Marea Britanie se pregătește de un val de imigranți din Grecia în cazul prăbușirii euro
Marea Britanie se pregătește de un val de imigranți în cazul prăbușirii euro. Ministerul britanic de Interne a anunțat că a început să facă planuri pentru un posibil aflux de imigranți din Grecia și alte țări europene în cazul prăbușirii euro, a spus ministrul Theresa May.
Într-un interviu acordat Daily Telegraph, oficialul britanic a spus că, în cazul în care Grecia va părăsi zona euro și va intra în faliment, milioane de persoane și-ar putea pierde locurile de muncă și ar putea căuta de lucru în străinătate, generând temeri de contaminare a altor țări slabe din zona euro. Marea Britanie, ca țară care nu este membră a zonei euro, ar putea fi văzută ca o alternativă atractivă.
Theresa May a declarat că Guvernul se pregătește să se confrunte cu mișcări importante de persoane în cazul unei prăbușiri a monedei unice, dar fără a preciza tipul de răspuns pe care îl ia în considerare.
Ea a arătat că pentru moment nu există dovezi privind o creștere a imigrației, adăugând că este „dificil de spus cum va evolua această situație în următoarele săptămâni”.
Criza s-ar putea răspândi rapid în alte țări vulnerabile, cum ar fi Spania, Irlanda și Portugalia, iar Marea Britanie este văzută ca un „paradis” pentru că nu este membră a zonei euro.
Detalii ale planului de urgență au apărut având în vedere că în ultimele zile criza zonei euro s-a accentuat și mai mult.
Astfel, Bankia, a patra mare bancă spaniolă, a solicitat recent un ajutor de stat de 19 miliarde de euro și se pregătește pentru vânzarea unor participații deținute la companii, pentru a respecta reglementările europene în domeniul concurenței, după ce costurile salvării sale au atins 23,5 miliarde euro.
Compania mamă a Bankia, BFA, primise deja 4,5 miliarde de euro din partea statului spaniol, pentru acoperirea posibilelor pierderi generate de creditele și investițiile neperformante, în special în domeniul imobiliar, relatează Reuters, citat de Mediafax.
În urma celei mai mari operațiuni de salvare a unei bănci, statul spaniol ar putea deține până la 90% din Bankia, după ce va capitaliza BFA și va cumpăra apoi acțiuni preferențiale la bancă, în luna octombrie.
Pe de altă parte, autorul articolului scrie că introducerea de controale în domeniul imigrației în cadrul UE ar putea submina o parte esențială a conceptului pieței unice. Totuși, controalele sunt permise în „circumstanțe excepționale”, în conformitate cu legislația europeană.
Astfel, ar putea fi introduse restricții care să vizeze persoanele care doresc să lucreze în Marea Britanie și care ar putea avea nevoie de viză.
Mai multe guverne europene au introdus controale temporare în domeniul imigrației atunci când țări precum Polonia și Republica Cehă au aderat la UE, pentru a opri un aflux de muncitori. Franța, de asemenea, a amenințat că va reintroduce controlul de frontieră de la granița cu Italia în urma unui aflux de refugiați libieni și tunisieni în timpul „primăverii arabe”.
David Cameron a spus deja că Marea Britanie a făcut planuri de urgență pentru cazul prăbușirii euro.
Acestea implică pregătirile pentru evacuarea britanicilor din Grecia, în cazul în care lucrurile scapă de sub control, precum și măsuri de protecție a băncilor.