Marcajul UKCA, pentru produsele care intră pe piața din Marea Britanie, obligatoriu după data de 31 decembrie 2022

Marcajul UKCA, pentru produsele care intră pe piața din Marea Britanie, obligatoriu după data de 31 decembrie 2022
Camera de Comert si Industrie a Romaniei / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 21/07/2022, 14:14

Camera de Comert și Industrie a României anunță că începând cu data de 31 decembrie 2022 marcajul UKCA va deveni obligatoriu pentru toate mărfurile provenite din alte țări care vor fi introduse de la acea dată pe piața din Marea Britanie. Marcajul UKCA -UK Confoimity Assessed- a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, însă, pentru a permite companiilor străine să se adapteze noilor cerințe, marcajul CE va putea fi utilizat doar până la data de 31 decembrie 2022, urmând ca odată cu data de 1 ianuarie 2023 marcajul UKCA să devină obligatoriu.

Marcajul UKCA este un nou marcaj de produs din Regatul Unit ce este utilizat pentru mărfurile introduse pe piață în Marea Britanie și se adresează majorității mărfurilor care au necesitat anterior marcajul CE.

”Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) informează mediul de afaceri cu privire la obligativitatea utilizării marcajului UKCA pentru bunurile introduse pe piata Marii Britanii. Noul marcaj al produselor din Regatul Unit acoperă majoritatea bunurilor care aveau nevoie de marcajul CE anterior. Companiile care plasează bunuri pe piața Regatului Unit vor trebui să folosească noul marcaj UKCA după data de 31 decembrie 2022.

În acest sens, Guvernul Britanic va introduce o serie de măsuri pentru a facilita tranziția către marcajul UKCA pentru companii.  Astfel, se vor reduce costurile de retestare pentru certificarea UKCA, permițând ca certificatele furnizate de organismele de evaluare a conformității ale Uniunii Europene (UE) emise înainte de sfârșitul acestui an să fie utilizate ca bază pentru certificarea marcajului UKCA (inclusiv un acord specific pentru materialele de construcții, prin intermediul Departamentului pentru Nivelare, Locuințe și Comunități – Department for Levelling Up, Housing and Communities). Acest lucru va preveni dublarea și creșterea imediată a costurilor pentru intreprinderi.

Guvernul Britanic va aduce precizări în sensul în care nu va fi nevoie de retestarea stocurilor importate existente. Aceste produse vor fi considerate deja introduse pe piața Marii Britanii, ceea ce va avea rolul de a preveni reetichetarea costisitoare și inutilă a stocurilor existente.

În același timp, autoritățile britanice se vor asigura că piesele de schimb, care repară sau înlocuiesc bunuri aflate deja pe piața din UK, pot îndeplini aceleași cerințe ca și bunurile pe care le repară sau le înlocuiesc, permițând în acest mod ca produsele și mărfurile care necesită piese de schimb să fie întreținute în continuare. Marcajul UKCA și detaliile importatorului vor avea permisiunea să fie adăugate produselor folosind o eticheta exterioară sau pe un document însoțitor până la data de 31 decembrie 2025. Acest lucru va permite companiilor să își ajusteze design-ul produsului pentru a se adapta la modificările de marcare într-un timp util și rentabil.

Măsurile care vor fi implementate de către Guvernul Britanic nu se vor aplica la toate produsele, existând reguli diferite pentru: dispozitive medicale, materiale de construcții,  instalatii pe cablu, echipamente sub presiune, transportabile, sisteme de aeronave fără pilot, produse feroviare și echipamente maritime. De asemenea, aceste masuri nu se aplică produselor plasate pe piața din Irlanda de Nord. Având în vedere existența Protocolului Irlandei de Nord, aceste produse vor trebui să îndeplinească anumite cerințe ale Uniunii Europene. Marcajul produselor din Irlanda de Nord vor depinde de organismul de evaluare a conformității.

CCIR și Guvernul Britanic pun la dispoziția mediului de afaceri din România un ghid complet privind aceste modificări, unde pot găsi toate informațiile necesare”, se arată într-un comunicat emis de Camera de Comerț și Industrii a României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile