Marius Tucă: De ce se întâmplă asta?
Ion Cristoiu: Păi dacă nu mai sunt șef. Dacă eram acum șef la o televiziune scriau toți.
Marius Tucă: Ne întoarcem de unde am plecat.
Ion Cristoiu: Da, ne întoarcem de unde am plecat. Dar eu am spus în sensul că noi nu știm să cultivăm, nici trecutul, acești tineri nu știu…
Marius Tucă: Nu știm să respectăm valorile, nu știm să vorbim despre ele.
Ion Cristoiu: Acești tineri nu știu că a fost un Pamfil Șeicaru, că a fost un Stelian…?
Marius Tucă: Cu atât mai mult, am tot spus, ați scos cărți și dumneavoastră. Da, dar cu atât mai mult, apropso că nu mai e în funcție Cristoiu sau Popescu sau Ionescu sau cine vreți dumneavoastră- unu și doi- respectul pentru valori în România tinde spre zero, nu există chestia asta. Eu zic că nu mai există.
Ion Cristoiu: Nu…
Marius Tucă: De ce? Știți că același lucru îmi spunea Mircea Dinescu când a făcut 60 de ani. Se aștepta la Uniunea scriitorilor să-l cheme… nimeni, nici măcar un telefon, ce să mai organizeze ceva… și acolo erau totuși oameni care erau din generația lui și așa mai departe.
Ion Cristoiu: Cred că în calitatea mea de om de stânga, începem să trăim noi, intelectualii, capitalismul. Așa e.
Marius Tucă: Săracii de noi.
Ion Cristoiu: Nu, nu, capitalismul care înseamnă până la urmă domnia banului, să fim serioși, dumneavoastră…
Marius Tucă: Dar ce, e demult asta.
Ion Cristoiu: Da, dar acum e mai tare ca niciodată.
Marius Tucă: Credeți că va renaște cumva din propria cenușă presa? Într-un fel sau altul? Și mă refer la cea scrisă care e undeva sub nivelul mării.
Ion Cristoiu: Poate să renască. Domnul Marius Tucă, dacă mă uit în istoria omenirii…
Marius Tucă: Au fost multe momente în care se credea…
Ion Cristoiu: Schimbarea materialului nu înseamnă… până la urmă de pe papirus tot pe ăia care scriau bine sau după tăblițele alea, da? Poate că dispare hârtia, dar chiar și pe ăsta până la urmă tot un text voi citi.
Eu scriu de mână, dar am început să bat editorialele cu zece degete, că am învățat să bat singur
Marius Tucă: E adevărat, dar cred că în curând oamenii nu vor mai știi să scrie de mână, deja se întâmplă la multe niveluri, se trezesc unii care au scris pe tabletă, în momentul în care fac trecerea la scrisul de mână pur și simplu… scrieți de mână în continuare sau scrieți pe tabletă?
Ion Cristoiu: Eu scriu de mână, dar am început să bat editorialele cu zece degete, că am învățat să bat singur.
Marius Tucă: Și cum e? E vreo diferență? E vreo înstrăinare?
Ion Cristoiu: Bineînțeles. Eu proză nu scriu niciodată la mașină.
Marius Tucă: Se pierde…
Ion Cristoiu: Pentru că gândul… dar la articole, mă rog, nu mă uit și le scriu…
Marius Tucă: Cum ar putea să renască presa, care e soluția? Cum vedeți o renaștere a presei? Încotro se îndreaptă?
Ion Cristoiu: Cred că presa va fi foarte bună la nivel de săptămânal și la nivel de nișă.
Cred că este loc de o televiziune care să se adreseze și altora decât analfabeților
Marius Tucă: Iar televiziunea? Mai e loc de o televiziune de știri, o televiziune generalistă? Noi vrem să facem asta dar nimic care să semene cu asta știți foarte bine.
Ion Cristoiu: Cred că este loc de o televiziune care să se adreseze și altora decât analfabeților. Există loc.
Marius Tucă: Dar suntem acolo?
Ion Cristoiu: Suntem acolo pentru că până la urmă noi ne creăm…Problema mare la o asemenea…
Marius Tucă: Le-am dat ce-au vrut să vadă?
Ion Cristoiu: Da. Pentru că am depins foarte mult de rating, din punctul ăsta de vedere.
Marius Tucă: Și atunci compromisul a fost aproape total.
