Prima pagină » Știri » Mandatul șefului Statului Major se prelungește până la 1 iulie 2020: Noul proiect adoptat de deputați

Mandatul șefului Statului Major se prelungește până la 1 iulie 2020: Noul proiect adoptat de deputați

Mandatul șefului Statului Major se prelungește până la 1 iulie 2020: Noul proiect adoptat de deputați
Camera Deputaților a adoptat, ca prim for sesizat, proiectul de lege prin care mandatul șefului Statului Major este prelungit până la data de 1 iulie 2020, dacă propunerea legislativă este adoptată după 1 ianuarie. Actualul mandat al șefului Statului Major se încheie la finalul anului.

Camera Deputaților a adoptat, în plenul de marți, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale.

Una dintre modificările aduse de Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională prevede că „mandatul Șefului Statului Major al Apărării, aflat în funcție la data intrării în vigoare a legii, se prelungește până la data de 1 iulie ce urmează îndeplinirii mandatului său inițial”.

„A fost adăugată o prevedere tranzitorie, pentru că actualul mandat al șefului SMAp expiră la 31 decembrie 2019. Dacă proiectul legislativ va fi aprobat după 1 ianuarie 2020, atunci trebuuie prelungit mandatul noului ocupant al funcției”, arată motivarea amendamentului.

Obiectul de reglementare al proiectului este stabilirea ca în funcția de șef al Statului Major al Apărării să poată fi numit unul din locțiitorii acestuia. În prezent, este acesta poate fi înlocuit doar de locțiitor.

De asemenea, proiectul stabilește un termen de cel puțin trei luni înainte de expirarea mandatului șefului Statului Major în care ministrul apărării naționale să transmită o nouă propunere de numire sau să prelungească mandatul celui aflat în funcție.

Totodată, proiectul adoptat prevede ca mandatul Șefului Statului Major al Apărării să fie de cinci ani, în loc de patru ani, fără posibilitatea de prelungire.

CCR a decis, pe 4 iunie, că sintagma „cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul unui articol al Legii privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale este neconstituțională.

Curtea arăta că sintagma menționată este lipsită de claritate și încalcă astfel dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării.

Prin urmare, Parlamentul are obligația de a stabili în mod clar aceste aspecte.

Pe 10 aprilie, Administrația Prezidențială a câștigat în instanță repunerea în funcție a generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Apărării (SMAp), instanța supremă dispunând definitiv respingerea cererii de suspendare a decretului emis de șeful statului.

Pe 29 martie 2019, și Curtea de Apel București a respins acțiunea Ministerului Apărării prin care a solicitat anularea decretului semnat de Klaus Iohannis, de prelungire a mandatului de șef al Statului Major al Apărării pentru Nicolae Ciucă, dar decizia nu este definitivă.

MApN a contestat, la Curtea de Apel București, decretul prin care a fost prelungit mandatul de șef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea și anularea decretului.

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție.

 

Citește și