Manual de fraudare a sistemului energetic din România. CINCI METODE prin care statul a pierdut sute de milioane de euro
Un raport al Corpului de Control al Guvernului arată că bugetul Complexului Energetic Oltenia – unul din cei mai importanți producători de energie electrică – a fost drenat către companii private.
Inspectorii guvernului au stabilit că bugetul companiei a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei prin încheierea de contracte preferențiale, sposorizări nejutificate și achiziții de mașini pe timp de criză.
Un alt caz emblematic este și cel al Hidroelectrica. Un dosar DIICOT arată că Hidoroelectrica (companie producătoare de enenergie electrică) a fost prejudiciată cu 170 milioane euro prin contractele cu băieții deștepți. Vezi în text cinci metode prin care bugetele celor două companii au fost căpușate de companii private cu ajutorul funcționarilor publici.
Guvernul a sesizat DNA privind neregulile constatate la Complexul Energetic Oltenia. Corpul de Control al guvernului a realizat o investigație privind modul în care au fost genstionate fondurile Complexului Energetic Oltenia și a companiilor din subordinea instituției.
Potrivit raportului, guvernul a determinat trei modalitatăți prin care sume consistente au fost drenate din bugetul public în bugetele unor companii: prima – acordarea preferențială a unor contracte de lucrări și suplimentarea chiar și cu 50% a acestor contracte, a doua modalitate – achiziționarea de mașini, deși exista o ordonanță care interzicea astfel de achiziții, a treia modalitate – contractele de sponsorizare.
Metoda I: Contracte publice acordate cu încălcarea legii. Potrivit raportului întocmit de guvern, în perioada 2010-2012, Complexul Energetic Oltenia și companiile din subordine au încheiat contracte de 300 milioane lei cu tre companii private: 45 de contracte în valoare totală 82 milioane lei cu Alpha Construct Sistem SA (proprietar Constatin Isvoranu, apropiat al lui Mihai Stănișoară, fost PDL actual membru PNL), 26 de contracte de 46 milioane lei cu compania Succes Nic Com (proprietar este Nicu Sarcină, creditat ca fost sposnor al PDL dar și apropiat de USL în ultima perioadă), 84 de contracte de 183 milioane lei Trustul pentru servicii cu utilaje diverse (TPSUD) SA – companie deținută de acelați Nicolae Sarcină.
VEZI AICI RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL
Potrivit raportului publicat de guvern, în 2011 Complexul Energetic Oltenia a încheiat un contract de „închiriere echimante” cu companile Trustul pentru servicii cu utilaje diverse (TPSUD) SA și Succes Nic Com în valoare de 1,8 miloane euro. Potrivit raportului, contractul a fost încheiat cu încălcarea legii pentru că oferta celor două companii a fost depusă după expirarea termenelor legale. Cu toate acestea, comisia de licitație de la Complexul Energetic Oltenia a acceptat oferta și a declarat-o câștigătoare.
Suplimentarea valorii contractelor. După ce contractul a fost încheiat cu încălcarea legii, după cum susține guvernul, Complexul Energetic Oltenia a decis să suplimenteze cu 50% valoarea cotractului. „În baza contractului menționat, atribuit nelegal, au fost încheiat 2 acte adiționale, prin care valoarea contractului a fost suplimentată cu suma de 3,9 milioane lei reprezentând 51,84% din valoare contractului inițial, fiind încălcate dispozițiile legale. Prin încheierea contractului și a actelor adiționale a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate din Trustul pentru servicii cu utilaje diverse (TPSUD) SA și Succes Nic Com „
Metoda II: Achiziționarea de autoturisme. Din iunie 2010 și până în mai 2011 a funcționat o ordonanță de urgență care interzicea instituțiilor sau companiilor de stat să cumpere autoturisme. Potrivit raportului, Complexul Energetic Oltenia a închiriat autovehicule de la companiile Trustul pentru servicii cu utilaje diverse (TPSUD) SA și Succes Nic Com. Contractele de închiriere au o valoare totală de peste 5 milioane de lei.
Metoda III: Contracte de sposorizare. Potrivit raportului, Complexul Energetic Oltenia a încheiat în perioada 2010-2012 contracte de sposorizare în valoare de 19 milioane de lei. Guvernul susține că au fost încheiate 76 de astfel de contracte. Guvernul nu a prezentat însă și lista companiilor cu care au fost încheiate aceste contracte.
Corpul de Control al guvernului a dispus sesizarea DNA pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu. Corpul de Control nu a precizat însă numele directorilor sau funcționarilor Complexului Energetic Oltenia care ar putea fi vinovați pentru aceste infracțiuni.
Cine este Complexul Energetic Oltenia
Potrivit Ziarului Financiar, Complexul Energetic Oltenia este o companie formată în vara anului trecut prin fuziunea marilor termocentrale din bazinul Olteniei cu minele de cărbuni gestionate de Societatea Na¬țională a Lignitului Oltenia. Complexul Energetic Oltenia și-a bugetat pentru anul acesta un business de 4,1 miliarde de lei (circa 936 de milioane de euro).
Potrivit site-ului propriu, Complexul Energetic Oltenia produce 30% din energia electrică produsă în România.
Cazul Hidroelectrica: o fraudă de 170 milioane euro pentru „băieții deștepți”
Complexul Energetic Oltenia nu este singura companie producătoare de energie al cărei buget a fost drenat de companiile private.
Un alt caz școală este cel al Hidroelectrica. Un dosar trmis în judecată de DIICOT arată că 10 companii private – denumite generic „băieții deștepți din energie” – au beneficiat de contracte preferențiale din partea Hidroelectrica.