Ion Cristoiu: Eu am avut tot timpul nostalgia unui ziar sau televiziuni finanțate de alții. Și știți, eu nu am înțeles niciodată de ce toți oamenii ăștia de afaceri… să-ți spun o chestie istorică… care au furat, din banii ăia pe care i-au furat și, nu știu, pun de-o parte 100.000 de euro să fac o revistă, să fac o editură, de ce nu fac? Adică unul să spună așa: Marius Tucă, da? Știi că eu te respect, că am auzit, uite, eu am furat vreo 300 de milioane, da? Am și eu o sută de mii de euro, uite vreau să fac și eu o televiziune, facem o fundație, ca să nu asta, matele șefu” cutare și rămân și eu, dar am o rugăminte, nu știu, faceți acolo la intrare portretul meu. Nu știu de ce nu scot cărți, de ce nu scot edituri, de ce nu fac fundații.
Marius Tucă: Pentru că nu au mentalitatea.
Ion Cristoiu: Pentru că în perioada interbelică cele mai mari le-au scos fundațiile regale, nu editurile particulare.
Marius Tucă: E adevărat. Cum vedeți România în următorii 10 ani? Nouă ani când veți împlini 80 de ani?
România începe să se trezească din condiția de slugă. Nu mai merge
Ion Cristoiu: Cred că… România începe să se trezească din condiția de slugă. Nu mai merge. E asemănător cu palestinienii, cu cubanezii sub americani, adică încep să apară generații de oameni chivernisiți, da. De oameni care se duc în Europa…
Marius Tucă: Școliți sau chivernisiți doar?
Ion Cristoiu: Nu, ca mine, ca dumneavoastră. Eu am o problemă, de ce sunt jurnalist de mâna a doua.
Marius Tucă: Bine, asta știm bine, nu?
Ion Cristoiu: Asta va crește.
Marius Tucă: Ziariștii din România sunt mult peste ziariștii din America, dacă vreți, ca să dau exemplul cel mai celebru.
Ion Cristoiu: În ’90 noi am avut o mare problemă. Noi am trecut printr-o școală numită a complexării, da?
Marius Tucă: Am fost complexați. Ne uitam la străini ca la niște extratereștri.
Ion Cristoiu: Nu numai atât, într-adevăr, noi nu aveam cafea, dar nu eram imbecili, mă duceam la teatru, da, citeam da? Dar ei au venit și ne-au vârât un sindrom și ne-au zis: bă, voi erați sălbatici, nici nu vă spălați pe dinți, ceea ce nu era adevărat.
Marius Tucă: Credeți că o să ieșim?
Ion Cristoiu: Da, pentru că apar noi generații…
Marius Tucă: În sfârșit ieșim din asta de slugă a Europei care are complexe, iertați-mă, țineți-vă ideea, care are complexe, care a fost etichetată ca țară în fel și chip și n-a putut să depășească, care nu și-a depășit nici condiția, domnule Cristoiu, să fim serioși.
Ion Cristoiu: Corect.
Marius Tucă: Și care vrea să dea lanțurile la o parte.
Ion Cristoiu: Și va mai veni o generație, se conturează la USR-iști, care vor fi nepoții noștri, care vor avea suficienți bani moșteniți de la noi ca să nu mai gonească după bani.
Marius Tucă: Da, dar sunt prea puțini ăștia care or să aibă bani.
Ion Cristoiu: Vor fi, vor fi, adică eu cred că vor merge la teatru nepoții noștri pentru că nu le cereți la ăia după ’90 să meargă la teatru.
Marius Tucă: Dumneavoastră știți foarte bine proiectul ăsta pe care vreau să-l facem împreună cu Adrian Sârbu, îl fac și sunteți și dumneavoastră aici. Și vorbim în primul rând de lucrurile astea. Niciodată când am fost în străinătate nu m-am simțit ca un turist de mâna a doua. Eu niciodată. Dar cei mai mulți dintre români, aduceți-vă aminte, când era în Italia scandalul și asta, se duceau acolo cu teamă că o să fie arătați cu degetul. Niciodată nu m-am uitat la un străin ca și cum ar fi un extraterestru și trebuie să fie, știți bine și lucrul ăsta. Niciodată nu m-am simțit în Europa ca un cetățean de mâna a doua, dimpotrivă. Prin tot ceea ce am făcut noi și facem. Și cred că în perspectiva acestei televiziuni care se va chema Smart TV, jurnaliștii care vor lucra aici, pentru că va fi și o televiziune de jurnaliști, trebuie să aibă demnitate, trebuie să aibă libertate, trebuie să aibă independență, trebuie să aibă și cultura care să îl facă să aibă acest statut sau toate aceste caracteristici care îi dau un anumit statut. Mereu cu capul plecat, nu, dintotdeauna cu capul sus. Mereu gata să fie etichetați și să nu răspundă la chestia asta. Mereu slugă, asta e deja e prea mult, în presă nu poate să existe asta, cu toate că a existat. Nu, nu există ideea de slugă, în presă cu atât mai puțin. Și românii, pentru că am plecat de la ideea că prea am fost slugă, prea am făcut ce ne-au spus ăia, prea am fost scoși la tablă des, prea am fost puși cu genunchii pe coji de nucă.
