Marija Kapitanovic, Ambasadorul Croației în România: „În ceea ce privește Pactul Ecologic European, ne vom implica în totalitate în inițierea discuțiilor orizontale”

Marija Kapitanovic, Ambasadorul Croației în România: „În ceea ce privește Pactul Ecologic European, ne vom implica în totalitate în inițierea discuțiilor orizontale
Publicat: 29/01/2020, 12:19

„În ceea ce privește Pactul Ecologic European, ne vom implica în totalitate în ceea ce privește inițierea discuțiilor orizontale, astfel încât să mergem mai departe cu principalele inițiative pe care acest pachet de măsuri le conține. Acesta a fost lansat de Comisia Europeană în decembrie 2019 și vom continua și noi abordările din acest pachet de măsuri”, a precizat oficialul croat cu ocazia lansării președinției croate a Consiliului Uniunii Europene care a avut loc miercuri, 29 ianuarie 2020, la București. „Aceasta este prima președinție croată a Consiliului Uniunii Europene; am prealuat-o luna aceasta. Așa cum știu deja toate țările mici care au îndeplinit acest rol important, președinția Consiliului UE este o activitate dificilă. Vorbim de o povară mare cu care este încărcată administrația. În același timp, este un demers care ne dă încredere că suntem parte a uniunii. Președinția survine într-o perioadă caracterizată de mari provocări. Așa cum a fost cazul și cu președinția română sau cea finlandeză a UE”.

Pentru UE, ca principal jucător pe piața agricolă mondială, Politica Agricolă Comună (PAC) reprezintă una dintre politicile de bază. Este importantă pentru dezvoltarea rurală producția de alimente de înaltă calitate și protecția resurselor naturale, ambele influențând în mod direct viețile tuturor cetățenilor UE, se precizează în declarația președinției croate a UE.

De aceea, este de o deosebită importanță menținerea competitivității și sustenabilității PAC, precum și menținerea unui nivel al finanțării sale pe măsură.

Una dintre prioritățile președinției croate a UE este cea de realizare la timp a unui consens cu privire la noua PAC, fapt care va avea un efect pozitiv în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și a calității vieții în zonele rurale.

Se va pune un accent deosebit pe fermele de familie și pe tinerii fermieri, pe managementul sustenabil al mediului și pe întărirea bioeconomiei și a conceptului de sate inteligente.

Negocierile cu privire la Fondul European Maritim și de Pescuit vor fi intensificate și se va pune accent pe sustenabilitate și pe pescuitul costal de nivel mic, pe perioada președinției croate a Consiliului UE.

Importanța sectorului silviculturii va fi și ea întărită, în special în ceea ce privește efectele pozitive asupra schimbărilor climatice.

Bioeconomia poate juca un rol important în transformarea Pactului Ecologic European într-un succes

În discursul său din Comisia de Agricultură a Sabor-ului, Parlamentul Republicii Croația, comisarul Janusz Wojciechowski afirmat nu demult că bioeconomia reprezintă o mare oportunitate pentru sectorul agricol, implicit pentru fermieri, de a juca un rol decisiv în transformarea PEE într-un real succes.

„Dacă vrem să reducem amprenta de carbon a economiilor naționale, trebuie să producem mai multă biomasă necesară co-generării de energie, precum și mai multor materiale și produse chimice”, a adăugat el, citat de Euractiv.

În luna decembrie a anului trecut, în Consiliul Agrifish, Wojciechowski a subliniat că beneficiile pe care bioeconomia le poate livra sunt în deplină concordanță și pot susține prioritățile politice ale Pactului Ecologic European.

În ceea ce privește latura practică a strategiei de dezvoltare, comisarul european pentru Agricultură și-a axat atenția pe implementarea unei abordări intersectoriale „coerente și holistice”, dar și pe dimensiunea teritorială, crucială pentru bioeconomie.

„Rolul celor care dezvoltă politici la nivel național, regional și local este foarte important pentru asigurarea dezvoltării lanțurilor valorice generate la nivel local, însă parte a unui cadru strategic global”, a mai precizat Wojciechowski.

Sursă foto: Gândul.info

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer