci este preocupat doar de rezolvarea unor situații mediatice strict politicianiste”, a mai spus Smarandache, reafirmând că nu va demisiona.

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus, luni, că a discutat cu șefi de secții de la Spitalul „Marie Curie”, cu comitetul director și a înțeles că trebuie să aplice „măsuri foarte dure”.

„Una este schimbarea managementului, dar, mai mult decât schimbarea managerului, a întregului Consiliu de Administrație. În acestă săptămână vom face primul pas, schimbarea managerului. Într-o primă etapă, i-am cerut demisia. Dacă acel manager va avea bun-simț, își va da demisia, dacă nu, va trebui să îl demit. Ceea ce voi face în această săptămână”, a declarat ministrul Sănătății.

Nicolăescu a mai spus că prin protocolul semnat de curând cu o clinică de specialitate din Milano, patru echipe de medici și asistenți vor participa la un program de specializare în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice. Acest lucru va permite începerea activității în secția de chirurgie cardiacă pediatrică din cadrul Spitalului „Marie Curie” și, pe termen lung, creșterea numărului de intervenții care pot fi făcute în România.

„Din august vin specialiști de la spitalul italian cu ajutorul cărora să realizăm selecția personalului care va intra în acest program de pregătire la Milano și sperăm că la sfârșitul acestui an să avem o echipă de la Milano care, împreună cu specialiștii noștri, să realizeze primele operații la «Marie Curie». Pregătim patru echipe de specialiști pentru București, Iași, Timișoara și completarea celei de la Târgu Mureș”, a precizat ministrul Sănătății.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!