Ion Cristoiu: Dar noi eram de vină, că noi ne facem corupți și noi avem o revoluție și nici pe aia nu o mai avem.
Marius Tucă: Ne-am făcut singuri asta, da e adevărat.
Ion Cristoiu: Dumneavoastră să zicem că sunteți occidental. Apropo, eu am scris din ’90 despre lovitura de stat, dumneavoastră sunteți occidental și deodată ziceți așa: bă, în România, fostul președinte al… cum sună știrea, fostul președinte al României Ion Iliescu este trimis în judecată pentru crime împotriva umanității, ca și Miloșevici, pentru momentele când l-a răsturnat pe Ceaușescu. Dumneavoastră înțelegeți, occidentalul, băi ăia sunt nebuni? Ăia, ăia, ei, la nivel de stat. Aveau și ei o revoluție, ei…
Marius Tucă: Domnule să spunem că asta e ultima autolovitură pe care ne-o dăm.
Ion Cristoiu: Sper. Adică eu spun încă o dată…
Marius Tucă: Și că de aici se trage linie
Ion Cristoiu: Sunt un mare adversar al acestei chestiuni pentru că din punct de vedere… noi negăm, e altceva că o neg eu că o negați dumneavoastră, că scriem, da, dar să-l trimiți în judecată…
Marius Tucă: Pentru crime împotriva umanității. Nu dar mai e o chestie pe care o spuneți, domnule, istoria nu se poate condamna penal.
Ion Cristoiu: Asta da, corect. Cum să condamni istoria penal?
Marius Tucă: Aici îmi dădeați exemplu, că au fost exemple celebre, mareșalul Antonescu, Regele Mihai.
Ion Cristoiu: Da, Regele Mihai, după ce l-a destituit, l-a vârât în fișet, reținere ilegală. Reținere ilegală. După asta l-a dat unor civili, că comuniștii erau civili, care au intrat în palat. Pe ce temei au intrat ăia? Cum să dai, nu pe mareșalul Antonescu, un om, cetățeanul Ion Antonescu, a fost reținut ilegal o noapte întreagă, nu o noapte o jumătate, și apoi dat unor cetățeni, atenție, care l-au reținut tot ilegal.
Marius Tucă: Vorbeam de demnitate. Ce vrem să construim noi, în afară de conținutul care va fi unul cu totul special și cred tare în asta, e vorba de oamenii care vor lucra aici, oameni care vor fi deschiși, minți deschise, open mind, oameni care au demnitate. Oameni care nu se duc cu căciula în mâini în Occident ci se duc pur și simplu demn chiar dacă uneori sărăcia poate să te mai dea de gol și oameni care nu se duc acolo să spună în primul rând că sunt corupți, că sunt criminali și așa mai departe. Vorbim despre revoluție și dumneavoastră ziceți foarte bine, domnule, statul român vine și spune ne mândream și noi cu ceva, că am avut o revoluție. De la 1 decembrie 1918, că am avut asta, că am avut o revoluție și venim și spunem după 30 de ani că de fapt nu a fost o revoluție a fost o lovitură de stat și ăia care au participat la revoluție, doi câți au mai rămas dintre… cât au mai rămas, că au făcut crime împotriva umanității. Mi se pare incredibil. Autoflagelarea asta nesfârșită cred că trebuie să se termine.
Ion Cristoiu: Ia stați un pic, dar pe Brătianu de ce nu îl chemăm pentru 1907?
Marius Tucă: Aoleu. Da.
Ion Cristoiu: Păi au murit aproape 10.000 de oameni.
Marius Tucă: Asta apropos că…
Ion Cristoiu: Și crimele împotriva umanității nu se prescriu.
Marius Tucă: Nu se prescriu crimele împotriva umanității.
