Manualele școlare noi mai au de așteptat. Ministerul Educației a prelungit perioada de acceptare a ofertelor pentru clasele a III-a și a IV-a
Sorin Cîmpeanu a precizat că procesul de schimbare a manualelor școlare va dura până în anul 2020, iar că manualele de clasa a III-a și a IV-a care urmau să intre la clase în anul școlar 2015/2015 vor fi amânate.
„Am primit o solicitare de la Uniunea Editorilor din România de suspendare a procesului și în subsidiar de prelungire a termenului ofertelor până cel puțin pe 13 iulie. Solicitarea este motivată, pentru că procedura de achiziție a manualelor prevede un termen de minimum șase luni între publicarea programelor școlare în Monitorul Oficial și data de depunere a ofertelor. Având în vedere că publicarea programelor s-a făcut în data de 13 ianuarie 2015, cele 6 luni duc la 13 iulie 2015. Perioada de depunere a contestațiilor va fi de 15 august 2015. Perioada de soluționare a contestațiilor va fi până pe 15 septembrie”, a spus Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că în acest context, Ministerul Educației va retipări pentru anul școlar următor 15% din necesarul manualelor școlare.
Reprezentanții Uniunii Editorilor au atenționat, în luna mai, că haosul de la licitația pentru manuale se repetă și în cazul achiziției manualelor de clasa a III-a, precizând că situația este chiar mai gravă decât anul trecut, având în vedere că licitația a fost anunțată cu o întârziere de peste o lună.
„Licitația a fost anunțată în 23 aprilie, cu o lună și jumătate mai târziu ca în 2014, și este grevată de mari deficiențe juridice și de organizare, care anunță un nou dezastru educațional: manuale ieftine, elaborate pe fugă, evaluate după ureche, selectate de cadrele didactice pe drumuri de vacanță și distribuite în școli până la Crăciun. Practic, MECS și CNEE, care tratează problema manualelor cu nepăsare, aroganță și dispreț, vor să perfecționeze catastrofa administrativă de anul trecut, pentru care nimeni n-a fost tras la răspundere, deși consecințele au fost devastatoare pentru școală și societate, afectând calitatea învățământului”, arătau reprezentanții Uniunii Editorilor din România.
În anul școlar 2014-2015, elevii claselor I și a II-a, care urmau să învețe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, nu au primit noile materiale la început de an școlar, fiind folosite o perioadă tot cele vechi.
Licitația organizată de Ministerul Educației a fost contestată de unele edituri, mai multe contestații fiind admise de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, care a decis să se facă reevaluarea ofertelor.