Prima pagină » Știri » Mănescu despre votul în diaspora: Ar putea fi închiriate spații pentru a face secții suplimentare

Mănescu despre votul în diaspora: Ar putea fi închiriate spații pentru a face secții suplimentare

Mănescu despre votul în diaspora: Ar putea fi închiriate spații pentru a face secții suplimentare
Ramona Mănescu a declarat că o variantă luată în calcul la prezidențiale ar fi închirierea mai multor spații care să fie transformate în secții de votare, în zonele în care a fost aglomerație la vot și care a făcut ca mulți românii din străinătate să nu apuce să voteze la europarlamentare.

„Aceasta e o variantă de lucru la care ne-am gândit deja pentru acele secții în care au fost aglomerări foarte mari, nu pentru toate secțiile. Sigur secțiile mari, avem o așteptare ca pe ele să vină foarte mulți oameni. E un apel pe care îl fac românilor din străinătate – chiar să se înscrie pe listele de vot, pentru că va fi o cheltuială în plus a statului român pentru a închiria acele spații. Ar fi păcat să avem sală de sport închiriată și să fie un alegător, doi sau trei pe zi. M-aș bucura ca românii chiar să vină, să își exprime interesul”, a afirmat Ramona Mănescu, joi, la Antena 3.

Ministrul de Externe a precizat că românii din afara țării au aceleași drepturi ca cei din țară, adăugând că speră ca aceștia să se înscrie din timp pe listele electorale pentru a putea vota la prezidențiale

„Românii din afara țării au aceleași drepturi constituționale ca cei din România, drept pentru care de aici rezidă obligația autorităților să garanteze acestor cetățeni că își pot exercita dreptul de vot și aici nimic nu e negociabil. Oamenii aceia au dreptul să voteze, trebuie să voteze și trebuie să li se asigure votul. Practic da, Parlamentul a făcut niște modificări importante la lege. Sigur e frustrant pentru mine ca român, dacă sunt în afara țării, nu pot vota și pot să înțeleg nemulțumirea. Eu am așteptări foarte mari ca românii să se înscrie pe listele electorale, să se înregistreze ca votanți, pentru că și aici avem minusuri. Cetățeanul are dreptul de a vota, autoritatea statului îi pune la dispoziție toate instrumentele. Acum cetățeanului, din punct de vedere al statului, i s-au realizat toate condițiile pentru a vota. Așteptarea mea e ca ei să meargă să se înscrie pe lista de vot, pentru că sunt convinsă că vor să voteze și se vor înscrie pe liste”, a explicat Mănescu.

Ea a mai spus că faptul că românii din diaspora au la dispoziție trei zile ca să voteze, comparativ cu o zi pentru cei din țară, nu este o discriminare.

„Da, vor vota. Au trei zile la dispoziție. ALDE și domnul Tăriceanu au avut o propunere foarte bună tocmai pentru că am înțeles, toată lumea înțelege că suntem cetățeni cu drepturi egale și sigur trebuie să le dai iocaiza să voteze. De ce trei zile? Nu e discriminare. Sunt oameni care vin de la distanță mare să voteze. Nu e la capătul scării blocului. E nevoie de trei zile ca să poată vota sau să poată vota prin corespondență, cu acea condiție să se înscrie pe listă. Eu pornesc de la premisa că oamenii sunt de bună credință și dacă sunt, atunci oamenii vor prefera să se înscrie pe listele electorale din timp. Va fi o campanie de informare în acest sens. Nu trebuie să străbați sute de kilometri ca să votezi. Poți să votezi prin poștă. Mie mi se pare că e un pas înainte foarte bun și util democrației”, a completat Ramona Mănescu.

Aceasta a mai afirmat că la alegerile europarlamentare au existat cazuri în care persoane care lucrează în cadrul misiunilor diplomatice au avut de suferit, precizând că speră ca la prezidențiale aceste agresiuni și violențe să nu se mai repete.

„Vă dați seama ce ușurare va fi pentru personalul din ambasade și consulate, oameni care au trecut prin momente foarte grele. Nimeni din ambasadă sau consulat nu și-a dorit să blocheze dreptul de vot. Oamenii au suferit inclusiv fizic, au suferit în mod real. Este trist și sigur că nimic nu poate justifica astfel de manifestări agresive, violente. Sperăm ca aceste lucruri să nu mai existe, să nu mai această problemă pentru prezidențiale”, a conchis Mănescu.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Constantin Buică a afirmat că, potrivit hotărârii de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea în materie electorală, prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidențiale este extins la trei zile, a anunțat șeful statului. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondență și votul electronic.

 

Autor

Citește și