Marie Jeanne Ion: Aducerea lui Hayssam, pas normal; era să mor în 2005,aș vrea să știu de ce
Marie Jeanne Ion, unul dintre jurnaliștii răpiți în Irak în 2005, a declarat, exclusiv pentru MEDIAFAX, că aducerea lui Omar Hayssam este „doar un pas normal” într-o societate civilizată, adăugând: „Îmi aduc aminte cum era să mor, așa că aș cam vrea să știu de ce am ajuns în situația respectivă”.
„Pentru mine, ceea ce s-a întâlmplat în această dimineață este doar un pas normal din punctul de vedere al unui sistem de justiție și de ordine publică și siguranță care funcționează într-o societate civilizată. Și, este adevărat, trebuie să remarc că a fost făcută o promisiune și s-a respectat, deși foarte puțină lume credea”, a declarat, vineri, Marie Jeanne Ion.
Ea a subliniat că speră să fie aflate „dedesubturile acestei drame”. „Vom vedea ce se întâmplă pe viitor, am văzut declarațiile oficiale și este clar că își va ispăși pedeapsa. Sper și eu, ca toată lumea, ca și colegii mei, să se afle dedesubturile acestei drame. Pentru noi asta a fost, o dramă”, a declarat Marie Jeanne Ion.
Ea a adăugat că tot ce s-a întâmplat în 2005 a fost acoperit, din păcate, „de tot felul de speculații”.
„Pentru mine personal episodul de atunci arată altfel decât a fost prezentat la TV. Eu îmi aduc aminte cum era să mor, așa că aș cam vrea să știu de ce am ajuns în situația respectivă. Asta mă interesează. Pe mine nu mă interesează jocurile politice care s-au făcut în jurul acestei povești, și nu m-au interesat niciodată”, a subliniat Marie Jeanne Ion.
Omar Hayssam a fost predat Poliției Române, vineri dimineață, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliției, fiind predat polițiștilor la ora 6.40.
Sorin Mișcoci, unul dintre jurnaliștii răpiți în Irak în 2005, în prezent cameraman oficial la Cotroceni, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că era convins că Omar Hayssam va fi adus în țară, „pentru că președintele a promis”, precizând că așteaptă să vadă ce are de spus sirianul despre răpire și despre cine l-a ajutat să plece din România.
Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnaliști răpiți în 2005 la Bagdad, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că este surprins de aducerea în țară a lui Omar Hayssam și că rămâne de văzut dacă acesta va vorbi, pentru că are foarte multe de spus, despre răpiri, „oameni politici mânjiți”, terorism.
În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost rățiți la Bagdad.
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.
La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor de servicii de informații române, dar și a procurorului general al României de la acel moment, Ilie Botoș.
Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.
În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnaliști, cazul acestuia constituind o premieră în România.
Președintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” și nu mai are cancer. Președintele preciza că partea română știe unde se află acesta, pentru că este subiect de discuție cu partea siriană. „Știm precis și unde este, și e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoși ai patriei”, spunea atunci Băsescu.
Pe de altă parte, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistrații Curții de Apel București, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.
În 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.
La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul București la 16 ani închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.