Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 20 octombrie -30 noiembrie 2010, Dănuț Căpățînă, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a încălcat în mod repetat și deliberat dispozițiile legale privind achizițiile publice, la atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare a oxigenului medicinal, cât și pe parcursul derulării acestei proceduri.
Alte cinci persoane, respectiv Micu Renato Cristea, Violeta Androne, Mihai Corneliu Stănculescu, Gheorghe Antohi și Carmela Endora Gherghina, sunt acuzate și ele că au încălcat în mod repetat și deliberat dispozițiile legale privind achizițiile publice, precum și atribuțiile care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor, în calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul unității medicale.
La rândul său, Marioara Furnică, care în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța a participat la ședința de deschidere a ofertelor, în locul lui Mihai Corneliu Stănculescu, a încălcat dispozițiile legale privind achizițiile publice și atribuțiile care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.
Conform DNA, în 20 octombrie 2010, la prima etapă a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medical, Cristea, Androne, Antohi, Gherghina și Furnică, în calitate de președinte și, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, au întocmit și au atestat, prin semnătură, conținutul procesului-verbal al ședinței de deschidere a ofertelor din aceeași dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale. Astfel, din aceste date reieșea faptul că ofertantul, SC „R.M.B. Inter Med Solutions” SRL București, ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii, inclusiv certificatul constatator emis de ORC privind posibilitatea de a efectua activități din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii trei ani și autorizația de funcționare specifică pentru activitatea de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal, deși aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertant.
Potrivit DNA, acest lucru a condus atât la respingerea ca neconformă a ofertei unei societăți comerciale – persoană vătămată în dosar -, deși aceasta îndeplinea toate cerințele impuse de către autoritatea contractantă prin documentația de atribuire, cât și la crearea premiselor necesare obținerii de către SC „R.M.B. Inter Med Solutions” SRL București, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 de lei (aproximativ 6,3 milioane de lei).
În urma intervenției Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, contractul de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal nu a mai fost atribuit SC „R.M.B. Inter Med Solutions” SRL București.
„Faptele ar fi fost săvârșite cu intenția prestabilită de a-i asigura un folos necuvenit ofertantului declarat inițial câștigător, în considerarea relațiilor personale preexistente dintre managerul autorității contractante, respectiv inculpatul Dănuț Căpățînă și reprezentanții SC «R.M.B. Inter Med Solutions» SRL București”, mai spun anchetatorii.
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a managarului Spitalului Județean de Urgență Constanța, Dănuț Căpățînă, pentru tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție, cu consecințe deosebit de grave.
Alături de Dănuț Căpățînă au mai fost trimiși în judecată și Mihai Corneliu Stănculescu, șef al Serviciului Achiziții din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, Micu Renato Cristea, angajat al SC „Agrodec” SRL Techirghiol și prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către spitalul din Constanța, Violeta Androne, director financiar-contabil al Spitalului Județean de Urgență Constanța, Gheorghe Antohi – angajat al spitalului, Carmela Endora Gherghina, care la data comiterii faptelor era consilier juridic în spital, și Marioara Furnică, economist la Serviciului Achiziții al Spitalului Județean Constanța. Toate cele șase persoane sunt acuzate de tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.