Marea Britanie rămâne al doilea cel mai mare comerciant de arme din lume
Marea Britanie a fost al doilea cel mai mare exportator de arme din lume în spatele Statelor Unite în ultimul deceniu, sugerează cifrele guvernamentale.
Comenzi realizate de guvernul Marii Britanii în valoare de 11 miliarde de lire sterline au fost exportate în 2019, dar criticii au spus că cifrele ar trebui să fie „o mare sursă de rușine”
Comenzi în valoare de 11 miliarde de lire sterline au fost exportate în 2019, despre care guvernul a spus că a plasat Marea Britanie înaintea Rusiei și Franței.
Contractele în valoare de aproape 100 de miliarde de lire sterline din 2010 au inclus vânzare către Arabia Saudită și rachete către Qatar.
Guvernul spune că vânzările sprijină locuri de muncă bune, dar criticii au spus că cifrele ar trebui să fie „o mare sursă de rușine”.
Campania împotriva comerțului cu arme a declarat că Marea Britanie „armează și sprijină represiunea în întreaga lume”.
Guvernul britanic a declarat că exporturile britanice de apărare generează mii de locuri de muncă de înaltă valoare și cu înaltă calificare și susțin capacități care ajută la menținerea țării în siguranță.
Ultimele cifre au fost umflate de includerea de proiecte de colaborare între Marea Britanie și unele țări partenere europene.
Și Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm a clasat Marea Britanie ca al șaselea cel mai mare exportator major de arme între 2015 și 2019.
Noile date de la Exporturile de Apărare și Securitate din Marea Britanie au arătat că SUA au dominat piața globală a exporturilor de apărare, cu o cotă de piață estimată de 47% în 2019, în timp ce Marea Britanie deținea o cotă de 16%, Rusia avea 11% și Franța 10%.
Anul trecut, Marea Britanie a vândut arme în valoare de 11 miliarde de lire sterline, mai puțin decât cele 14 miliarde de lire sterline vândute în 2018, Orientul Mijlociu, Europa și America de Nord fiind cele mai mari piețe de export.
Ordinele de apărare semnificative între 2010 și 2019 au inclus vânzarea de avioane de vânătoare Typhoon către Kuweit, Qatar, Oman și Arabia Saudită, cu vânzări totale de aproape 100 miliarde GBP.
Avioane Hawk au fost, de asemenea, furnizate în India, motoare de avioane în Franța și s-au finalizat lucrările la proiecte pentru SUA.
Marea Britanie a anunțat în iulie că va relua vânzările de arme către Arabia Saudită după ce acestea au fost suspendate temporar anul trecut.
Judecătorii ceruseră o revizuire a presupuselor încălcări ale dreptului internațional de către statul golfului în Yemen, care ulterior nu a constatat „niciun risc clar” de viitoare încălcări grave.
Separat, Marea Britanie a câștigat anul trecut aproape 4 miliarde de lire sterline exportând expertiză în domeniul securității cibernetice, au arătat cifrele, serviciile fiind vândute în principal către Europa, America de Nord și Asia.