Curtea de Apel București a judecat miercuri contestația lui Marian Vanghelie, formulată după ce Tribunalul Capitalei i-a respins, în 8 decembrie, cererea de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.
„Desființează, în parte, încheierea atacată, cu privire măsura preventivă luată față de inculpatul Vanghelie Marian Daniel și la cererea de încuviințare a părăsirii domiciliului, și rejudecând cauza înlocuiește măsura arestului la domiciliu luată față de inculpatul Vanghelie Marian Daniel cu măsura preventivă a controlului judiciar”, se arată în decizia Curții de Apel București.
În perioada în care va fi sub control judiciar, Marian Vanghelie nu poate ocupa funcția de primar al Sectorului 5, potrivit deciziei instanței.
De asemenea, Marian Vanghelie are interdicție să plece din București și județul Ilfov, precum și să se apropie sau să comunice cu ceilalți inculpați, cu martorii și cu experții din dosar. Primarul suspendat al Sectorului 5 trebuie să meargă la Poliție în zilele stabilite prin programul de supraveghere, să se prezinte în fața procurorilor sau la instanță ori de câte ori este chemat, să anunțe dacă își schimbă locuința, să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Decizia Curții de Apel București este definitivă.
Primarul suspendat al Sectorului 5 a fost eliberat din arest preventiv în 10 iulie, iar de atunci a stat în arest la domiciliu.
În 7 iulie, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție, unele săvârșite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.
În același dosar sunt judecați, sub control judiciar, și omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, Sorin-Ștefan Ciocan, pentru spălare de bani și directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.
De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată și pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.
Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a cerut și a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.
„Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, conform procurorilor anticorupție.
Anchetatorii susțin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani, încheierea și executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăți comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părților sociale și, implicit, a patrimoniului unei societăți comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.
De asemenea, ar fi fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, oferite ceasuri, încheiate contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 București, în vederea susținerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie și ar fi fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susținerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.
Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infracțională a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei, susțin procurorii.
În aceeași perioadă, „o parte considerabilă din sumele de bani și din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operațiuni de spălare de bani”, procurorii susținând că au fost utilizate circuite financiare fictive, desfășurate de Vanghelie, Niculae și de Laura și Sorin Ciocan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracțiunilor.
Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câștigând alegerile din poziția de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană și Dan Șova, în urma votului Comitetului Executiv Național al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie și Geoană au anunțat înființarea unei noi formațiuni politice – Partidul Social Românesc.