Ion Cristoiu: Ia să-i chemăm, că oricum au fost chemați și morții aici și apoi declarăm că au murit.
Marius Tucă: Dumneavoastră care sunteți în bibliotecă și citiți istorie, aveți o calitate incredibilă despre care nu vorbim niciodată, sunteți foarte bun atunci când vine vorba despre istoria politică, e cu totul altceva. Istorie în evenimente mari știm, știe lumea, dar dumneavoastră sunteți foarte bun la istorie politică. Ce facem cu 31 decembrie ’47? E un act ilegal prin care Regele Mihai a abdicat și a fost sub presiunea armelor practic, dacă țineți minte foarte tare episodul, ce s-a întâmplat atunci la Palatul Elisabeta. Da sau nu?
Ion Cristoiu: Am îndoieli. Acolo e cam rescrisă istoria.
Marius Tucă: Dar nu, din punct de vedere legal măcar, vorbim de istorie politică. Nu trebuie să ne întoarcem acolo?
Ion Cristoiu: Din punct de vedere legal, ca să vă enervez, acolo noi am procedat foarte corect. Noi românii. Că puteam să-l omorâm și…
Marius Tucă: Aa, și n-a avut loc o crimă.
Ion Cristoiu: Acolo a fost stilul nostru românesc, și-a spus cuvântul și Regele.
Marius Tucă: Aveți un ghinion teribil pentru că eu sunt de la începuturi în presă și lumea asta și înainte de ’89, venise Regele Mihai și ăștia spuneau că au ieșit un milion, n-au ieșit un milion pe străzi, dar au fost sute de mii și în stânga mea, eu fiind reporter de teren, era un domn cu blugi, destul de plin ca să nu zic gras, cu plete, și era înconjurat de mai mulți, era așa un fel de zeu înconjurat de o suită aproape reglă. Știți cine era ăla?
Ion Cristoiu: Nu știu.
Marius Tucă: Ion Cristoiu.
Ion Cristoiu: Și ce făceam?
Marius Tucă: Erați regalist, mergeați cu…
Ion Cristoiu: Păi nu, nu, eu nu eram regalist din punct de vedere al istoriei, eram regalist pentru că…
Dacă venea Regele atunci în aprilie alta era soarta României. El n-ar fi fost anticomunist. În general, anticomuniștii sunt comuniști.
Marius Tucă: Din punct de vedere al momentului și consemnați.
Ion Cristoiu: Am și considerat și scris că atunci m-am iluzionat că Regele va forța și va… dacă venea Regele atunci în aprilie alta era soarta României.
Marius Tucă: Asta voiam să vă întreb.
Ion Cristoiu: Și știți de ce? El n-ar fi fost anticomunist. În general, anticomuniștii sunt comuniști.
Marius Tucă: Am citit un articol, apropos de Iohannis anticomunistul…
Ion Cristoiu: Am dat un exemplu…
Marius Tucă: Faceți o disecție acolo în carne vie cu Iohannis.
Ion Cristoiu: Nu, am dat un exemplu.
Marius Tucă: Da, am înțeles.
Ion Cristoiu: Regele nu era anticomunist așa cum nu era nici Coposu, nici Diaconescu, totuși…
Marius Tucă: Putem vorbi despre comuniști și anticomuniști?
Ion Cristoiu: Păi nu, am zis care au suferit…
Marius Tucă: Păi cei mai democrați și-au suferit nu puneau problema de…
Ion Cristoiu: Anticomunist e Klaus Iohannis care era la Sibiu și spunea bancuri.
Marius Tucă: …mânca salam de Sibiu.
Ion Cristoiu: Nu, era la Sibiu și îmi spune mie că era anticomunist și că n-a avut nicio problemă. Cum era anticomunist. Nu, eram anticomunist în privat, asta e o chestie unică… hai domnule, mă și enervez, îl apăr pe Iliescu, da?
Marius Tucă: Ion?
Ion Cristoiu: Da, deci eu îl trimit în judecată pe Ion Iliescu, da, sunteți de acord? Păi și unde era Iohannis? Unde a fost el?
Vreți să îmi spuneți mie că dacă apărea în seara… în 22 decembrie la televizor Coposu, nu era război civil? Singurul care putea să țină în mâini nomenclatura era Iliescu
Marius Tucă: De ce-l atacați pe președinte? De ce vorbiți urât de președintele României? Dar nu-l deranjează nimic, cum ați zis că e ca un vagon, vagonul ăla care se?
Ion Cristoiu: Domnule Marius Tucă eu, din 1990, februarie, l-am contestat pe Ion Iliescu, dar acum sunt suficient de matur și bătrân să spun următorul lucru: și dacă nu era Iliescu, cine era? Vreți să îmi spuneți mie că dacă apărea în seara… în 22 decembrie la televizor Coposu, nu era război civil? Singurul care putea să țină în mâini nomenclatura era el.
Marius Tucă: Era Iliescu, e adevărat.
Ion Cristoiu: Aa, că după asta a luat-o cum a luat-o, dar atunci. Hai să nu rescriem istoria, să nu judecăm din perspectiva de acum. Eram în decembrie, 22 decembrie, l-am trăit pe străzi.
Marius Tucă: E adevărat.
Ion Cristoiu: Nu ceream noi să-l omorâm pe Ceaușescu? Și nu cerea Voican.
Marius Tucă: Domnule, eu n-am cerut.
Ion Cristoiu: Păi nu dumneavoastră, dar ăia în piață…
Marius Tucă: Dumneavoastră ați cerut?
Ion Cristoiu: Nu. Dar ăia în piață, pe 22, când zice Iliescu de la balcon, că mă enervez, în piață, 22 decembrie, nu începuseră teroriștii. Când vorbește în piață Iliescu zice și o să-l condamnăm pe Ceaușescu și ăia strigă, mulțimea, și pe ea. Păi, de ce să-l condamnăm? Pentru că până la urmă noi nu putem interpreta istoria…
Marius Tucă: Deci n-ați fost de acord cu execuția lui Ceaușescu.
Ion Cristoiu: Nu, n-am fost de acord pentru că mi s-a părut o chestie, altă chestie oribilă pentru poporul român. Cum adică?
Marius Tucă: Și în ziua de Crăciun.
Ion Cristoiu: Stați că mi-am amintit cât de aberanți suntem pentru occidentali. După ce că în ziua de Crăciun l-am împușcat pe ăla, printr-un proces, acum facem un proces simulat împotriva ăluia care l-a împușcat pe ăla.
Marius Tucă: Eu vă dau cartea asta, n-am apucat să citesc din ea…
Ion Cristoiu: Mulțumesc.
Marius Tucă: Nu plecăm nicăieri, emisiunea abia începe.
Ion Cristoiu: Parcă sunteți la Dan Diaconescu, începe…
Marius Tucă: Haideți să nu ne jignim între noi…
Ion Cristoiu: Nu am zis în sensul că el…
Marius Tucă: Glumeam, glumeam…Sunt foarte multe lucruri interesante…
Ion Cristoiu: Am văzut-o și nu o am.
Marius Tucă: Dacă aveți timp o dată măcar să vă uitați peste ea. E interesant pentru că vom vorbi, nu de altceva, dar în decembrie vom face o emisiune specială pentru evenimentele din decembrie ’89.
Ion Cristoiu: Nu pentru revoluție pentru că nu mai e.
Marius Tucă: Când se împlinesc… E revoluție, dar nu mai e. Se fac 30 de ani și apropo de asta, vom face mai multe ediții speciale în care vom vorbi despre acești 30 de ani, că nu putem în seara asta într-o emisiune de două ore și, fie și de două ore jumate-trei să facem asta. Sunteți acolo, sunteți parte din cartea asta.
Ion Cristoiu: Am participat la…
Marius Tucă: Mărturisirile excepționale sunt ale lui Constantin Paisie, la finalul cărții, e un interviul cu el despre tot ce s-a întâmplat din momentul în care i-a întâlnit pe Ceaușești acolo la Institutul de Plante, de fapt pe stradă, până când i-au executat. Ba și după, pentru că îi pierduseră undeva împușcați, în niște saci din ăștia de cazarmă. Îi pierduseră sau se făcuseră pierduți.
Ion Cristoiu: Nu, dar aia cu coborârea lui…
Marius Tucă: Dar spuneți-mi vă rog, ehe l-au coborât acolo, ce, care-i problema?
Ion Cristoiu: Era arestat de când s-a urcat, erau arestați de când s-au urcat în elicopter.
Marius Tucă: Dacă tot vorbiți despre Regele Mihai și că putea atunci să vină să fie…
Ion Cristoiu: Am zis dacă judecăm penal.
Marius Tucă: Nu, nu , nu. Nu despre asta. De ce credeți că 31 decembrie ’47 n-ar trebui îndreptată cumva în istoria României? Pentru că noi n-am îndreptat nimic din ce-a fost nedrept să spun așa în istoria României, în ultima sută de ani.
