Marius Balo, profesorul clujean în vârstă de 39 de ani, închis de aproximativ 7 ani în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, a decis să intre în greva foamei începând de duminică, 15 noiembrie, scrie ziare.com. Anunțul a fost făcut de unchiul său, Ioan Felecan.
”În ultima conversație telefonică avută cu Marius, la începutul acestei luni, mi-a comunicat că recurge la această metodă extremă de protest, datorită nepăsării și ignoranței autorităților române față de cauza sa”, afirmă Ioan Felecan.
Marius Balo a luat această decizie extremă, motivând că autoritățile române n-au răspuns nici la ultimul său apel audio disperat transmis din închisoare la finalul lunii octombrie.
Pentru a putea reveni acasă este absolut necesar ca doi ofițeri de poliție din România să vină să mă preia de-aici, din Shanghai. Problema este că odată ajunși aici vor trebui să aștepte două săptămâni într-un hotel, perioada de carantină, înainte de a ne putea reîntoarce împreună în țară, unde e foarte probabil să îi aștepte o nouă perioadă de izolare. Din câte am înțeles, cu toate că se caută o variantă, o astfel de aventură consumatoare de timp nu ar surâde prea multora. E de înțeles până la urmă”, explica Marius Balo.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat marţi că profesorul român condamnat în China la 8 ani de închisoare, Marius Balo, a avut un „ghinion teribil”, deoarece procedurile pentru transferul lui în ţară erau efectuate, însă frontierele din ţara asiatică s-au închis din cauza pandemiei.
Predoiu a anunțat, într-o conferinţă de presă, că autorităţile române sunt în contact permanent cu familia profesorului, ambasada României în China, dar şi cu ambasada acestei ţări la Bucureşti.
Suntem în permanent contact şi cu reprezentanţii familiei, cu ambasada noastră în China şi cu oficialităţile din China. Domnul Balo a avut un ghinion teribil. Toate procedurile erau efectuate pentru transferul lui în România, înainte de închiderea frontierelor ca urmare a pandemiei. Şi acolo suntem (…). Am avut comunicări cu ambasada Chinei de la Bucureşti, inclusiv o convorbire telefonică cu doamna ambasador. Există categorii limitate de persoane care sunt exceptate de la interdicţia de a se deplasa în China. Între aceste categorii nu se află şi categoria în care se află domnul Balo. Asta este problema, dar avem semnale ceva mai bune în ultima perioadă, în sensul că a fost mărit timpul alocat pentru comunicări telefonice cu familia. Domnul Balo a transmis în aceste comunicări că este foarte bine tratat de către administraţia penitenciarului şi nu are nici un fel de plângere legat de modul în care este tratat”, a spus Predoiu.
Ministrul a adăugat că se întrevede „o rază de speranţă” în legătură cu transferul profesorului în România, „într-un orizont de timp rezonabil”, însă acest lucru depinde de autorităţile chineze.
În luna mai, Ministerul Justiţiei anunţa că autorităţile chineze au amânat din cauza pandemiei transferul în ţară a lui Marius Balo, profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare, aflat în detenţie într-un penitenciar din Shanghai.