Prima pagină » Știri » Martin Harris, despre scandalul cărnii de cal: Trebuie să stabilim faptele, și nu să speculăm

Martin Harris, despre scandalul cărnii de cal: Trebuie să stabilim faptele, și nu să speculăm

Martin Harris, despre scandalul cărnii de cal: Trebuie să stabilim faptele, și nu să speculăm
Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a declarat, miercuri, la Sibiu, că există o "îngrijorare importantă" în țara sa, fiindcă oamenii "au cumpărat ceva care nu a fost carne de vită", dar că trebuie stabilite mai întâi faptele, fără a fi făcute speculații.

Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a declarat, miercuri, la Sibiu, că există o „îngrijorare importantă” în țara sa, fiindcă oamenii „au cumpărat ceva care nu a fost carne de vită”, dar că trebuie stabilite mai întâi faptele, fără a fi făcute speculații, informează Mediafax.

Întrebat, într-o conferință de presă la Sibiu, cum comentează scandalul iscat în jurul cărnii de cal vândută ca și carne de vită, ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a spis că este important să se stabilească întâi faptele și abia apoi să se tragă concluziile, transmite corespondentul Mediafax.

„În ceea ce privește situația legată de carnea de vită, avem o întâlnire azi (miercuri – n.r.) în Bruxelles, cu miniștrii, deci Guvernul britanic este în legătură cu autoritățile române, franceze și din alte țări membre. Ce este important este să putem stabili faptele înainte de a trage concluziile. În acest moment suntem în această fază, dar, evident, este o îngrijorare importantă în Marea Britanie”, a spus Harris.

Potrivit acestuia, îngrijorarea britanicilor ține de faptul că „au cumpărat ceva care nu a fost carne de vită”.

„Trebuie să stabilim faptele. În acest moment este o îngrijorare importantă în Marea Britanie, fiindcă oamenii au cumpărat ceva care nu a fost carne de vită și trebuie să stabilim faptele, și nu să speculăm. Nu trebuie să tragem concluziile”, a spus Martin Harris.

Întrebat cum comentează faptul că a fost descoperită carne de cal ambalată ca și carne de vită chiar în unități de procesare din Marea Britanie, Martin Harris a precizat că și autoritățile britanice fac investigații amănunțite.

„E evident că sunt investigații în Marea Britanie. Noi am propus, împreună cu Comisia Europeană, o întâlnire azi pentru a rezolva această problemă”, a adăugat Harris.

Ambasadorul Marii Britanii se află, miercuri, într-o vizită în municipiul Sibiu, fiind însoțit de mai mulți experți britanici din sectorul turism, dar și de oameni de afaceri. Martin Harris a participat la un seminar pe teme turistice organizat de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, dar are și întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Cantități importante de carne de cal – până la 100% – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna și spaghete bolognese care ar fi trebuit să conțină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice și irlandeze, iar lasagna și spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Asociațiile profesionale românești din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzații, afirmând că originea problemei nu este în România.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că Ministrul Agriculturii și celelalte autorități cu atribuții în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, „din Franța, Luxemburg sau altă parte”, să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca „suspectul de serviciu”.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greșit etichetată, autoritățile verificând cele două abatoare menționate de firma franceză,dar suspiciunile nu s-au confirmat, astfel că frauda s-a produs”undeva dincolo de granițele României”.

Comisia Europeană (CE) a apreciat marți ca „prematur” să introducă obligația de a menționa țara de origine a cărnii pe semipreparate, apreciind că scandalul actual reprezintă „o problemă de fraudă” și asigurând că „trasabilitatea funcționează” atât pentru carne proaspătă, cât si pentru semipreparate.

Reprezentanții industriei creșterii animalelor și a cărnii franceze (Interbev) s-au declarat marți „indignați” de prima reacție a Bruxelles-ului.

Interbev și sindicatele agricole FNSEA au solicitat luni să fie impusă fără întârziere „indicarea obligatorie a țării de origine a cărnii” pe eticheta semipreparatelor.

„Industria cărnii și consumatorii așteaptă decizii rapide și acte puternice”, a declarat, citat într-un comunicat, Dominique Langlois, președintele Interbev.

Franța și Suedia au anunțat deja intensificarea controalelor în industria cărnii și peștelui la Paris și pentru semipreparate pe bază de carne la Stockholm.

Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.

Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităților franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero și a fost redirecționată către preparatorul Comigel.

Ancheta efectuată în diferite țări nu a stabilit, până în prezent, în ce țară a fost etichetată fraudulos carnea de cal și dacă prezenta un risc pentru consum.

FSA a solicitat societății Findus să efectueze „teste” pentru a identifica o eventuală prezență de fenilbutazonă în produsele de lasagna, ceea ce ar face carnea improprie consumului.
 

Citește și