I s-a făcut un mare bine Regelui pentru că în 31 decembrie ’47 lumea era împărțită în două de doi ani. Și ar fi rămas Regele și ar fi girat cooperativizarea agriculturii, ar fi girat toate nebuniile.
Ion Cristoiu: Nu se poate pentru că dacă… i s-a făcut un mare bine Regelui pentru că în 31 decembrie ’47 lumea era împărțită în două de doi ani. Și ar fi rămas Regele și ar fi girat cooperativizarea agriculturii, ar fi girat toate nebuniile.
Marius Tucă: Mersul era ireversibil pentru că…
Ion Cristoiu: Era împărțită, eram singura țară…
Marius Tucă: V-am trimis documentul. Ați văzut?
Ion Cristoiu: Nu.
Marius Tucă: Hârtia. V-am trimis pe whatsapp documentul prin care Churchill împărțise…
Ion Cristoiu: Aa, aia da, știu. Cortina de fier s-a tras…
Marius Tucă: Îi văd pe ăștia când dau citate din Churchill înnebunesc.
Ion Cristoiu: Știu pe de rost. Cortina de fier s-a tras în ianuarie ’47. Gata. În octombrie ’47 când se înființează Cominternul lumea e împărțită, gata.
Marius Tucă: Lumea e împărțită, dar istoria este una și noi trebuia să îndreptăm asta, tocmai că s-a făcut o nedreptate.
Ion Cristoiu: Din punct de vedere istoric…
Marius Tucă: Istoric sau cum vreți.
Ion Cristoiu: Păi și dacă rămânea, cum să rămână Regele să gireze.
Marius Tucă: Dacă rămânea e una, n-a rămas.
Ion Cristoiu: Am înțeles.
Marius Tucă: Istoria se judecă în fapte nu cu dacă și cu parcă.
Ion Cristoiu: Aa, putem… Nu, cu un singur lucru sunt de acord. Putem rediscuta, spuneți ălora ai lui Lazăr, că Lazăr s-a pensionat, putem rediscuta momentul… Noi n-am rediscutat pe bune. Momentul 31 decembrie a fost discutat pro și contra.
Marius Tucă: Absolut.
Ion Cristoiu: Adversarii Regelui au zis că Regele lalala, ăilalți au zis că… Hai să facem o analiză ca lumea cu istorie și cu…
Marius Tucă: Dar legală în primul rând, apropo de legalitatea actelor de acolo, că vorbeam despre legalitate și despre revoluția din decembrie.
Ion Cristoiu: Le-ați dat o idee următorilor procurori generali să supraviețuiască…
Marius Tucă: Dar de ce n-a plecat Lazăr din prima secundă? Pentru că dumneavoastră citiți, să spunem, cărțile de strategie americană, momentul în care nu ți-ai dat demisia se amplifică și ieși și mai rău și mai rău dintr-un astfel de eveniment. Ceea ce s-a întâmplat cu Lazăr. Au apărut și mai multe mărturisiri și mai multe…
Ion Cristoiu: Da, aia era o chestiune…
Marius Tucă: De ce n-a plecat?
Ion Cristoiu: Pentru că avea o misiune să dea trei mari lovituri din perspectiva securității pentru care…
Marius Tucă: Care?
Ion Cristoiu: Unu, să compromită revoluția, asta e perspectiva securității.
Marius Tucă: Aa, nu, ce-a făcut până acum, asta e clar. Mineriada…
Ion Cristoiu: Nu. El avea nevoie de următorul lucru.
Marius Tucă: Trebuia să facă asta că era acuzat în timp ce a făcut-o, da.
Ion Cristoiu: Eu dacă aș fi din sistem acum l-aș felicita. Unu, a reușit să compromită GDS-ul?
Marius Tucă: Corect.
Ion Cristoiu: Visul securității din ’90, da? A reușit să compromită deținutul politic, da? Păi n-au venit tot ei în apărare și au zis că de fapt nu erau deținuți politic… parcă e teza lui Vadim.
Marius Tucă: Corect.
Ion Cristoiu: Și trei, a reușit să compromită revoluția zicând că a fost lovitură de stat.
Marius Tucă: Aa, deci de asta n-a plecat.
Ion Cristoiu: Păi cred că avea misiune.
Marius Tucă: Mai avea de făcut astea.
Ion Cristoiu: Misiune.
