MARILE REȚELE de corupție din vămi. Ce s-a întâmplat cu dosarele de contrabandă de la frontieră, în ultimii cinci ani. ANALIZĂ GÂNDUL
This browser does not support the video element.
Procurorii DIICOT Galați au făcut miercuri șapte percheziții la punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova, de la Stânca Costești, județul Botoșani, într-un caz privind o rețea de contrabandă cu țigări, formată din români și moldoveni, în care sunt implicați și vameși. Rețeaua ar fi introdus, doar în 2014, peste 160.000 de pachete de țigări în România, din Moldova, care au fost vândute în special în Focșani, Adjud și Agapia. Vameșii români închideau ochii la mașinile folosite de contrabandiști, pentru a introduce în țară țigările, conform procurorilor DIICOT.
Ancheta în acest nou caz de corupție în vămi a început în aprilie 2014, iar polițiștii au oprit în trafic în iunie, la Adjud, două autoturisme și o camionetă pline cu țigări de contrabandă. În camionetă, în spatele unui perete fals, au fost găsite aproximativ 840.000 de țigarete din Republica Moldova, conform Poliției Române.
Acesta este însă doar unul dintre multele dosare de corupție și contrabandă din vămile românești, instrumentate de procurorii DIICOT sau DNA în ultimii ani. Niciunul nu este finalizat până în prezent, prin condamnări definitive, în închisoare aflându-se doar cei câțiva vameși care și-au recunoscut vinovăția și au decis să colaboreze cu procurorii, pentru a obține pedepse mai mici.
Cele mai mari cinci dosare de corupție din vămi, deschise de procurorii DNA în 2009 și 2010, au fost cele din vămile Siret, Albița, Moravița (două loturi) și Naidăș, trimise în judecată în 2011. Acestea au fost primele dosare penale voluminoase care au scos la suprafață corupția din vămi, despre care vorbea toată lumea, însă nicio o autoritate a statului nu o abordase decisiv până atunci.
Imaginile în care procurorii și polițiștii mascați au descins în vămile de la Moravița sau Naidăș, cu elicopterele și mașinile de intervenție, ridicând în cătușe zeci de lucrători vamali, au rămas întipărite în memoria publicului. Aceste acțiuni aveau loc în anii 2010-2011, când exista o dezbatere aprinsă la nivel european despre aderarea României la spațiul Schengen. Unul dintre motivele invocate de câteva state membre, precum Olanda, era și corupția generalizată din vămi.
Conform datelor DNA, obținute de gândul, doar în 2011 procurorii anticorupție au trimis în judecată un număr impresionant de 276 de vameși și polițiști de frontieră, în aceste cinci mari dosare de corupție în vămi. Dintre aceștia, până în luna mai 2013, doar 23 primiseră pedepse din partea judecătorilor: 11 fuseseră condamnați definitiv, de Curtea de Apel Timișoara, ca urmare a faptului că își recunoscuseră faptele și colaboraseră cu procurorii, iar ceilalți 12 nu primiseră pedepse definitive, atacând decizia primei instanțe la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Situația celor 5 mari loturi de corupți din vămi
Primul mare dosar de corupție din vămi instrumentat de DNA, intitulat „Moravița 1”, a vizat vămile Moravița și Foeni și a fost deschis în 2009. DNA a trimis în judecată, în 2011, 69 de ofițeri și agenți de poliție de frontieră, precum și vameși de la Moravița și Deta, dintre care 38 se aflau la acea dată în arest preventiv. Ei erau acuzați că au primit mită peste 82.000 de euro, pentru a închide ochii la contrabanda cu țigări din Serbia, a cărei valoare în perioada 2010-2011 s-a ridicat la 3,3 milioane de euro. În această rețea de corupție au fost implicați și un fost consilier local din Deta, fiul fostului senator PSD Viorel Matei, dar și fostul șef al Poliției Moravița.
