Marele Zid chinezesc, în pericol de a dispărea în 20 de ani
Furtunile de nisip din nordul Chinei au afectat grav suprafețe întinse din Marele Zid, iar experții spun că porțiuni uriașe dintr-una din cele șapte noi minuni ale lumii vor dispărea în următorii 20 de ani înghițite de deșertul Badain Jaran, informează independent.co.uk.
Cu o vechime de peste 2.000 de ani, Marele Zid se întindea odată pe aproximativ 6.400 de kilometri pe teritoriul Chinei, de la trecătoarea Shanhaiguan, în nord-estul provinciei Hebei, la trecătoarea Jiayuguan, din nord-vestul provinciei Gansu.
Zidul a fost inițial construit pentru a apăra China de invazia triburilor nomade din nord.
La aproape 500 de kilometri de trecătoarea Jiayuguan, la Minqin, o porțiune de aproximativ 60 de kilometri din Marele Zid s-a transformat în ruine din cauza activităților agricole intensive din anii ’50, desfășurate în zonă.
"Această porțiune de zid a fost realizată din lut și nu din cărămizi și piatră și este foarte predispusă la eroziune", a indicat Zhou Shengrui, fost curator al muzeului local. Furtunile de nisip au erodat această porțiune construită din lut și au produs fisuri în zid. Din acest motiv, bucăți mari din monument s-au prăbușit, a mai spus el, adăugând că acest fenomen se întâlnește pe mai multe porțiuni din zid.