Directorul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) a apreciat că s-a realizat o activitatea de donare „absolut inimaginabilă”.
Centrul de donare de sânge de la SUUB a fost inaugurat la începutul acestui an, pe 15 ianuarie, în cadrul unei campanii a Ministerului Sănătății de reluare a activității de donare în marile spitale din Capitală, pe lângă cea din Centrul de Transfuzie Sangvină București.
Tot sâmbătă, la CTS București au donat sânge pentru victimele incendiului peste 1.000 de oameni. Centrul a fost deschis din timpul nopții de vineri spre sâmbătă, dar va fi închis duminică pentru a putea relua activitatea la capacitate maximă de luni.
Oamenii sunt îndemnați să doneze sânge în perioada următoare, când victimele incendiului de la clubul Colectiv vor suferi probabil mai multe intervenții chirurgicale.
Cârstoiu a mai spus că oamenii care au venit sâmbătă la SUUB au dat dovadă de o solidaritate excepțională, fiind alături de corpul medical, ca și de pacienți.
El i-a lăudat și pe angajații spitalului care nu erau de serviciu, dar au venit să ajute din proprie inițiativă, fără să îi cheme nimeni, arătând că sunt medici la terapie intensivă care lucrează de 48 de ore.
Cârstoiu a mai spus că psihologi și chiar psihiatri au fost la spital pentru a acorda asistență pacienților conștienți și rudelor.
Managerul SUUB a mai spus că duminică ar putea avea loc primele externări, ale unor pacienți care nu sunt în stare gravă, dar acest lucru nu este sigur, întrucât în primele 72 de ore evoluția unei arsuri este extrem de imprevizibilă.
La Spitalul Universitar au fost aduși 25 dintre răniții în incendiul de la clubul Colectiv, dintre care 10 în stare foarte gravă, aceștia fiind în continuare la terapie intensivă. Unul dintre răniți a decedat la spital, în timpul nopții.
Un număr de 146 de persoane sunt internate în 12 spitale din Capitală, după incendiul izbucnit vineri seară în clubul Colectiv, în urma căruia 27 de tineri și-au pierdut viața.