Prima pagină » Știri » Marin Condescu ar putea fi cercetat pentru înșelăciune

Marin Condescu ar putea fi cercetat pentru înșelăciune

Marin Condescu ar putea fi cercetat pentru înșelăciune
Președintele FNME și al CA al clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, ar putea fi cercetat pentru înșelăciune în dosarul contractului de cesiune dintre club și firma care asigura tichete de masă pentru mineri, ancheta fiind preluată de Parchetul Tribunalului Gorj, spun surse judiciare

Președintele FNME și al CA al clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, ar putea fi cercetat pentru înșelăciune în dosarul contractului de cesiune dintre club și firma care asigura tichete de masă pentru mineri, ancheta fiind preluată de Parchetul Tribunalului Gorj, spun surse judiciare

Ancheta în dosarul contractului de cesiune dintre Clubul Pandurii și firma care asigura tichete de masă pentru minerii din fosta Societate Națională a Lignitului (SNL) Oltenia va fi continuată de Parchetul Tribunalului Gorj, după ce procurorii Parchetului Judecătoriei Târgu Jiu și-au declinat competența în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform unor surse judiciare, procurorul de caz a constatat că faptele comise de liderul sindical Marin Condescu pot fi încadrate la acuzația de înșelăciune, care sunt de competența Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Marin Condescu, președinte al Federației Naționale Mine Energie (FNME), dar și al Consiliului de Administrație al clubului Pandurii Târgu Jiu, acuzat că ar fi falsificat contractul de cesiune, a fost audiat, luni, la Poliția Gorj, declarând că nu are nicio problemă de natură penală și că nu s-au comis ilegalități în acest dosar.

Surse judiciare spun, însă, că Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu a dispus începerea urmăririi penale față de liderul sindical pentru acuzația de complicitate la abuz în serviciu și uz de fals, încadrarea faptelor sale schimbându-se după audierile de la IPJ Gorj.

Aceleași surse judiciare apreciază că și Parchetul Tribunalului Gorj își va declina competența în acest dosar, calitatea de președinte a lui Condescu la Federația Națională Mine Energie impunând ca ancheta să fie preluată de Direcția Națională Anticorupție. În plus, în dosar mai sunt anchetați și acuzați de abuz în serviciu fostul director general Daniel Burlan și fostul director economic Daniel Olaru, de la fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia, parte a actualului Complex Energetic Oltenia.

Dosarul vizează modul în care în anul 2011 Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu și SNL Oltenia au încheiat un contract de cesiune cu firma Edenred România SRL, cea care distribuia tichete de masă pentru mineri. Contractul a avut o valoare de 1,6 milioane lei și, conform unei declarații dintr-o conferință de presă, din luna iunie, a managerul privat al CEO, Laurențiu Ciurel, firma distribuitoare de tichete trebuia să își primească banii de la Pandurii, conform înțelegerii avute cu SNLO, unitatea minieră virând sumele prin intermediul clubului de fotbal.

Ciurel menționa la acel moment că a cerut o anchetă după ce reprezentanții Edenred România SRL l-au notificat cu privire la faptul că nu și-au recuperat sumele datorate de SNLO din anul 2011, el spunând că nu știe de unde provine datoria respectivă.

Ulterior, într-o altă conferință de presă, și liderul sindical Marin Condescu a declarat, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al echipei Pandurii Târgu Jiu, că suma a fost un împrumut temporar luat de la SNLO cu acceptul furnizorului de tichete. Condescu a precizat că, la vremea respectivă, pe fondul crizei economice și al neaprobării bugetului de venituri și cheltuieli al SNLO, societatea minieră nu putea să vireze banii în mod direct și legal către clubul de fotbal, recurgându-se la acest artificiu.

Pandurii a achitat în luna iulie o ultimă restanță, de 300.000 de lei, către firma Edenred România SRL, Marin Condescu declarând săptămâna trecută corespondentului MEDIAFAX că firma respectivă nu a reclamat niciodată nimic în legătură cu acel contract. Liderul sindical menționează că există un acord încheiat cu Edenred, prin care firma își asumă contractul de cesiune, precum și un acord încheiat recent, prin care se recunoaște plata tuturor ratelor și stingerea oricărei datorii.

