Le Pen „va anunța” marți, la Bruxelles, într-o conferință de presă „constituirea grupului «Europa Națiunilor și Libertăților»”, se arată în comunicat.
În pofida faptului că avea numărul de eurodeputați necesari (37), Le Pen reușise să adune doar aliații „istorici”, și anume Partidul Libertății (PVV) al olandezului Geert Wilders, Partidu Libertății din Austria (FPÖ), Liga Nordului din Italia și partidul flamand Vlaams Belang din Belgia. Adică reprezentanți din cinci țări, în contextul în care pentru formarea unui grup este nevoie de cel puțin 25 de deputați provenind din șapte țări.
Mai multe surse din cadrul FN, contactate luni seara, au refuzat să precizeze din ce țări provin eurodeputații din grup. „Se negociază până în ultimul moment”, a spus un eurodeputat din cadrul formațiunii.
Membri ai partidului dădeau asigurări, de câteva luni, că le mai lipsea „o țară”, a șaptea, pentru a constitui un grup, deoarece a șasea era „pregătită”.
În afară de mai multă vizibilitate, eventuale președinții ale unor comisii sau subcomisii, un grup primește fonduri în valoare de 20-30 de milioane de euro în următorii cinci ani, în afară de salariile și avantajele deputaților europeni.
Partidul xenofob, antieuropean și antimigrație de extremă dreapta promitea, în alegerile europene din mai 2014, că acest grup avea să fie format aproape imediat după sosirea eurodeputaților la Bruxelles.
Însă constituirea lui a fost amânată, mai întâi în toamna lui 2014, apoi la începutul sesiunii în 2015. O declarație antisemită din iunie 2014 a lui Jean-Marie Le Pen, în prezent suspendat din partid, a fost interpretată de către unii membri ai formațiunii ca un element care au ținut la distanță alte partide europene tentate să se alieze cu FN.
Parlamntul European urmează să aibă două grupuri de eurofobi și antimigrație. Liderul partidului eurosceptic Ukip Nigel Farage a reușit să reconstituie un grup în PE, după o scurtă dizolvare la jumătatea lui octombrie, în urma plecării unei alese letone.