Manualul alternativ „Istoria secuilor” a fost lansat și la Sfântu Gheorghe

Publicat: 05 11. 2012, 18:59
Actualizat: 28 09. 2018, 09:37
Manualul alternativ "Istoria secuilor" a fost lansat, luni după-amiază, și la Sfântu Gheorghe, după ce în septembrie a fost prezentat la Miercurea Ciuc, la evenimentul de luni asistând circa 200 de persoane, între care președinții CJ Covasna și Harghita, parlamentari și candidați UDMR.

Manualul alternativ „Istoria secuilor” a fost lansat, luni după-amiază, și la Sfântu Gheorghe, după ce în septembrie a fost prezentat la Miercurea Ciuc, la evenimentul de luni asistând circa 200 de persoane, între care președinții CJ Covasna și Harghita, parlamentari și candidați UDMR.

Luni după-amiază, în sala Gabor Aron a Bibliotecii Județene „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe, a avut loc lansarea manualului alternativ „Istoria secuilor”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La lansarea manualului, care a fost editat la inițiativa consiliilor județene Covasna și Harghita, au participat circa 200 de persoane, printre care și președinții celor două consilii județene, Tamas Sandor și Borboly Csaba, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, deputatul UDMR Marton Arpad, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma, consilieri locali și județeni, precum și candidați UDMR.

De asemenea, la eveniment au participat redactorii manualului.

Potrivit președintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, cine are viitor și în cartea de istorie își caută viitorul și cei care vor citi această carte își vor căuta propriul viitor.

„Viitorul nostru îl putem numi Ținutul Secuiesc puternic și prosper”, a spus Tamas.

El a reamintit că autoritățile din București vor să facă un control în legătură cu acest manual, reiterând că „ei se tem de acest manual, dar, de fapt, nu de această carte a secuilor se tem, ci de Ținutul Secuiesc, de viitorul Ținutului Secuiesc”.

Potrivit inițiatorilor, acest manual alternativ este destinat în primul rând elevilor din clasele a VI-a și a VII-a.

Manualul despre istoria secuilor a fost lansat, în 18 septembrie, la Miercurea Ciuc, în județul Harghita.

Corpul de control al MECTS analizează, în urma unei sesizări, modul în care a fost realizată o carte de istorie a secuilor după care se predă în școli din Harghita, urmând ca aceasta să fie retrasă dacă se dovedește că este manual, declara, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Stelian Fedorca.

„A fost o sesizare a unui cetățean din Harghita care relata în legătură cu acest manual. Noi analizăm gradul de implicare a profesorilor sau a angajaților inspectoratului. Am trimis și Corpul de control, pentru a vedea dacă au fost respectate procedurile privind aprobarea unui manual opțional. Apoi trebuie aflat cine a suportat costurile acelui manual și a cui inițiativă a fost”, spunea secretarul de stat din Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS).

Potrivit ministrului, există nereguli în sensul de traducere a titlului cărții. „Dacă traducerea din maghiară a titlului arată că respectiva carte este dată drept manual, atunci va trebui retrasă. Pentru că manualele nu pot să funcționeze în cadrul sistemului de stat și privat decât dacă sunt avizate de Ministerul Educației. Dacă, în schimb, este un opțional, ministerul va urmări dacă au fost respectați pașii pentru realizarea acestuia”, adăuga secretarul de stat.

Fedorca spunea că, din informațiile deținute de minister în prezent, la realizarea cărții nu au fost respectați toți pașii necesari. „Au trecut peste niște etape. Vom vedea, în final, recomandările Corpului de control”, spunea Fedorca.