Marius Tucă: Misiune de la înalta…
Ion Cristoiu: Păi nu știu pentru că acum văd că toți ăștia anticomuniștii… stați un pic, s-au trezit și zice păi ce s-a pensionat, zice, stați un pic, cel mai nedrept a fost faptul că el știa că se pensionează și știam și eu și le-a creat iluzia la…
Marius Tucă: Că o să revoluționeze…
Ion Cristoiu: Nu, că o să rămână.
Marius Tucă: Și-a depus candidatura.
Ion Cristoiu: Da, și atunci ăștia au zis că rămână să-l păstrăm, dar el le-a dat cu tifla că avea cererea în buzunar.
Marius Tucă: Și americanii în ăștia 15 ani, de la Băsescu încoace, că în curând se fac 15 ani? Ei au fost „înalta poartă” pentru România?
Ion Cristoiu: Dar acum sunt mai multe înalte porți care se bat aici.
Marius Tucă: Este și Germania?
Ion Cristoiu: Da, e… putem face o dată o emisiune…
Marius Tucă: Germania, Europa versus America.
Ion Cristoiu: Domnule Marius Tucă, o mare problemă pe care o avem noi oamenii, oamenii care trăim în prezent, este că niciodată nu credem că trăim momente istorice. Adică nouă totul ni se pare…
Marius Tucă: Istoria arată că noi le-am trăit.
Ion Cristoiu: Nu, dar noi când trăim…
Marius Tucă: Aa, momentul în care se trăiesc, nu? Nici fericirea. Nu știi că ești fericit în momentul ăla.
Ion Cristoiu: Dacă te uiți un pic prin istorie, istoria ne arată că alianțele n-au supraviețuit. Că au fost… uluitor, la un moment dat se băteau nemții cu francezii, bun. De ce să credem noi că alianța dintre Europa și America va dura o veșnicie? De ce să nu credem că se poate răsturna.
Marius Tucă: E un pic pe sponci acum.
Ion Cristoiu: E posibil.
Marius Tucă: Bun. Și încearcă în momentul ăsta Germania, Europa versus America?
Ion Cristoiu: Nu, Germania încearcă, că ea vrea visurile ei de mărire, e pe partea ailaltă China care de fapt cel mai mare pericol este China, ea crește.
Marius Tucă: Francezii vor avea vreun cuvânt de spus?
Ion Cristoiu: Încearcă acum pe fondul acesta, retragerea Marii Britanii, Brexit, face ca francezii să încerce să preia, Macron…
Marius Tucă: Englezii, nu?
Ion Cristoiu: Englezii au sfeclit-o, nu că ies cu Brexitul, în toată această… deci dacă era nevoie ca rușii să fie încântați de ceva erau de ce se întâmplă acum cu Brexitul.
Marius Tucă: Și Uniunea Europeană va mai exista?
Ion Cristoiu: Uniunea Europeană dacă nu renunță la proiectul de a fi Uniune Sovietică nu va mai exista.
Marius Tucă: Cum Uniune Sovietică?
Ion Cristoiu: Pentru că ea se apropie tot mai mult de Uniunea Sovietică de pe vremuri, care venea și ne spunea nouă, ălora din lagărul socialist și cum să respirăm.
Marius Tucă: Vor fi și alte țări din Uniunea Europeană care să părăsească?
Ion Cristoiu: Da. Peste tot se vede, chiar dacă în unele țări cum a fost Finlanda sau cum e acum Spania, partidele eurosceptice, impropriu eurosceptice, partidele suveraniste care nu vor să iasă din Uniune, asta e o manipulare…
Marius Tucă: Nu vor să fie călcați pe cap să li se spună ce să facă.
Ion Cristoiu: Vor să fie o minimă răsuflare.
Marius Tucă: Să nu li se țină piciorul pe grumaz.
Ion Cristoiu: Da, domnul Marius Tucă, dar asta pentru că acolo au creat niște instituții birocratice care simt nevoia să se manifeste birocratic, da?
Dacă creezi acolo, asta a fost o mare prostie cu procurorul, da, cu…
Ar trebui rediscutat următorul lucru: Ori facem din Uniune o federație și atunci nu mai există state naționale
Marius Tucă: Da, da, da, cu…
Ion Cristoiu: În momentul în care tu creezi acolo o instituție, da, instituția care verifică florile de măr, da, și sunt 20 de inși ăia simt nevoia să trăiască, da, și atunci așa cum NATO inventează pericole că vin rușii și mâine nu știu ce le face, de nu știu câți ani, ca să supraviețuiască, instituția aia birocratică va spune vedeți că e o mare prostie… și atunci vor veni cu tot felul de ordine.
