Prima pagină » Știri » Marian Munteanu, propus candidat PNL la primăria Capitalei

Marian Munteanu, propus candidat PNL la primăria Capitalei

Marian Munteanu, propus candidat PNL la primăria Capitalei
Comisia de unificare a PNL l-a votat în unanimitate pe Marian Munteanu să fie candidatul partidului la Primăria Capitalei.

Marian Munteanu este candidatul susținut de PNL pentru Primăria Capitalei, potrivit unei decizii a comisiei de unificare a PNL, decizie care urmează să fie confirmată de Biroul Politic Național.

„Concluzia a fost că aveam de ales între o candidatură politică și varianta la care noi am mai apelat o dată, o variantă tehnocrată care să aibă o dimensiune a societății civile. Am ajuns la concluzia de a-i propune unui simbol să se așeze pe platforma PNL a îndeplinit tot sprijinul. Opțiunea e către Marian Munteanu, un simbol al anilor ’90, un lider al studenților, un simbol al mișcării anticomuniste”, a declarat copreședintele PNL, Alina Gorghiu, care a completat și că Munteanu este „alegerea perfectă”.

Pentru a candida, Marian Munteanu trebuie să fie membru al formațiunii liberale, iar Gorghiu a spus că acest lucru se va întâmpla cât de curând: „Va fi membru al PNL, nu poți să candidezi altfel”, a spus Gorghiu, care a adăugat că, datorită acestei alegeri, PNL are toate premisele pentru câștigarea Primăriei Capitelei

„Faptul că vom avea de ales între a ni se reproșa că nu am pus un om de partid, și varianta optimă, adică o variantă dorită de publicul bucureștean, mie mi se pare că am făcut alegerea perfectă”, a declarat Gorghiu.

În același timp, copreședintele PNL, Vasile Blaga, a spus că în PNL existau, „evident”, persoane în stare să ducă această bătălie, dar că liberalii s-au gândit foarte bine și au decis să se orienteze spre un om „care numai de PSD-ism nu poate fi acuzat”.

Cine e Marian Munteanu. Motivul pentru care a fost arestat înainte de Revoluție, dar și după

Născut pe 19 iunie 1962, Marian Munteanu, fostul lider al Pieței Universității, a fost un apropiat al lui Petre Țuțea, dar și a lui Ioan Coja, relația cu cei doi făcând ca în anii 1988-1989 să fie arestat și interogat în mai multe rânduri. El a fost acuzat de  „propagandă crestină, ostilă ideologiei marxist-leniniste”.

În 23 decembrie 1989, a înființat Liga Studenților, în anul următor fiind coordonatorul Pieței Universității, primul mare protest al societății civile, după Revoluție.

În perioada, Mineriadei din 1990, Marian Munteanu, care fusese arestat în 13 iunie și ulterior eliberat, este prins și bătut  cu brutalitate în dimineața zilei de 14 iunie în sediul Universității. A fost transportat în stare gravă la spital, în moarte clinică, iar după patru zile a fost arestat și încarcerat la Jilava, fiind eliberat după două luni de detenție, la presiunea internațională, dar și organizațiilor naționale.

În noiembrie 1992, Marian Munteanu a înființat „Mișcarea pentru România, organizatia politică de orientare national-democrată, care și-a încheiat activitatea în 1995.

Marian Munteanu a revenit în prim-planul politicii în 2000, când a fost propus candidat la președinție al PNR-ului condus de Virgil Măgureanu. El nu s-a mai înscris oficial în cursă, renunțând la statutul de prezidențiabil după scurt timp, pe motiv că nu i-a fost acceptată condiția ca pe listele de candidați să fie promovați tineri.

Licențiat al Facultății de Litere a Universității din București, Marian Munteanu este are titlul academic de doctor,  specializarea etnologie si folclor, cu teza „Folclorul detenției – Ideea de libertate în cultura tradițională românească”.

Munteanu: Liberalii au arătat o deschidere ”nemaiîntâlnită” față de societatea civilă

Marian Munteanu a declarat, marți, că liberalii au arătat o deschidere ”nemaiîntâlnită” față de societatea civilă prin susținerea sa în cursa electorală, afirmând că este „profund legat de bucureșteni”.

”Simpla invocare a mea în această discuție este o onoare pentru mine. Am un respect deosebit pe care l-am purtat întotdeauna PNL, un mare partid în istoria țării noastre și văd în această posibilitate o deschidere până acum nemaiîntâlnită în istoria politică recentă față de societatea civilă.Văd un început al unui parteneriat solid între un partid, poate vor veni și altele alături de PNL și organizațiile societății civile care să ducă la o primenire reală a vieții noastre publice. Este un act de curaj, un act de responsabilitate”, a afirmat, în ședința Biroului Politic Național al PNL, Marian Munteanu.

El s-a declarat „profund legat de bucureșteni”.

„Vă mărturisesc să sunt profund legat de bucureșteni, dintotdeauna. Poate cele mai tulburătoate momente din viața mea le-am trăit în acest oraș, împreună cu bucreștenii”, a spus Marian Munteanu.

El a subliniat că vrea să găsească o soluție pentru a stopa revenirea societății către zonele periculoase ale trecutului.

„Doresc să ajut atât cât îmi stă în puteri pentru a găsi o soluție de a stopa revirimentul periculos al societății noastre către eventuale zone ale trecutului. În consecință, am toată disponibilitatea pentru a găsi cea mai potrivită formulă ca societatea civilă activă, oamenii care doresc binele Bucureștiului să poată să fie reprezentați în acest context și, sigur, am nădejdea că dumneavoastră ca oameni politici, conducători ai PNL, veți găsi cele mai bune soluții pentru a deschide și mai mult acest parteneriat în formule care să ducă la reprezentarea cât mai bună a intereselor bucureștenilor și, în general, a intereselor cetățenilor. Vă mulțumesc și Doamne ajută!”, a conchis Munteanu.

Autor

Citește și