Marija Kapitanovic, Ambasadorul Croației în România: „În ceea ce privește Pactul Ecologic European, ne vom implica în totalitate în inițierea discuțiilor orizontale”

Marija Kapitanovic, Ambasadorul Croației în România: „În ceea ce privește Pactul Ecologic European, ne vom implica în totalitate în inițierea discuțiilor orizontale
Publicat: 29/01/2020, 12:19

„În ceea ce privește Pactul Ecologic European, ne vom implica în totalitate în ceea ce privește inițierea discuțiilor orizontale, astfel încât să mergem mai departe cu principalele inițiative pe care acest pachet de măsuri le conține. Acesta a fost lansat de Comisia Europeană în decembrie 2019 și vom continua și noi abordările din acest pachet de măsuri”, a precizat oficialul croat cu ocazia lansării președinției croate a Consiliului Uniunii Europene care a avut loc miercuri, 29 ianuarie 2020, la București. „Aceasta este prima președinție croată a Consiliului Uniunii Europene; am prealuat-o luna aceasta. Așa cum știu deja toate țările mici care au îndeplinit acest rol important, președinția Consiliului UE este o activitate dificilă. Vorbim de o povară mare cu care este încărcată administrația. În același timp, este un demers care ne dă încredere că suntem parte a uniunii. Președinția survine într-o perioadă caracterizată de mari provocări. Așa cum a fost cazul și cu președinția română sau cea finlandeză a UE”.

Pentru UE, ca principal jucător pe piața agricolă mondială, Politica Agricolă Comună (PAC) reprezintă una dintre politicile de bază. Este importantă pentru dezvoltarea rurală producția de alimente de înaltă calitate și protecția resurselor naturale, ambele influențând în mod direct viețile tuturor cetățenilor UE, se precizează în declarația președinției croate a UE.

De aceea, este de o deosebită importanță menținerea competitivității și sustenabilității PAC, precum și menținerea unui nivel al finanțării sale pe măsură.

Una dintre prioritățile președinției croate a UE este cea de realizare la timp a unui consens cu privire la noua PAC, fapt care va avea un efect pozitiv în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și a calității vieții în zonele rurale.

Se va pune un accent deosebit pe fermele de familie și pe tinerii fermieri, pe managementul sustenabil al mediului și pe întărirea bioeconomiei și a conceptului de sate inteligente.

Negocierile cu privire la Fondul European Maritim și de Pescuit vor fi intensificate și se va pune accent pe sustenabilitate și pe pescuitul costal de nivel mic, pe perioada președinției croate a Consiliului UE.

Importanța sectorului silviculturii va fi și ea întărită, în special în ceea ce privește efectele pozitive asupra schimbărilor climatice.

Bioeconomia poate juca un rol important în transformarea Pactului Ecologic European într-un succes

În discursul său din Comisia de Agricultură a Sabor-ului, Parlamentul Republicii Croația, comisarul Janusz Wojciechowski afirmat nu demult că bioeconomia reprezintă o mare oportunitate pentru sectorul agricol, implicit pentru fermieri, de a juca un rol decisiv în transformarea PEE într-un real succes.

„Dacă vrem să reducem amprenta de carbon a economiilor naționale, trebuie să producem mai multă biomasă necesară co-generării de energie, precum și mai multor materiale și produse chimice”, a adăugat el, citat de Euractiv.

În luna decembrie a anului trecut, în Consiliul Agrifish, Wojciechowski a subliniat că beneficiile pe care bioeconomia le poate livra sunt în deplină concordanță și pot susține prioritățile politice ale Pactului Ecologic European.

În ceea ce privește latura practică a strategiei de dezvoltare, comisarul european pentru Agricultură și-a axat atenția pe implementarea unei abordări intersectoriale „coerente și holistice”, dar și pe dimensiunea teritorială, crucială pentru bioeconomie.

„Rolul celor care dezvoltă politici la nivel național, regional și local este foarte important pentru asigurarea dezvoltării lanțurilor valorice generate la nivel local, însă parte a unui cadru strategic global”, a mai precizat Wojciechowski.

Sursă foto: Gândul.info

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Șoferii agresivi nu mai au scăpare. Au greșit, vor plăti scump
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×