Marius Tucă: Că florile ar trebui plantate din 10 în 10 metri.
Ion Cristoiu: Adică ar trebui reglementat, rediscutat următorul lucru: Ori facem din Uniune o federație și atunci nu mai există state naționale sau, cum să spun, o unitate de țări egale, nu unele așa, care pot la un moment dat…
Marius Tucă: Unele mai egale decât altele.
Ion Cristoiu: Care la un moment dat să spună atunci anumite lucruri rămân ale Bruxelles-ului, lucrurile mari, generale și altele le facem noi pe plan intern. Să vină să îmi spună el și cum să tund oile?
Marius Tucă: E adevărat. Păi până acolo am ajuns.
Ion Cristoiu: Da, de aici vine.
Marius Tucă: Vedeți că vine tare din urmă problema cormoranilor, nu vă văd bine.
Ion Cristoiu: Nu știu, am auzit asta. Nu m-am ocupat.
Marius Tucă: Nu v-ați ocupat încă de problema cormoranilor, domnul Cristoiu?
Ion Cristoiu: De ce? Trebuie să-i omorâm sau ce?
Marius Tucă: Nu trebuie să-i omorâm, nu știți că e ca și problema puilor de focă. S-a discutat foarte mult.
Ion Cristoiu: Și a puilor de tigru, în curând o să ne lăsăm mâncați de ei.
Marius Tucă: Păi n-o să mai avem tigri, da, tigru de hârtie. Spuneți-mi, vedeți ca un exemplu de urmat ceea ce face acum Ungaria, Polonia și mai ales Ungaria prin Orban?
Ion Cristoiu: Da. Nu văd nimic, nicăieri n-a scris că Orban…
Marius Tucă: Păi sunt acum amenințați prin nu știu ce amendament…
Ion Cristoiu: Păi sunt amenințați de cine conduce Uniunea Europeană, a devenit un fel de imperiu germanic. Atunci sigur că germanii au tot interesul ca toți ăștia să fie să trăiți, să trăiți, să trăiți, să stea în poziție de drepți pentru că în felul ăsta conduc ei.
Marius Tucă: Unde vă vedeți peste zece ani când o să facem noi interviul ăla când o să aveți 80 de ani?
Ion Cristoiu: Cred că la biblioteca Academiei dacă nu o desființează.
Marius Tucă: Dar nu renunțați la prezențele în televiziune, în presă și așa mai departe?
Ion Cristoiu: Domnule Marius Tucă depinde de cum am forțele că nici eu nu mai sunt așa tânăr.
Marius Tucă: Uite, spuneați că acum la 70 de ani că simțiți de 40.
Ion Cristoiu: Da, dar să știți că la un moment dat, cum spunea Fidel Castro, te crezi de 40 dar tot 70 ai.
Marius Tucă: Organismul nu te mai ține de 40.
Ion Cristoiu: Nu mai. Am fost acuma, când am fost la Krasnodar, n-am dormit noaptea pe avion
Marius Tucă: Aoleu, eu nu făceam față la… cât ați zburat?
Ion Cristoiu: Păi am plecat la 1 noaptea de aici și am ajuns la Moscova am stat pe Sheremetyevo până dimineața și m-am culcat de abia seara, duminică, pentru că știți că am avut problema că mi-am pierdut, că am fost la poliție. O dată o să vă povestesc.
Marius Tucă: Ați rezistat.
Ion Cristoiu: Am pierdut ăla de imigrație și m-am dus la poliție, puțină lume știe. Am cunoscut și poliția…
Marius Tucă: Bine că nu v-au arestat.
Ion Cristoiu: E, poți să știi?!
Marius Tucă: Ultima întrebare. V-ați gândit vreodată să plecați din România?
Ion Cristoiu: Nu.
Marius Tucă: De ce?
Ion Cristoiu: Păi și ce să fiu? Mă duc acolo să fiu cetățean de mâna a paișpea?
Marius Tucă: E un răspuns foarte sincer și atât de adevărat. Mulțumesc domnul Cristoiu, ne vedem la următoarele dezbateri…
Ion Cristoiu: Peste zece ani…
Marius Tucă: Nu peste zece ani, lăsați-le pe alea. La cele care vor veni. Și bineînțeles că asta se va întâmpla la Marius Tucă Show, la Smart TV.