„Marți va fi grevă în toată țara, cu întruperea activității pe durata întregului program de lucru. Vor participa sindicatele și salariații care au aderat la formele de protest inițiate de Federația Națională a Sindicatelor din Administrație. În data de 19 iulie, urmează grevă generală pe termen nelimitat. În Capitală, vor paticipa la formele de protest Primăria Generală și Primăria Sectorului 3”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Șchiop, secretar general al FNSA.
Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație au avut sâmbătă negocieri referitoare la drepturile salariale cu Ministerul Muncii, discuții în urma cărora sindicaliștii susțin că nu s-a ajuns la un consens. Sindicaliștii susțin că salariații din administrația publică locală din România reprezintă cea mai slab plătită și discriminată categorie de salariați din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariu minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).
„Sâmbătă la ora 15.00 au început discuțiile la Ministerul Muncii. Acestea s-au încheiat la ora 22.30. Până în jurul orei 21.00 am avut redactat un acord asupra căruia am convenit pe marginea revendicărilor noastre cu termene clare de soluționare. A ajuns înapoi în altă formă, în sensul că toate termenele de soluționare a revendicărilor noastre, datele concrete și alte aspecte au fost excluse din acest acord, varianta finală conținând doar o propunere prin care Guvernul se angaja să formeze încă un grup de lucru care să analizeze posibilitatea discutării și revendicărilor noastre, ceea ce este inacceptabil. De la 15.00 la 21.00 am convenit asupra unui lcuru, iar într-o oră și jumătate s-a schimbat totul. Nu avem nicio explicație de ce s-a întâmplat lucrul ăsta, mai ales că împreună cu ministrul Muncii l-am formulat. La final a venit altă formă după ce căzusem de acord”, a mai precizat Florin Șchiop.
La data de 05 iulie, sindicaliștii din administrația publică au intrat în grevă timp de o oră.
Aceștia cer majorarea salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului din administrația publică locală cu 25% și acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre salariații care primesc și cei care nu-l primesc. Totodată, solicită ca salariații din administrația publică locală să beneficieze de vouchere de vacanță.