În ianuarie 2014, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat primele pedepse în acest dosar, cea mai mare fiind de patru ani de închisoare, cele mai mult fiind cu suspendare. Cele trei persoane menționate mai sus au primit de asemenea pedepse cu suspendare. Doar 8 persoane – vameși și polițiști de frontieră, au primit pedepse cu executare în acest dosar. Sentința instanței a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Un al doilea dosar de corupție în vama Moravița a fost trimis în judecată de procurorii DNA tot în 2011. Alte 41 de persoane – vameși și polițiști de frontieră, au fost trimiși în judecată în cazul rețelei de contrabandă cu țigări din Serbia. Printre ei s-a numărat și primarul din Foeni, Dobrivoi Cizmaș.
Tot în ianuarie 2014, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat primele sentințe în acest dosar, cea mai mare fiind de 8 ani și jumătate de închisoare, pentru unul dintre vameși. Au existat mai multe pedepse cu executare în acest dosar față de primul – în număr de 25, însă toate au fost atacate de inculpați la Înalta Curte de Casație și Justiție. Doi dintre vameșii din acest lot au fost achitați de instanță.
Tot pe granița cu Serbia, procurorii DNA au instrumentat și dosarul de corupție din vama Naidăș, Caraș-Severin. Procurorii au trimis în judecată, în 2011, 55 de vameși, polițiști de frontieră și contrabandiști de aici. Șpăgile la Naidăș se ridicau la sume între 2.000 și 2.700 de euro în fiecare zi și se împărțeau pe ture. În ianuarie 2014, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat primele pedepse în acest dosar, majoritatea fiind cu suspendare, în număr de 43. Cei condamnați cu executare, dar și unii dintre ceilalți, au atacat decizia la instanța supremă.
La granița cu Ucraina, în vama Siret, DNA a trimis în judecată, în 2011, 62 de vameși și polițiști de frontieră, pentru corupție. În doar 5 luni (septembrie 2010-ianuarie 2011), vameșii de aici ar fi primit șpagă de peste 3,6 milioane lei. Curtea de Apel Suceava a pronunțat primele sentințe în acest dosar în mai 2014. Niciunul dintre inculpați nu a primit pedeapsă cu executare, decizia fiind atacată la instanța supremă.
În aprilie 2014, DNA a mai trimis în judecată un lot de 39 de vameși și polițiști de frontieră de la Siret și Rădăuți, printre care se numără și șeful Poliției de Frontieră Rădăuți, Nelu Fediuc. Rețeaua de protecție a contrabandei este acuzată de un prejudiciu estimat la peste 1,5 milioane lei. Procesul se judecă încă în primă instanță.
Pe frontiera cu Republica Moldova, procurorii DNA au acționat în vama Albița, unde în 2011 au trimis în judecată 47 de vameși și polițiști de frontieră, acuzați că în doar 3 luni, noiembrie 2010-ianuarie 2011, au primit șpagă de peste 2 milioane de lei și alte bunuri, pentru acțiuni de la o simplă ștampilă în pașaport, până la neverificarea mărfii introduse în România. În 2012, judecătorii Curții de Apel Iași au retrimis dosarul procurorilor DNA, pentru refacere, susținând că aceștia nu au identificat persoanele care au dat mita, nu au stabilit cât a fost mita la fiecare inculpat și nici nu au descris corespunzător faptele de care erau acuzați vameșii. Instanța supremă a casat însă această decizie și a dispus reluarea judecării procesului la aceeași instanță. Acesta este încă în desfășurare.
În decembrie 2013, procurorii DNA au trimis în judecată un nou dosar de corupție din vama Albița, 22 de vameși și polițiști de frontieră fiind acuzați de corupție.
În 2012, procurorii DNA au trimis în judecată un dosar de corupție în Portul Constanța, în care sunt implicați 39 de inculpați, printre care și fostul senator PDL Mircea Banias, fostul secretar general al MAI Laurențiu Mironescu, precum și șefi ai vămilor din Constanța și Agigea sau ai domeniilor portuare din Constanța. Dosarul se judecă încă la Înalta Curte de Casație și Justiție.