Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni seara, la Antena 3, că Guvernul nu va putea evita un vot pentru o moţiune de cenzură din partea PSD, fie că se va vota actuala moţiune, fie că va fi vorba de una depusă în sesiunea ordinară.
„Suntem în opoziţie, am introdus o moţiune de cenzură. Cu adevărat, pentru prima dată în România a fost introdusă în sesiune extraordinară. Nu consider că este un eşec, deoarece în acest moment nu avem un vot. Nu ne aşteptam ca parcursul până la votul pe moţiune să fie atât de lung. (…) Ştim şi noi şi domnul Orban că dacă această moţiune ajunge la vot, trece. (…) Avem dreptul, constituţional, ca să depunem o moţiune de cenzură în sesiune ordinară. Nimeni nu poate să ia acest drept opoziţiei. Noi, începând cu ziua de mâine, intrăm în sesiune ordinară. (…) Va fi vot pe moţiune. Că va fi pe această moţiune, că va fi pe o moţiune în sesiunea ordinară, până la urmă nu vor putea evita”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o emisiune la Antena 3.
Acesta a adăugat faptul că din punct de vedere politic, pentru actuala moţiune se aşteaptă decizia CCR, pentru care un prim termen este fixat pe 15 septembrie, context în care probabil se va prefera soluţia depunerii unei noi moţiuni, în sesiunea ordinară.
Ciolacu a reiterat, în acelaşi context, că cei cinci parlamentari PSD care nu au fost prezenţi luni la şedinţa în care urma să fie votată moţiunea urmează să fie excluşi din partid.
„Decizia mea este clară. Mâine vom face un comitet politic naţional şi o să propun excluderea tuturor celor cinci. Eu nu cred în îmbolnăviri de azi de dimineaţă până la ziua votului”, a menţionat preşedintele PSD.
Liderul PSD a mai spus că în maximum două zile se va reuni Comitetul Politic Naţional al partidului şi se va lua o decizie politică în legătură cu paşii ce trebuie urmaţi pe tema moţiunii de cenzură, care nu a putut fi dezbătută şi votată luni din lipsă de cvorum, adăugând că moţiunea nu va fi retrasă.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că are cunoștință de documentul pe care Guvernul l-a depus la CCR, în care acesta argumentează că a dezbate în sesiune ordinară o moțiune depusă în sesiune extraordinară contravine normelor constituționale.
Întrebat ce se va întâmpla cu moţiunea de cenzură care nu a putut fi dezbătută şi votată luni, Simonis a spus că moțiunea a fost depusă în sesiune extraordinară și că nu crede că este oportun ca aceasta să fie dezbătută în sesiune ordinară.
„Această moţiune a fost depusă în sesiune extraordinară, sesiune care se încheie astăzi. Din ce ştiu, există şi un atac la Curtea Constituţională tocmai pe acest motiv, şi anume al depunerii unei moţiuni în sesiune extraordinară şi, eventual, dezbatere în sesiune ordinară. Sesiunea ordinară va începe mâine, nu găsesc oportun ca această moţiune depusă în sesiune extraordinară să fie dezbătută într-o altă sesiune”, a declarat liderul deputaților PSD.