Marș al pacienților, în Capitală, pentru aprobarea urgentă a noilor tratamente
„Nu am avut acces la medicamente și tratamente noi de aproape șase ani. Ne dorim medicamentele acestea pentru că ele ne salvează viața. Știm că ministerul a anunțat modificarea listei de medicamente compensate și gratuite și introducerea unor molecule noi, dar astăzi, printr-un marș al tăcerii, am vrut să tragem un semnal de alarmă mai ales pentru Guvern, și în special pentru premierul României, asupra necesității aprobării în regim de urgență a noilor tratamente”, a declarat președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia.
Potrivit lui Cezar Irimia, ar fi nevoie de introducerea a 167 de molecule noi, dar în cazul în care nu vor fi aprobate toate, măcar marea majoritate a acestora să fie în noua listă.
„Sperăm să fie 167 de molecule noi introduse pe lista de medicamente compensate și gratuite. Cele pentru cancer reprezintă 20 la sută din listă. Ne dorim să fie cât mai multe introduse, cu atât mai mult cu cât avem mulți copii cu boli grave care au fost introduși în studii clinice, acestea s-au încheiat, iar pentru continuarea tratamentului pacienții trebuie să cumpere respectivele medicamente cu bani grei, pe care nu și-i pot permite”, a mai spus Irimia.
Protestatarii au avut pancarte cu fotografiile unor pacienți, adulți și copii, care au nevoie de tratament pentru a supraviețui.
Cezar Irimia a precizat că fotografiile sunt ale unor pacienți care au cancer, boli degenerative, scleroză în plăci sau hepatită. „Viața lor depinde de aceste noi terapii”, a adăugat Irimia.
Printre protestatari a fost și o femeie din județul Teleorman, Gheorghița Angheluț, care a spus că în urmă cu cinci-șase ani i-a fost depistată hepatita C, dar pe care nu a tratat-o decât în acest an.
„Am stat nepăsătoare, nu am știu ce înseamnă, atunci când m-am simțit tot mai slăbită, am venit la Spitalul «Victor Babeș», m-au tratat cu interferon șase luni, dar virusul persistă, mi s-a recomandat un tratament cu trei medicamente pe care nu-l pot cumpăra. Am venit aici a susține introducerea pe noua listă a acestui tratament”, a mai spus Angheluț.
Ea a precizat că în prezent își cumpără vitamine și un alt medicament din plante, pe care le folosește pentru suferința pe care o are. Aceasta a mai spus că medicii i-au recomandat să aștepte până când se deblochează „banii pentru noile tratamente”.
Irimia a anunțat că miercuri, odată cu marșul tăcerii, a fost lansată o platformă pe facebook intitulată „Alianța Pacienților Cronici”, iar campania APCR intitulată „Răbdarea este o virtute, nu și pentru pacienți” reprezintă semnalul de alarmă față de situația disperată a bolnavilor care au nevoie de tratamente noi, care de foarte multe ori le pot salva viața.
Marșul, desfășurat pe traseul Piața Universității – Piața Română, s-a încheiat după o oră. Protestatarii au mers pe trotuar, traficul rutier nefiind afectat în timpul acțiunii.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, anunța recent că noua listă de medicamente compensate și gratuite, care va avea 150 sau 160 de molecule noi, va intra în dezbatere publică în luna decembrie.