Prima pagină » Știri » Manda: Între 2012-2015, SRI a trimis 71 de note către ANI care vizau 600 de persoane

Manda: Între 2012-2015, SRI a trimis 71 de note către ANI care vizau 600 de persoane

Manda: Între 2012-2015, SRI a trimis 71 de note către ANI care vizau 600 de persoane
Claudiu Manda a declarat că raportul Comisiei SRI în legătură cu relația SRI-ANI conține informații potrivit cărora serviciul de informații a trimis 71 de note speciale sau simple către ANI care vizau 600 de persoane, printre care miniștri, eurodeputați, parlamentari, chiar și secretari de primărie.

Acesta a precizat că raportul Comisiei se numește „Raport privind folosirea SRI și ANI de către George Maior în scopuri politice”.

„Surprinzător este că toate notele care au plecat de la SRI către ANI nu au trecut niciunele pe la direcția juridică. În perioada verificată și anume din 2012, între 2012 și 2015 au fost trimise 71 de note secrete, note speciale sau note simple note speciale sau simple care vizau 600 de persoane, miniștri, europarlamentari, senatori, deputați, primari, șefi de consilii județene, directori, senatori, secretari de primărie, etc. De ce spune că e ilegală această relație modul de sesizare și e scris în raport. Am observat cazuri, avem trei exemple, în care pe de o parte în cariera oamenilor politici, pe baza acestor note SRI au încercat să scoată din viața politică oameni politici. Cele trei exemple sunt Klaus Iohannis, Eduard Hellvig și Victor Ponta. Acesta din urmă a făcut obiectul unei sesizări din partea ANAF, când Blejnar era la vremea respectivă, asupra unei stări de conflict de interese. Dl Sorin Blejnar ca și dl Horia Georgescu ne-au confirmat că dl Maior se interesa de acest subiect și încerca să îi determine pe cei de la ANI să nu meargă mai departe cu documentarea și să închidă mai degrabă dosarul. Spuneam că pe unii i-a încurcat, iar pe alții a încercat să îi ajute. „, a afirmat Claudiu Manda, într-o conferință de presă susținută marți, la finalul ședinței Comisiei SRI.

El a adăugat că, în concluzii, Comisia SRI spune că toți cei 600 ar trebui să facă obiectul unei note nesecrete pentru a putea fi prezentată lista în spațiul public. Forul mai are propuneri de modificare a legislației în domeniu.

„În concluzii spunem că nu ar mai trebui să existe informări de la SRI către ANI, că ar trebui ca toți cei 600 să facă obiectul unei note nesecrete de a fi prezentat în spațiul public. Mai sunt și alte propuneri de modificare a legislației în acest sens. Raportul o să îl prezentăm, s-au făcut în plenul Comisiei propuneri de modificare și completări. Când va fi gata o să îl punem pe site-ul Comisiei, proabil mâine dacă este gata”, a completat președintele Comisiei SRI.

Citește și