Prima pagină » Știri » MApN: Înaintarea lui Oprea la gradul de general a respectat legea

MApN: Înaintarea lui Oprea la gradul de general a respectat legea

MApN: Înaintarea lui Oprea la gradul de general a respectat legea
Concluzia Comisiei de analiză din cadrul Ministerului Apărării (MApN) este că decizia de acordare a gradului de general de brigadă colonelului Gabriel Oprea s-a făcut cu respectarea reglementărilor aplicabile în domeniu în 2001 și a procedurilor interne ale MApN, potrivit instituției.

„Comisia a procedat la examinarea riguroasă a tuturor actelor pe care s-a întemeiat propunerea și decizia de acordare a gradului de general de brigadă colonelului Gabriel Oprea, precum și a reglementărilor aplicabile în această materie în anul 2001, concluzionând că aceasta s-a făcut cu respectarea acestora din urmă și a procedurilor interne ale Ministerului Apărării Naționale”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale.

MApN amintește că Gabriel Oprea a fost numit în ianuarie 2001, printr-o decizie a prim-ministrului Adrian Năstase, președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, iar această funcție era asimilată cu gradul de general de corp de armată, cu trei stele. Oprea, care trecuse în rezervă în 1992, a fost rechemat în activitate în februarie 2001, cu gradul de colonel, la cererea sa.

Ministerul Apărării precizează însă că au fost îndeplinite două din cele trei condiții prevăzute de Statutul cadrelor militare, cele privind funcția avută și studiile absolvite.

„În ceea ce privește îndeplinirea celei de-a treia condiții din același articol, cea referitoare la aprecierea cu cel puțin calificativul «Foarte bun» în ultimul an de activitate, comisia a constatat că, de la data rechemării în activitate, 15 februarie 2001, la data analizării în comisia de selecție, ofițerul nu avea întocmită o astfel de apreciere de serviciu, aceasta fiindu-i întocmită la data de 24.01.2002, în conformitate cu prevederile legale în vigoare la acea dată. În anul 2000, domnul Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar în rezervă și nu i s-a întocmit o apreciere de serviciu, ultima apreciere a sa în calitatea de militar activ datând din anul 1992, când a fost apreciat cu calificativul «Foarte bun». Totodată, comisia a constatat că legiuitorul nu a precizat în Statutul cadrelor militare dacă sintagma «calificativul Foarte bun în ultimul an de activitate» se referă strict la activitatea din anul precedent anului înaintării în grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta”, potrivit documentului citat.

La vremea respectivă, pe 8 noiembrie 2001, o comisie de selecție din MApN a supus aprobării ministrului 17 nominalizări de colonei și comandori, care să fie înaintați în gradul de generali de brigadă. Toți cei 17 au fost aprobați, inclusiv Gabriel Oprea, arată MApN. Președintele Ion Iliescu a semnat decretele de înaintare în grad pe 29 noiembrie 2001 și astfel Gabriel Oprea a devenit general de brigadă.

La începutul lunii octombrie 2016, ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care să analizeze îndeplinirea condițiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea.

Citește și