MARIA TĂNASE, celebra cântăreață de muzică populară, este omagiată de Google la 100 de ani de la naștere.Noul logo al Google o prezintă peMARIA TĂNASEîn timp ce cântă. Totodată, în noul logo, prima literă din cuvântul „Google” este înlocuit cu chipul cântăreței române desenat, în timp ce prima literă „o” este înlocuită cu un microfon la care artista interpretează un cântec.
MARIA TĂNASEs-a născut la București, pe 25 septembrie 1913. Și-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuș, condus de celebrul actor ConstantinTĂNASE, în 1934. Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kirițescu, pe muzica compusă de Gherase Dendrino, Petre Andreescu și Elly Roman. A fost remarcată apoi de folcloristul Harry Brauner. Acesta a prezentat-o marelui muzicolog Constantin Brăiloiu, întemeietorul Arhivei Internaționale de Folclor de la Geneva. El este cel care a sfătuit-o să-și formeze repertoriul muzical pornind direct de la izvoare. Dramaturgul Tudor Mușatescu a îndrumat-o să înregistreze cântece din repertoriul propriu, în special din zona Olteniei, de unde era originar tatăl său. Cariera sa propriu-zisă a început în anul 1938, când a prezentat un program de piese folclorice într-o emisiune radiofonică.
Marele istoric Nicolae Iorga a invitat-o să cânte la închiderea cursurilor de vară de la Vălenii de Munte, în septembrie 1938. Acesta a numit-o „pasărea măiastră”. În urma unei audiențe la Hanul Ancuței, din al cărei juriu făceau parte nume celebre ca Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, arhitectul George Cantacuzino,MARIA TĂNASE, acompaniată de maestrul Grigoraș Dinicu, a fost aleasă în unanimitate să reprezinte cântecul popular românesc pe continentul american, la Expoziția Internațională de la New York (1939). Astfel, a cântat în fața președintelui american H. Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuși și George Enescu.
În octombrie 1940, cu ocazia unui turneu în Turcia,MARIA TĂNASEa fost desemnată cetățean de onoare al acestei țări. În perioada războiului, alături de nume celebre ca George Vraca, dirijorul Ionel Perlea,MARIA TĂNASEa participat la spectacole pentru răniți, în spitale. În decembrie 1943, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, a fost invitată să cânte în fața suveranilor Mihai I și Regina mamă, Elena, a mareșalului Ion Antonescu și a membrilor Guvernului român.
Între 1953 și 1961MARIA TĂNASEa înregistrat nu mai puțin de 24 de albume, din care patru în limba franceză.MARIA TĂNASE aîncetat din viață la București, pe 22 iunie 1963, la numai 50 de ani, fiind condusă pe ultimul drum de mii de oameni.