Manifestații anti-PSD în București și în țară. Zeci de mii de oameni, în marș de protest din Piața Universității la Parlament

Publicat: 20 01. 2018, 23:49

Protestatarii și-au dat întâlnire la Piața Universității, la ora 18.00. Aici au avut loc și primele incidente. Mai mulți protestatari aflați în Piața Universității au fost percheziționați de jandarmi.

Foto: Alexandru Dobre, Mediafax

După aproape jumătate de oră, protestatarii au blocat Piața Universității de unde au plecat în marș, la ora 19.30, către Palatul Parlamentului, scandând „PSD, ciuma roșie!” sau „Justiție, nu corupție”. 

Foto: Alexandru Dobre, Mediafax

Foto: Andreea Alexandru, Mediafax

Foto: Clarice Dinu, Gândul

Oamenii purtau pancarte pe care scria „Iran, Pakistan, Teleorman”, „Guvernul Liviu Vasilica”, „N-aveți voi atâția viitori prim-miniștri câtă răbdare am eu!”, „În loc să muncesc stau să vă păzesc”, „Liviu Dragnea nu ai haz. O s-ajungi la Alcapraz”, „Chiar și fanarioții ar striga >”. 

Foto: Clarice Dinu, Gândul

Ajunși la Parlament, protestatarii au scandat în nenumărate rânduri „Hoții! Hoții!”, „Demisia!”, „Șobolanii”. 

La ora 21.00, manifestanții au aprins lanternele telefoanelor. 

Proteste și în țară

Protestatarii din Cluj și Timișoara au blocat străzile centrale ale celor două localități, numărul oamenilor care au protestat depășind 10.000. La Sibiu au fost în stradă aproape 1.000 de oameni care au cerut demisia lui Liviu Dragnea, în timp ce la Iași au protestat 2.000 de persoane.

Protestatarii au venit cu steaguri și vuvuzele și scandează „Hoții, hoții”, „În democrație hoții stau la pușcărie”, „Nu stați la căldură, și pe voi vă fură”, „PSD ciuma roșie”, „Demisia” sau „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”. 

La Galați au protestat aproximativ 1.000 de persoane, care s-au adunat în fața Prefecturii și apoi au plecat în marș pe principalele străzi ale orașului.

La Iașiau ieșit în stradă peste 2.500 de oameni. Aceștia s-au adunat în Piața Unirii și au pornit în marș spre sediul PSD. Ieșenii au scandat „Jos corupția! Rezistăm nu cedăm!”, „Nu vrem să fim o nație de hoți”, „Vrem autostradă, nu penali pe stradă” sau „Hoții la închisoare, nu la guvernare”.

La Arad au protestat aproximativ 500 de persoane, iar la Brașov 900.

Gândul a transmis LIVE protestele din București și din țară. 


UPDATE 21:00. Protestatarii aflați în fața Palatului Parlamentului au început să plece către case. Polițiștii au restrâns restricțiile de trafic în zona Unirii-Palatul Parlamentului, transmite Mediafax.

UPDATE 20:30. Potriviti unei televiziuni de știri, în toată țara protestează 75.000 de oameni.

UPDATE 20:15. LIVE VIDEO de la protestele din Capitală

UPDATE 20:07. Primii protestatari au ajuns la Palatul Parlamentului din București. Coloana de oameni se întinde pănă la Universitate, fiind vorba despre zeci de mii de persoane care protestează.

UPDATE 20:04. Protestatarii din Cluj și Timișoara au blocat străzile centrale ale celor două localități, numărul oamenilor care protestează depășind 10.000. La Sibiu sunt în stradă aproape 1.000 de oameni care cer demisia lui Liviu Dragnea, în timp ce la Iași protestează 2.000 de persoane.

UPDATE 19:54. Numărul manifestanților a ajuns la 50.000.

UPDATE 19:39. În jur de 30.000 de oameni au plecat în marș din Piața Universității către Palatul Parlamentului. Circulația va fi blocată pe traseul protestatarilor.

UPDATE 19:25. Fotografii de la protestele din Piața Universității. La protestele din București sunt peste 30.000 de manifestanți.

foto: Clarice Dinu, gândul

foto: Clarice Dinu, gândul

foto: Clarice Dinu, gândul

foto: Clarice Dinu, gândul

UPDATE 19:15. Peste 3.000 de oameni protestează, sâmbătă seara, față de modificările legilor justiției, la Cluj-Napoca. La Timișoara, protestatarii au adus „caracatița corupției”, făcută dintr-un material roșu, pe care a fost lipită o imagine cu Liviu Dragnea, iar pe tentacule pozele altor lideri politici.

UPDATE 19:00.  În jur de 7.000 de persoane sunt, la ora transmiterii știrii, în Piața Universității din Capitală, numărul fiind în creștere. Circulația rutieră pe mai multe artere din zonă este blocată.

UPDATE 18:46. Proteste la Cluj Napoca

UPDATE 18:38. Potrivit ultimelor informații, protestatarii au blocat Bulevardul Magheru, după ce au reușit să rupă cordonul de jandarmi.

UPDATE 18.30. Incidente la Pasajul Universității între jandarmi și protestatari, unde mai mulți oameni forțează cordonul format de forțele de ordine pentru a ajunge la miting.

UPDATE 18:20. Protestele live

UPDATE 18: 15. Mai mulți protestatari aflați în Piața Universității au fost percheziționați de jandarmi, pentru a verifica dacă dețin arme albe, alte obiecte sau băuturi alcoolice.