În acest dosar, fostul ministru Codruț Șereș este acuzat de subminarea economiei naționale și că alături de directorii Hidroelectrica au provocat un prejudiciu de 170 milioane dolari. În rechizitoriu sunt menționate și contractele băieților deștepți și modul în care aceste contracte au păgubit statul român.
Între 2001 și 2004, Hidroelectrica a încheiat contracte cu 10 companii: Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România și Euro P.E.C.
Aceștia sunt cei 10 băieți deștepți despre care vorbește administratorul special al Hidroelectrica. În esență, aceste contracte prevăd că Hidrolectrica vinde energie ieftină sub prețul pieței către cele 10 societăți. Acești 10 băieți deștepți revindeau energia de la Hidroelectrica altor consumatori la un preț mult mai mare astfel realizând profituri substanțiale. Contractele păguboase au fost semnate ori prelungite de reprezentanți atât ai PSD, PDL sau PNL.
Pe 20 iunie 2012, Hidroelectrica a intrat în insolvență, la cerere. Ulterior, administratorul special al companiei a denunțat contractele cu șase din cele 10 companii. Au fost denunțate contractele cu Energy Holding, Euro-P.E.C., EFT AG, EFT România, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie. Pentru celelate patru companii – Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica – contractele au fost renegociate.
Cum a fost fraudat statul în dosarul Hidroelectrica
Metoda IV: Curent ieftin de la stat revândut scum pe piața liberă. Potrivit rechizitoriului dosarului Hidroelectrica, în 2003 conducerea companiei a refuzat să pună în aplicare o clauză de calamitate care era inserată în contractele cu băieții deștepți.
Această clauză prevedea faptul că Hidroelectrica are posibilitatea să nu livereze către companii precum Energy Holding toată cantitatea de energie electrică din cauza faptul că pe fondul secetei cotele Dunării erau mici iar hidrocentralele nu produceau destulă energie electrică. Conducerea Hidroelectrica nu a aplicat acestă clauză fiind nevoită să cumpere curent produs în termocentrale. Acest curent era desigur mult mai scump. Astfel, Hidroelectrica a cumpărat curent scump de la Termoelectrica și l-a vândut ieftin către cei 10 băieți deștepți din energie care la rândul lor l-au revândut la prețuri mult mai mari acumulând profituri uriașe.
VEZI AICI RECHIZITORIUL DOSARULUI HIDROELECTRICA
Potrivit procurorilor DIICOT, clauza de forță majoră a fost aplicată doar populației. „Se constată faptul că toate demersurile efectuate de către învinuiții aflați la conducerea executivă a S.C. Hidroelectrica S.A., începând cu luna iulie 2003, în scopul reducerii pierderilor generate de seceta hidrologică, au vizat doar diminuarea sau sistarea cantităților de energie electrică aferente contractelor de portofoliu al căror principal beneficiar era populația, evitându-se, contrar oricărei rațiuni economice, orice demers care ar fi putut afecta sub orice formă obligațiile contractuale asumate pe piața concurențială cu consumatorii eligibili și furnizorii licențiați, în condițiile în care și aceste contracte aveau inserată clauza de forță majoră”, se precizează în rechizitoriul DIICOT.
Fraude prin utilizarea unor cursuri neoficiale LEU/EURO
O altă metodă de fraudă reținută în rechizitoriul DIICOT este și convertirea greșită din USD/EURO în ROL.
Astfel, potrivit recizitoriului, traderi de energie – precum Energy Holding – cumpărau energia ieftină de la Hidroelectrica și o revideau unor companii precum Alro Slatina, Luxten, Lafarge. Potrivit procurorilor, aceste compani foloseau alt curs decât cel oficial al BNR. „Un aspect constatat de expertiza contabilă este acela că facturarea făcută de S.C. Hidroelectrica S.A. către beneficiari nu corespunde la transformarea în ROL a prețului de contract (stabilit în USD/MWh sau în EURO/MWh) cu prețul înscris în factură.
Verificând această situație pe întregul an 2003, pe luni calendaristice și pe fiecare beneficiar în parte, a rezultat utilizarea unui curs mediu de schimb valutar, altul decât cel stabilit și publicat de Banca Națională a României, fapt ce a avut drept consecință crearea unui prejudiciu pentru S.C. Hidroelectrica S.A. în valoare totală de 10.043.939.012 ROL, identificat la următoarele societăți comerciale beneficiare:”, se arată în rechizitoriul DIICOT
Metoda V: Contracte preferențiale pentru băieții deștepți cu încălcarea legii
Potrivit rechizitoriului DIICOT, în 2004, conducerea Hidroelectrica a încheiat patru contracte de furnizare de energie cu companiile S.C. Energy Holding S.R.L, S.C. Luxten S.A, S.C.Euro-Pec S.R.L, S.C. Electromagnetica S.A.
Potrivit DIICOT, în 2003, legislația a fost modificată în așa fel încât Hidroelectrica nu mai putea încheia contracte păguboase pentru stat așa cum erau cele cu băieții deștepți.
Cu toate că legea era în vigoare, conducerea Hidroelectrica a decis să încheie noi contracte la fel de păguboase cu companiile menționate mai sus. ” În ceea ce privește contractele de furnizare a energiei electrice menționate se constată că învinuiții aflați la conducerea S.C. Hidroelectrica S.A., cu bună știință au acceptat semnarea acestor contracte comerciale, contrar dispozițiilor Ordinului nr. 7/2003, prelungind durata de valabilitate a acestora și suplimentând cantitățile de energie prevăzute inițial”, se precizează în dosar.