„Nu înțeleg unde văd unii ceva ilegal la acest contract, atâta timp cât noi, părțile semnatare, nu avem o problemă cu acel contract. Poate să cerceteze cine ce dorește, nu ne deranjează. Vreau doar să spun că acest contract a avut aprobări inclusiv de la Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliul de Administrație al Clubului, iar în procesul de licențiere, pentru a putea evolua în campionat, datoria respectivă a fost evidențiată în contabilitate. Nu se joacă nimeni cu lucruri de genul acesta, așa cum poate și-ar dori unii”, afirma Condescu.

Liderul sindical mai menționa că „singura problemăă” din contractul de cesiune o reprezintă faptul că firma Edenred le-a precizat anchetatorilor că nu știe cine anume din partea sa a semnat documentul, dar acest lucru nu ar reprezenta o problemă de natură penală.

„Contractul nu a fost semnat față în față, iar de la ei ar fi semnat cineva care era reprezentant zonal pe la Craiova, din ce am înțeles. Ștampila de pe contract este a firmei, nu se pune problema să nu fie un contract legal. Repet, există acorduri între noi și dumnealor prin care acest contract este asumat de ambele părți, sunt plăți făcute prin transfer bancar, sunt documente care atestă că totul a fost legal”, xplica Marin Condescu.

Președintele de la Pandurii afirmă și că banii împrumutați de la firma de tichete au fost luați într-o perioadă în care clubul avea nevoie de finanțare, pe fondul crizei economice.

„A fost o modalitate de a rezolva atunci o problemă rapidă cu banii necesari la club. Sigur vă aduceți aminte că inclusiv eu am făcut împrumut în nume personal, cu aprobare de la AGA și Consiliul de Administrație, pentru a ajuta echipa. Clubul a trebuit să se descurce în momente dificile, pentru a nu avea probleme de licențiere, dar astea sunt lucruri cunoscute doar de noi, cei care am încercat să rezolvăm aceste probleme, negândindu-ne că am putea fi și reclamați pentru asta”, spune Condescu.

Ancheta a început în acest dosar după ce managerul privat al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a depus la Poliție o plângere în acest sens, el cerând o anchetă cu privire la legalitatea contractului de cesiune dintre Pandurii, fosta SNLO și firma distribuitoare a tichetelor de masă.

Daniel Burlan a fost director al SNLO din partea PDL până în anul 2012, când unitatea a fuzionat cu termocentralele din Oltenia și a format Complexul Energetic Oltenia. Ulterior, el a fost detașat la o subunitate minieră din cadrul CE Oltenia, aflată la circa 40 de kilometri de Târgu Jiu, iar în prezent este retrogradat într-un post de inginer la o altă subunitate din apropiere de Motru, localitatea sa de domiciliu.

De asemenea, Daniel Burlan este de mai mulți ani membru în Consiliul de Administrație al echipei Pandurii Târgu Jiu, funcție în care actuala conducere a CE Oltenia nu-l mai susține. Președintele Consiliului de Administrație de la Pandurii, Marin Condescu, a afirmat însă în ultima vreme de mai multe ori că Burlan face parte în continuare din această structură de conducere, oficialii CEO făcând demersuri inclusiv pentru înlocuirea lui Condescu din funcția de președinte.

În cursul lunii mai, conducerea CE Oltenia i-a somat pe Burlan și Olaru să plătească unității o sumă de trei milioane de lei, bani ce ar reprezenta o altă finanțare considerată ilegală pe care SNLO a acordat-o către Pandurii în perioada în care cei doi erau în funcții de conducere.

Curtea de Conturi a fost cea care a constatat în raportul său de activitate pe anul 2011 că SNLO a beneficiat de un ajutor de stat pe care nu l-ar fi cheltuit în totalitate în mod legal, actuala conducere a CE Oltenia, care include fosta SNLO, fiind obligată să recupereze penalități, dobânzi și majorări de întârziere în cuantum de peste 3 milioane de lei.

Citește și