UPDATE 18:10. Protestatari la București

UPDATE 18:00. Câteva sute de persoane sunt, la ora transmiterii știrii, în Piața Universității din București, unde protestează față de mai multe măsuri sau propuneri ale Parlamentului, printre care proiectul de modificare a legilor justiției.

UPDATE 17: 35. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că au fost aduse forțe de ordine și alte județe ale țării pentru a interveni la protestul organizat la Piața Universității, în cazul în care va fi necesar.

UPDATE 17:30. „Grupuri Civice” se îndreaptă spre Bucuresti

UPDATE 17:20. Mai mulți protestatari s-au adunat în fața Consulatului General al României la Milano.

UPDATE 17:15. Elias Bucurică, liderul Peluzei Cătălin Hîldan, a anunțat, pe pagina de facebook, că galeria pe care o va conduce nu va lua parte la protestele organizate sâmbătă, 20 ianuarie, în București.

UPDATE 16:50. Zeci de protestatari au venit, în ultimele ore, din Constanța, Timișoara, Sibiu sau Cluj. Ei au fost așteptați în Gara de Nord de alți proteststari, inclusiv unii membri ai galeriilor de fotbal.

Mai mulți oameni au venit cu trenul din Timiș, Suceava, Bacău sau Constanța. Printre cei din Timișoara se aflau și suporteri ai echipei locale de fotbal.
 

Punctul de întâlnire, unde se așteaptă manifestanți din toată țara, este Piața Universității, la ora 18.00. De aici se va porni în marș către Palatul Parlamentului. 

„Legile justiției au fost votate, ele ajung acum la președintele Klaus Iohannis, care le poate întoarce o singură dată înapoi. 
Legile de modificare a codului penal urmează să fie votate. „Masacrarea Justiției de către PSD-ALDE, criticată de magistrați, Departamentul de Stat, Comisia Europeană, este mai mult decât un atac la procedurile de drept și la adresa luptei anticorupție”. 

Este un asalt chiar la adresa democrației din România. Felul în care PSD și ALDE au abuzat procedurile parlamentare legitime, în care au încercat să închidă gura Opoziției și a oricui a îndrăznit să se împotrivească reprezintă semnale care ar trebui să alarmeze orice român care dorește pentru România o viață în libertate și democrație.  La care se adaugă si modificările Codului de Procedură Penală și situația generală gravă din toate celelalte domenii ( sănătate, educație, economie, infrastructură, cultură, ecologie). Primele două luni din 2018 vor fi decisive pentru consolidarea democrației în România”, se arată în descrierea evenimentului organizat pe Facebook și denumit „20 ianuarie – Toți la București. România spune nu corupției”.  

Zeci de clujeni au plecat spre București

Zeci de persoane din Cluj-Napoca au pornit, sâmbătă dimineață, cu mașinile personale pentru a participa la mitingul de protest anunțat la București față de modificarea legilor justiției, alți clujeni luând trenul sau chiar avionul spre aceeași destinație, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Clujenii care au plecat cu șase mașini personale s-au întâlnit, sâmbătă dimineață, la ieșirea din Cluj-Napoca, având cu ei steaguri tricolore și bannere cu mesajul „Spune NU corupției”.

„Dacă un grup de clujeni a pornit acum 11 zile pe jos spre București pentru a protesta față de modificările la legile justiției, dacă noi ne-am adunat să mergem cu mașinile atunci și bucureștenii trebuie să iasă masiv la protestul de sâmbătă pentru a da un semnal către țară și către Europa că așa nu se mai poate. Guvernarea PSD trădează poporul prin tot ceea ce legiferează”, a spus unul dintre participanți.

Mașinile plecate din Cluj-Napoca se vor întâlni pe traseu cu alte mașini în Târgu-Mureș și Brașov și vor continua deplasarea spre București în coloană.

Un alt grup a plecat spre Capitală la inițiativa fostului senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, care a declarat corespondentului MEDIAFAX că prezența lor este simbolică, „una vie”.

De asemenea, alți clujeni au pornit spre protestul din București cu trenul sau cu avionul.

Marșul speranției, pe jos de la Cluj spre Capitală

Pe de altă parte, grupul de persoane care a pornit din Cluj-Napoca în 10 ianuarie, pe jos, spre București în „Marșul speranței” a ajuns sâmbătă dimineață la Primăria Otopeni de unde vor pleca spre Capitală, urmând să ajungă în Piața Universității în jurul orei 17.

Sorin Bobiș, inițiatorul acțiunii, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că „Marșul speranței” a fost lung și obositor, „dar a meritat fiecare kilometru parcurs”.

„Suntem în regulă, oricât am fi de obosiți, din Otopeni până în Piața Universității și pe brânci am ajunge. Am ajuns un grup de 18 persoane în București iar până în Piața Universității ni se vor alătura alte persoane”, a spus Bobiș.

Jandarmeria îndeamnă la calm

Jandarmeria Română a transmis, în ultimele ore, mai multe mesaje pe pagina de Facebook, îndemnând participanții la calm.

„#Participi la o adunare publică? Tu stiai că jandarmii sunt #obligați prin lege să intervină în cazul în care manifestația își pierde caracterul pașnic, se tulbură grav ordinea publică, se pune în pericol viața, integritatea corporală a cetățenilor sau există amenințări cu devastări ori distrugeri de clădiri și alte bunuri de interes public sau privat. #Siguranța_ta_ne_preocupă!”

#Participi însoțit de copii la adunări publice? Ține minte! #Supraveghează-i permanent pe cei mici și îndepărtează-te de persoanele sau grupurile violente ori care instigă. #Siguranța_ta_ne_preocupă”, sunt mesajele postate pe pagina Jandarmeriei.