„Am discutat cu retailerii când să facem această reducere de TVA pentru ca și ei să poată opera reducerile și să nu scadă consumul. O parte însemnată a reducerii la TVA, dar și la accize, o vom regăsi la raft. Dumnealor m-au asigurat că, precum în cazul pâinii, reducerile se vor vedea la raft. Am convenit ca înainte cu minim o lună să se facem anunțul reducerii TVA”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Vâlcov.
Marile rețele de magazine au solicitat ministrul Finanțelor ca reducerea TVA să nu se realizeze în ianuarie pentru că ar afecta lunile cu cele mai mare vânzări, noiembrie și decembrie, consumatorii așteptând ieftinirile.
„O micșorare a TVA să nu fie realizată în ianuarie pentru că ar afecta vânzările din lunile anterioare. Pentru retaileri și în speciale pentru cei de bunuri de folosință îndelungată, precum Mobexpert sau Dedeman, lunile noiembrie și decembrie sunt cele mai importante pentru noi din punctul de vedere al vânzărilor”, a declarat Dan Șucu, președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).
Vâlcov a arătat că reducerea TVA s-ar putea realiza înainte de 1 ianuarie 2016.
Reducerea TVA se va face la tot lanțul, nu numaimla comerciant.
Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, pește, legume și fructe produse alimentare de bază la 9%.
Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.
Proiectul noului Cod Fiscal mai include reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanți și alcool, eliminarea impozitului pe construcțiile speciale și a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum și reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.